Overslaan en naar de inhoud gaan

Fanny’s Factcheck krijgt vervolg bij SCK CEN

16 april '24

Allernieuwste stripavontuur van Kiekeboes ligt in de winkel

Vlaanderens populairste stripfamilie – De Kiekeboes – heeft de hele wereld verkend: van exotische oorden tot diep in de oceaan en zelfs de planetoïde Spih. Maar nu is het de beurt aan dochter Fanny om het voortouw te nemen. In het nieuwste stripalbum duikt ze al vloggend in de nucleaire sector. En die vlog ‘Fanny’s Factcheck’ krijgt een vervolg bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Elke vraag die Fanny in deze strip stelt, krijgt een objectieve en wetenschappelijke follow-up – met verrassende weetjes incluis!

Kiekeboe_Fanny SCK CEN (2024)

Kiekeboe-fans van het eerste uur hebben morgen om iets naar uit te kijken. Dan ligt het stripalbum ‘Uranium-235’ in de winkel. Dat stripalbum is van de hand van Nix en Charel Cambré, die na 46 jaar en 164 albums de fakkel van Merho hebben overgenomen. Ze gaven een heel nieuwe twist aan de stripreeks. Voortaan neemt dochter Fanny het voortouw. Ze is ondertussen 21, woont alleen en heeft als afgestudeerde journaliste haar eigen vlog ‘Fanny Factcheck’. In Uranium-235 raakt ze door haar vlog onbedoeld betrokken bij de smokkel van radioactief afval en moet zich uit de nesten zien te werken. 

Voor Uranium-235 verdiepte Nix zich in de nucleaire wereld: “Door het onderzoek dat ik voor het album deed, heb ik nu een beter gevormde mening. Strips kunnen op deze manier bijdragen aan informatievoorziening.” En dat inspireerde onder meer het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN: het haakt in en begint waar de strip stopt. 

“Fanny Factcheck krijgt een vervolg bij ons”, valt Kathleen Overmeer met de deur in huis. Zij is secretaris-generaal bij SCK CEN. “De nucleaire sector zit meer verweven in ons dagelijks leven dan we als burger zelf inschatten. Denk aan het bergen van radioactief afval, het bestrijden van kanker, het bouwen van windmolens en ook het bestralen van voedsel om het langer vers te houden. Deze strip zaait zaadjes van nieuwsgierigheid in de hoofden van lezers, maar de ruimte ontbreekt er om dieper te graven. Om die nieuwsgierigheid te stillen, lanceren we dit initiatief. Elke vraag die Fanny in deze strip stelt, krijgt een objectieve en wetenschappelijke follow-up – met verrassende weetjes incluis! Want wist je dat een pintje bier ioniserende stralen uitzendt en dus radioactief is? En wist je dat we vandaag al nadenken over hoe we over honderdduizend jaar met mensen zullen communiceren?”

Kiekeboe_Collega (2024)

Tip van een collega

Het idee ontstond, toen een SCK CEN-collega ons over de komst van dit album tipte. “Ik was vroeger een echte Kiekeboe-fan. Toen ik op de radio hoorde dat er een nieuwe strip zou verschijnen, uitgerekend met dit thema, dacht ik meteen: ‘Hoe gaaf zou het zijn als we daar iets mee doen?’”, vertelt desbetreffende collega Steven Van Olmen. 

“Kort erna lonkten we met verwondering naar de titel: ‘Uranium-235’ en besloten we om de Standaard Uitgeverij te contacteren. We zijn enorm dankbaar dat de uitgeverij ons een voorproefje van het stripalbum heeft toegestuurd en dat daaruit een mooie samenwerking is kunnen bloeien”, aldus Kathleen Overmeer.

Fanny’s Factcheck start eveneens op 17 april 2024 en is te volgen op www.sckcen.be/kiekeboes.

Lees de factchecks!

Wil je exemplaar van dit gloednieuwe album bemachtigen? 
Surf dan vanaf 17 april 2024 naar Standaard Uitgeverij.

Bestel je exemplaar

Deel dit artikel