Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • SCK CEN - 70 jaar SCK CEN (2022)
  24 mei '22

  SCK CEN leidt onderzoek naar duurzame kernenergie

  Federale regering kent onderzoeksbudget van 100 miljoen euro toe

  De kogel is door de kerk. Het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN zal kleine, modulaire reactoren van de toekomst onderzoeken – in samenwerking met (inter)nationale partners. Daarvoor ontvangt het van de federale regering een onderzoeksbudget van 100 miljoen euro. “SCK CEN zal met zijn ongeëvenaarde nucleaire expertise België naar duurzame kernenergie leiden”, zei premier Alexander De Croo in zijn toespraak. Hij hield die toespraak op de viering van het 70-jarige bestaan van SCK CEN. Het nucleaire onderzoekscentrum herneemt daarmee zijn oorspronkelijke opdracht.

 • 2022_SCKCEN_Nick-Ervinck_Result
  24 mei '22

  70 jaar SCK CEN gevierd met nieuw kunstwerk van Nick Ervinck

  De nieuwe sculptuur van Nick Ervinck (OLEALDIM), gecreëerd ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van SCK CEN, het nucleaire onderzoekscentrum in Mol, maakt zeker een groot aantal gedachten los die zowel kunstenaars als wetenschappers intrigeren! Onstuimige en eeuwige zoektocht naar de kern der dingen! Wonderlijke confrontatie in elk geval met de structuur van atomen en elektronen die ons omringen en doordringen!

 • HADES 40 (1)
  27 april '22

  HADES blaast 40 ondergrondse kaarsjes uit

  Al veertig jaar is HADES de bakermat voor onderzoek naar geologische berging in weinig verharde klei in België. Experimenten in dat ondergrondse laboratorium bewezen dat een dergelijke installatie industrieel uitgegraven kan worden en tonen aan dat de veiligheid op lange termijn verzekerd kan worden. Die verworven kennis stelt België in staat om de volgende stappen richting een reële bergingsinstallatie te kunnen zetten. Pierre-Yves Dermagne, vice-eersteminister en minister van Economie en Werk, en Tinne Van der Straeten, minister van Energie, feliciteren ESV EURIDICE, NIRAS en SCK CEN met dit jubileum.