Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • SCK CEN - In de ban van Tsjernobyl (2020)
  13 mei '20

  ‘In de ban van Tsjernobyl’: SCK CEN’s TV-tip toegelicht

  Net als vele Vlamingen keek ook SCK CEN reikhalzend uit naar de documentaire ‘In de ban van Tsjernobyl’. In die documentaire liet journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw de Canvas-kijkers de kernramp van Tsjernobyl opnieuw beleven vanuit de ogen van o.a. de befaamde ‘duikers’ (Aleksej Ananenko), een lokale partijfunctionaris (Sergei Parasjin) en nabestaanden (Oleg, zoon van Viktor Broechanov, directeur van de kerncentrale). Zoals het gepassioneerde onderzoekers betaamt, legt SCK CEN enkele uitspraken spreekwoordelijk onder de microscopische loep.

 • 20200404_Bosbranden Tsjernobyl
  30 april '20

  UPDATE - Bosbranden Tsjernobyl: geen reden tot ongerustheid

  30.04.2020 - Sinds 3 april woeden er bosbranden in de vervreemdingszone rond de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl. Onze onderzoekers rapporteerden in samenwerking met het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) eerder al  gedetailleerde analyses over de situatie in Europa. Daarbij onderstreepten we dat de bevolking zich geen zorgen moet maken over mogelijke gezondheidsrisico’s. De branden hielden lang aan, dus is een update van onze analyse op zijn plaats.

 • 20200404_Bosbranden Tsjernobyl
  17 april '20

  Bosbranden Tsjernobyl: verhoogde radioactiviteit nabij branden, maar zonder gevaar voor de bevolking

  Oekraïne kampt al sinds 3 april met bosbranden in de zogenaamde vervreemdingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok. Sindsdien is men ongerust over de verhoogde radioactiviteit die wordt gemeten in de directe omgeving. Is ongerustheid nodig? Brengen de weersomstandigheden de radioactiviteit uit de brandende bossen naar België? Onze experten van het team ‘Crisis Management and Decision Support’ monitoren en analyseren samen met het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) de brand op de voet.