Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • SCK CEN - Ondertekening PPP met IRE - Prostaatkanker - Lutetium-177 (2020)
  13 februari '20

  IRE en SCK CEN sluiten partnerschap voor de productie van lutetium-177: veelbelovend tegen prostaatkanker

  Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het onderzoekscentrum SCK CEN bundelen hun krachten voor de nucleaire geneeskunde. Beide organisaties zijn gespecialiseerd in het onderzoek naar, de ontwikkeling en de productie van medische radio-isotopen. In dat kader ondertekenden ze een publiek-publiek partnerschap. De eerste etappe is de productie van lutetium-177 (Lu-177). Die radio-isotoop is veelbelovend voor de behandeling van prostaatkanker, dat in Europa verantwoordelijk is voor 90.000 sterfgevallen per jaar.

 • RISE - raderdiertjes naar ruimte (2019)
  12 november '19

  UNamur en SCK CEN sturen raderdieren in de ruimte: een wereldprimeur

  Dit najaar sturen UNamur en SCK CEN een uniek experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment onder leiding van enkel Belgische laboratoria werd er een hardware ontwikkeld om autonoom – en dus zonder tussenkomst van een astronaut – raderdieren in leven te houden. Die raderdieren – rotifers in het Engels – hebben een hoge stralingsweerstand.
   

 • Biorock SCK CEN (2019)
  06 augustus '19

  Landbouw op de maan: SCK CEN stuurt experiment in de ruimte

  Op 24 juli 2019, ongeveer 50 jaar na de eerste maanlanding, vertrok de raket SPACEX-18 vanuit het Kennedy Space Center in Florida richting het International Space Station (ISS). Aan boord: basaltgesteente en enkele bacteriën. “Met dit vluchtexperiment onderzoeken we of we ‘lokale’ gesteenten (bv. maangesteenten) kunnen gebruiken om biologisch leven in de ruimte mogelijk te maken”, aldus microbioloog Natalie Leys (SCK CEN). Vormt dit experiment de toegangspoort naar het ambitieuze maandorp?