Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • SCK CEN - Joeri Gagarin (2021)
  12 april '21

  Gagarin’s vlucht markeerde de start van ruimtevaartonderzoek met een menselijke focus

  Op 12 april 1961 steeg de Russische kosmonaut Joeri Gagarin op in zijn Vostok-raket. Gagarin was de eerste mens in de ruimte. Die ruimtereis maakt van hem beroemd, ook aan de andere kant van het Ijzeren Gordijn. Nu, exact 60 jaar later, kan hij nog op bewondering rekenen. Elk jaar vieren fans zijn prestaties en die van andere astronauten tijdens ‘Yuri’s night’. Zo ook onze eigen ruimte-experten. Een brief.  (Portretfoto: ©spacepage)

 • SCK CEN - Code van Belgische onderzoeker kan striktere naleving van Kernstopverdrag afdwingen (2021)
  18 maart '21

  Code van Belgische onderzoeker kan striktere naleving van Kernstopverdrag afdwingen

  Een 30-jarige, Belgische onderzoeker van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN maakt het mogelijk om een striktere naleving van het Kernstopverdrag af te dwingen. Hoe? Door de oorsprong van een radioactieve lozing te berekenen met een zelfgeschreven code. Een knap staaltje statistiek dat Canada en België ter beschikking stellen van het CTBTO – de internationale organisatie die waakt over het verdrag. 

 • RECUMO - IRE - SCK CEN (2019)
  17 maart '21

  Bouw RECUMO-installatie komt dichterbij

  Van 26 maart tot 24 april 2021 loopt er een openbaar onderzoek naar de bouw van de RECUMO-installatie op de site van SCK CEN in Mol. In die installatie zuivert het onderzoekscentrum de radioactieve restanten, afkomstig van de productie van medische radio-isotopen. “Die radio-isotopen zijn onmisbaar in de strijd tegen kanker en andere ziekten. Dankzij die installatie kunnen we de bevoorrading ervan garanderen. Het openbaar onderzoek is een belangrijke stap in de realisatie van het RECUMO-project”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Iedereen kan het dossier inkijken op het gemeentehuis of op de website van FANC.