Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • 20221207_SABCA-SCKCEN_BUDDAWAK_drone-BR3-1
  02 februari '23

  Stralingsdetectiedrones: the sky is not the limit

  SCK CEN en SABCA bewijzen met testvlucht nieuwe, precieze meettechniek

  Aantonen dat drones de radioactiviteit boven een nucleaire site of een groter gebied in kaart kunnen brengen – dat is de opdracht van het Belgisch nucleair onderzoekscentrum SCK CEN en luchtvaartspecialist SABCA. Vorig jaar al presenteerden we samen onze eerste ‘stralingsdetectiedrone’. Nu tonen we ook beelden van het zwaardere geschut. In december 2022 maakte de ‘X-8 multicopter drone’ namelijk haar eerste uitgebreide testvlucht. Uitgerust met 3 stevige CsI-detectoren (Cesium Iodide Scintillation) bracht het de stralingswaarden boven onze eigen BR3-site in kaart.

 • Radioactief transport (2022)
  20 januari '23

  INES 1 door foutieve levering van een radio-isotoop

  Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN voert bestralingen in de BR2-onderzoeksreactor uit, waarna de bestraalde capsules wereldwijd geleverd worden. Op donderdag 12 januari 2023 werd er onbewust een verkeerde radio-isotoop aan de klant geleverd. De foutieve levering werd meteen ontdekt bij aankomst van het transport. Het incident had geen impact op het welzijn van personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu.

 • 2022_GebouwCRF
  09 januari '23

  Nieuwe pilootproductie voor doelgerichte kankerbehandelingen

  SCK CEN wil een nieuwe productiefaciliteit voor medische radio-isotopen bouwen. De bouw van het CRF-gebouw betekent opnieuw een belangrijke stap in de strijd tegen kanker.

  Van 5 januari tot en met 3 februari 2023 loopt er een openbaar onderzoek voor de bouw van het nieuwe project.  Iedereen kan het dossier – met o.a. de ambitie en technische plannen – inkijken op het gemeentehuis van Mol.