Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • \\scksrv1\mpr\MEDIA\PHOTO\Klaas De Buysser\20190208 SCK
  17 juli '20

  MYRRHA-protonen met succes versneld

  Het MYRRHA-project heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De onderzoekers zijn erin geslaagd om een protonenbundel voor het eerst bij SCK CEN te laten versnellen in de pas aangesloten radiofrequentie quadrupool (RFQ). De RFQ maakt deel uit van de deeltjesversneller die de subkritische onderzoeksreactor zal aandrijven. “Dit is een belangrijke stap in de realisatie van het MYRRHA-project,” zegt Hamid Aït Abderrahim, directeur van MYRRHA en adjunct-directeur-generaal van SCK CEN.

 • SCK CEN - In de ban van Tsjernobyl (2020)
  13 mei '20

  ‘In de ban van Tsjernobyl’: SCK CEN’s TV-tip toegelicht

  Net als vele Vlamingen keek ook SCK CEN reikhalzend uit naar de documentaire ‘In de ban van Tsjernobyl’. In die documentaire liet journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw de Canvas-kijkers de kernramp van Tsjernobyl opnieuw beleven vanuit de ogen van o.a. de befaamde ‘duikers’ (Aleksej Ananenko), een lokale partijfunctionaris (Sergei Parasjin) en nabestaanden (Oleg, zoon van Viktor Broechanov, directeur van de kerncentrale). Zoals het gepassioneerde onderzoekers betaamt, legt SCK CEN enkele uitspraken spreekwoordelijk onder de microscopische loep.

 • 20200404_Bosbranden Tsjernobyl
  30 april '20

  UPDATE - Bosbranden Tsjernobyl: geen reden tot ongerustheid

  30.04.2020 - Sinds 3 april woeden er bosbranden in de vervreemdingszone rond de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl. Onze onderzoekers rapporteerden in samenwerking met het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) eerder al  gedetailleerde analyses over de situatie in Europa. Daarbij onderstreepten we dat de bevolking zich geen zorgen moet maken over mogelijke gezondheidsrisico’s. De branden hielden lang aan, dus is een update van onze analyse op zijn plaats.