Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • SCK CEN - SpectronRx (2023)
  26 mei '23

  Verenigde Staten en België bundelen krachten om strijd tegen kanker te versnellen

  SpectronRx opent zijn eerste Europese vestiging op het domein van SCK CEN

  Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese radiolabelingfaciliteit voor broodnodige medische radio-isotopen. Die faciliteit komt op het terrein van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol, België. Ze zal in 2024 operationeel zijn en zich richten op actinium-225. Die veelbelovende therapeutische radio-isotoop heeft een groot potentieel voor de behandeling van kanker.

 • SCK CEN - Nerdland Festival (2023)
  10 mei '23

  Ga de strijd aan met kanker in de Nerdland Jungle!

  Nerdland Festival keert terug! Op 26, 27 en 28 mei toveren Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel het Provincieel Domein Puyenbroeck opnieuw om tot het grootste openlucht wetenschapsfestival van ons land. Met shows, experimenten en proefjes, virtual reality, curiosa en vooral: vééél wetenschap. 

  En ook wij, SCK CEN, zijn weer van de partij! Zet je safarihoed op en ga als de bliksem op zoek naar onze stand in de Nerdland Jungle! [Tip: 'Kankerkraker', standnummer 21].

 • SCK CEN - BR2 - laagverrijkte splijtstofstaven (2023)
  31 maart '23

  Laagverrijkte testsplijtstofelementen doorstonden test met glans!

  Afgelopen vrijdag 24 maart keken nucleaire onderzoekers van SCK CEN met grote ogen en ingehouden adem hoe de BR2-onderzoeksreactor ontladen werd. Uit de reactorkern kwamen drie testsplijtstofelementen met laagverrijkt uranium, waar ze zestig dagen verbleven. Voor het eerst deden die dienst als brandstof voor de Belgische onderzoeksreactor. En dat deden ze met glans. Dat blijkt uit de positieve resultaten van vandaag.