Overslaan en naar de inhoud gaan

Fanny’s factcheck: Bergen we ons hoogradioactief afval 400 meter onder de grond?

Fanny Kiekeboe blijft bij Nuclean niet alleen aan de oppervlakte: ze duikt ook diep in de ondergrond. Daar is het fictieve afvalverwerkingsbedrijf een ondergrondse berging voor hoogradioactief en langlevend afval aan het uitgraven. Die bergingsinstallatie is niet ‘zomaar’ ontsproten aan de fantasie van Nix en Charel Cambré. Ook in België werd een principebeslissing genomen om dat afval diep in de ondergrond te bergen. Waar komt dit afval precies vandaan? Hoe komen we bij zo’n geologische berging? Hoe vermijden en verminderen we het aantal vaten - bestemd voor de diepe ondergrond? We spitten het hier uit!

© In samenwerking met De Standaard Uitgeverij. Alle prenten en verhaallijnen behoren hen toe.

SCK CEN - De Kiekeboes - Hoogradioactief afval (2024)

Je ontdekte in ‘Fanny’s Factcheck: Komt laagradioactief afval uit hospitalen?’ dat afval uit nucleaire toepassingen eerst wordt gesorteerd en indien mogelijk wordt gerecupereerd. Afval dat te radioactief of te langlevend is, zal NIRAS uiteindelijk bergen in de diepe ondergrond. Vóór het zover is, halen we bij SCK CEN alles uit de kast om dit afval te minimaliseren. Dit past in onze nuclear lifecycle expertise, een van de drie domeinen van onze bedrijfsstrategie Exploring 2040.

Een mooi voorbeeld van die circulaire economie is het RECUMO-project, waarbij SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radioelementen (IRE) de handen in elkaar hebben geslagen om de bevoorradingszekerheid van die medische radio-isotopen te verzekeren. Hierin geven we in de komende jaren hoogradioactieve restanten, komende van de productie van medische radio-isotopen, een nieuwe bestemming door het om te zetten naar targets die we opnieuw kunnen gebruiken om o.a. zulke isotopen aan te maken.

SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

Welk afval is bestemd voor diepe berging?

Het hoogradioactief afval in België is inderdaad voornamelijk (al dan niet opgewerkte) verbruikte kernbrandstof uit onze kerncentrales. Kernbommen zijn gelukkig nooit geproduceerd in België, dit soort afval hebben we niet en hoeven we dus ook niet te bergen. 

Wist je dat ... we bij SCK CEN alleen aan vreedzame toepassingen van de nucleaire wetenschap werken? In één van onze vier grondbeginselen schrijven we het duidelijk: wij vormen een blokkade voor de verspreiding van kernwapens. Je ontdekt alles over onze inspanningen om te voorkomen dat nucleaire technologie voor verkeerde doeleinden wordt ingezet in Fanny's Factcheck 'Non-proliferatie' 

Maar het is niet enkel hoogradioactief afval dat diep zal worden geborgen. In België zal al het langlevend afval in zo’n bergingsinstallatie terecht komen. Deze beslissing werd op 28 oktober 2022 vastgelegd in een Koninklijk Besluit. 

2023_SCKCEN_Radioactief-afval_CategorieB-C

Afvalcategorieën

Als we de classificatie van radioactief afval in België er weer bij nemen, zal dus het categorie B- én C-afval naar een ondergrondse bergingssite gaan. Het categorie C in België is zoals gezegd voornamelijk (al dan niet opgewerkte) verbruikte kernbrandstof uit onze kerncentrales en onderzoeksreactoren.

Het afval dat tot categorie B behoort, middel- en laagactief langlevend afval, wordt hoofdzakelijk geproduceerd bij de fabricage en de opwerking van kernbrandstof, bepaalde andere activiteiten in kerncentrales waarbij filters en harsen worden gebruikt, en bij ontmantelingsactiviteiten die in de toekomst steeds belangrijker zullen worden. 

Ook in andere takken van de nucleaire industrie wordt, in mindere mate, C- en vooral B- afval geproduceerd. Bij de productie van medische radio-isotopen bijvoorbeeld, waarin onze BR2-reactor een enorm belangrijk, wereldwijd aandeel heeft, wordt ook afval gegenereerd. 

©NIRAS
SCK CEN - De Kiekeboes - Hoogradioactief afval (2024)

Hoe lang is lang?

Volgens de definitie heeft langlevend afval een halfwaardetijd van meer dan 30 jaar. Fanny’s gids spreekt over 200.000 jaar, maar sommige radio-isotopen blijven zelfs een miljoen jaar radioactief! Eén miljoen jaar, we kunnen ons er amper iets bij voorstellen. Met veel geluk wordt een mens 100 jaar. De oudste gebouwen en beschavingen die we kennen, zijn een paar 1000 jaar oud. Het radioactieve afval moet langer van mens en milieu worden afgeschermd dan om het even wat de mens tot nu toe gebouwd heeft, en zelfs langer dan de homo sapiens bestaat. Enter … geologie!

Geology rocks!

