Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • 20230926_SCKCEN-BR3_BiologicalShield
  27 september '23

  Nucleair afval in België: een verhaal van pionierschap en duurzaamheid

  Recyclagementaliteit van SCK CEN bij ontmanteling BR3 is internationaal voorbeeld

  Ons Belgenland wordt vaak gevierd om chocolade, wafels en historische cultuur, maar is stilaan ook wereldleider geworden in een heel ander gebied: het beheer van nucleair afval. Met onze unieke expertise in het conditioneren, declassificeren en recycleren van radioactief afval, is België dankzij SCK CEN een lichtend voorbeeld van hoe veiligheid, innovatie en duurzaamheid samen komen om één van de meest dringende uitdagingen van ons tijdperk aan te pakken.

 • SCK CEN - IAEA (2023)
  26 september '23

  IAEA herbevestigt SCK CEN als internationaal rolmodel

  IAEA erkent SCK CEN opnieuw als ICERR voor onderwijs, opleiding en R&D

  Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft SCK CEN opnieuw de prestigieuze ICERR-erkenning toegekend. Die hernieuwde erkenning herbevestigt de belangrijke rol van het onderzoekscentrum in het wereldwijde landschap van nucleaire wetenschap en technologie. Het label werd officieel overhandigd door Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het IAEA, tijdens de 67e General Conference in Wenen.

 • 2021_SCKCEN_PWC-7_BR2
  21 september '23

  PWC-7 blinkt opnieuw uit met succesvol splijtstofexperiment in BR2

  Eerder deze maand werd de laatste splijtstofnaald van een onderzoeksproject ontladen in de hot cells van BR2 uit de PWC-7 (Pressurized Water Capsule, 7e generatie). PWC-7 is sinds 2021 de experimentele installatie in BR2 voor het uitvoeren van vermogenstests op commerciële splijtstofnaalden. “Deze laatste ontlading betekent voor ons het einde van een jaar werk waarmee we bewijzen dat we met succes het scheuren van een splijtstofnaald in de PWC kunnen verwerken en dit soort experimenten routinematig kunnen verwezenlijken”, vertelt Simon Billiet, projectleider transiënte brandstoftests.