Geologische lagen bestaan al miljoenen jaren, hier kan je systemen vinden die al die tijd stabiel zijn gebleven. De garantie die bovengrondse opslaggebouwen niet kunnen bieden, kunnen stabiele aardlagen dus wel. Dat creëert mogelijkheden om hierin een bergingsinstallatie te bouwen. 

SCK CEN - Infrastructuur HADES (2019)

Onderzoek naar diepe of geologische berging

Toen in de jaren ’70 de eerste commerciële kerncentrales hun intrede in het Belgische energielandschap deden, sprongen we in België ook als echte pioniers op het vraagstuk van het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval. Zo startten we het onderzoek naar diepe kleilagen om het radioactief afval in te bergen. Daarbij zag HADES het levenslicht: het ondergronds laboratorium op 225 meter diepte in de Boomse Klei. Dit labo wordt beheerd door EURIDICE, het samenwerkingsverband tussen SCK CEN en NIRAS

Wist je dat je virtueel in het hart van HADES kan duiken? In het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo staat een lift experience die je virtueel meeneemt naar de diepe ondergrond.

Activiteit van het afval

De mate van activiteit speelt een cruciale rol in de manier waarop we radioactief afval beheren. Hoogradioactief en/of langlevend afval krijgt een plaats onder de grond. Wat verstaan we onder hoogradioactief?  We bepalen de activiteit van het afval door het contactdosistempo te meten. Dat is het tempo waarbij iemand bij aanraking wordt blootgesteld.

Hoe meet je iets dat je niet kan zien, ruiken, horen of voelen? Dat las je in Fanny’s factcheck over ‘Radioactiviteit meten’!

We onderscheiden drie activiteitsniveaus:

  • Laagactief afval

    Minder dan 5 milliSievert per uur

  • Middelactief afval

    Tussen 5 milliSievert en 2 Sievert per uur

  • Hoogactief afval

    meer dan 2 Sievert per uur

2022_SCKCEN_EURIDICE_HADES_PRACLAY

Warm, warmer,…

Hoogradioactieve straling is zo intens dat het bij het radioactief verval warmte afgeeft. Deze afvalvaten moeten eerst een aantal decennia bovengronds afkoelen, vooraleer ze in een diepe kleilaag kunnen geborgen worden. De klei zou anders te sterk opwarmen en voor veiligheidsproblemen kunnen zorgen. Hoe reageert klei wanneer het gedurende lange tijd opwarmt? Ook dat onderzoekt EURIDICE in het ‘PRACLAY’ experiment. 

Ontdek meer over het PRACLAY-experiment

2022_MYRRHA_Lood-bismut

Transmutatie

Diepe of geologische berging is de meest veilige en verantwoorde eindbestemming voor B&C-afval. Intussen staat de wetenschap niet stil en kijken onderzoekers ook naar technologieën om de verbruikte splijtstof in fracties op te delen. Elke fractie kan dan meer efficiënte en gerichte behandeling krijgen. Sommige fracties kunnen we door transmutatie omzetten in minder radiotoxische stoffen met korte levensduur. Met MYRRHA is SCK CEN koploper in het onderzoek naar die veelbelovende techniek die de geologische berging verder kan optimaliseren. 

Lees meer over deze wereldwijde primeur!

Bergen we ons hoogradioactief afval 400 meter onder de grond?

Dat NIRAS diep in de ondergrond een bergingsinstallatie zal bouwen voor ons B- en C-afval, dat is sinds oktober 2022 ook op politiek niveau beslist. Op welke locatie en in welke laag dit precies zal gebouwd worden, is echter nog niet duidelijk. Ook over de diepte van de berging en de totale lengte van de galerijen moeten nog beslissingen genomen worden. Dit is de opdracht van NIRAS, die in nauwe samenwerking met SCK CEN onderzoek uitvoert naar de haalbaarheid, veiligheid en technische vereisten van zo’n bergingsinstallatie. In het ondergronds labo HADES gebeurt al meer dan 40 jaar onderzoek naar diepe berging in klei.

Hoe groot zo’n bergingsinstallatie zal worden, hangt af van hoeveel afval moet worden geborgen. Dat het zal gaan om verschillende kilometers galerijen is zeker! Al is 50 km zoals in de strip aan bod komt wat veel. Met onze expertise en technologieën blijven we werken aan de optimalisatie van deze hoeveelheid afval. Een aantal van onze projecten die hieraan bijdragen zijn ANUBISSMELD en RECUMO

Staat de bergingssite er morgen?

Het zal nog enkele decennia duren eer de bouw van zo’n geologische bergingsinstallatie zal starten. De aanloop hiernaartoe is een participatief proces om een maatschappelijk draagvlak te creëren. Op initiatief van NIRAS organiseerde de Koning Boudewijnstichting in 2023 en 2024 Nu voor Morgen, een breed maatschappelijk debat over het toekomstig beheer van B- en C-afval. Er zullen nog vele stappen volgen om te komen tot de finale oplossing, gedragen door de wetenschappelijk kennis van SCK CEN, NIRAS en EURIDICE. 

Deel deze pagina