Overslaan en naar de inhoud gaan

ANUBIS

Kennis opbouwen voor een betere ontmanteling

2022_SCKCEN_ANUBIS-FundedbyEuropeanUnion

In het kader van het Belgische plan voor het herstel van de EU na de pandemie heeft SCK CEN een project ingediend dat verband houdt met de duurzame ontmanteling van de Belgische kerncentrales. ANUBIS, zoals het werd genoemd, staat voor Advancing NUclear dismantling in Belgium through Improving Sustainability. Een mooie manier om te zeggen dat we een onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratiefaciliteit (RD&D) bouwen met bijbehorende installaties om de innovatie van buitenbedrijfstellingspraktijken in België te ondersteunen.

Dat past niet alleen in de ambities van de EU voor een duurzame en digitale overgang, het betekent ook dat industriële spelers kunnen profiteren van de economische opportuniteiten.

Interesse om uw technologie in te zetten bij ontmantelingsoperaties? Grijp uw kans en laat ons samen uw nieuwe doorbraak realiseren!

De kennis- en technologiekloof dichten

Ons hoofddoel bestaat erin, de nodige technologieën en competenties te ontwikkelen om het hergebruik en de recyclage van materialen afkomstig van toekomstige buitenbedrijfstellingsoperaties van de Belgische kerncentrales op een kostenefficiënte manier te maximaliseren. Daarom is bijkomend onderzoek nodig om bepaalde leemten in onze kennis op te vullen en onze technologieën op het niveau te brengen van de huidige duurzaamheidsnormen.

2022_SCKCEN_Dismantling_ANUBIS_Large-components

Duurzame ontmanteling van grote materiaalstromen

De ontmanteling van een kerncentrale vergt het beheer van heel wat materiaalstromen. Stel u nu voor dat we er vijf op hetzelfde moment ontmantelen. Daarom onderzoeken wij verder onze beste praktijken om operaties te stroomlijnen, radioactief afval tot een minimum te beperken en de hoeveelheid materiaal te maximaliseren die veilig kan worden vrijgegeven zonder stralingsrisico's. Natuurlijk verloopt dit alles volgens de plaatselijke wetgeving en procedurenormen.

ANUBIS wil goedgekeurde methodologieën afleveren voor karakterisering, behandeling, decontaminatie en conditionering, klaar voor gebruik tijdens de ontmanteling van de Belgische kerncentrales.

De ontmanteling van de Belgische prototype drukwaterreactor BR3 wordt gezien als een internationale referentie. Dankzij het pionierswerk van SCK CEN bij de ontmanteling van BR3 konden we onze expertise vergroten en deze inzichten op internationaal niveau delen.

20220413_SCKCEN_Catalogiseren ontmanteling

Innovatieve digitale technologieën gebruiken

Om de duizenden tonnen materiaalstromen te verwerken die gepaard gaan met de ontmanteling van een kerncentrale, heb je een nauwgezette opvolging nodig.

Dus upgraden we alle materiaalinventarisatie- en traceringssystemen naar de nieuwste IT-normen en onderzoeken we hoe nieuwe technologieën zoals automatiseringstechnologie, artificiële intelligentie (AI), machinaal leren (ML) en bouwinformatiemodellering(BIM) kunnen helpen bij buitenbedrijfstellingsoperaties! Best cool, toch?

Deze innovatieve digitale technologieën worden gebruikt voor een betere materiaalbehandeling, zoals materiaalkarakterisering, maar ook om een versterkt materiaalgegevensbeheersysteem op te bouwen dat een instrument voor strategiebeslissingen omvat, of om een meer nauwkeurige radiologische bescherming van de werknemers tijdens ontmantelingsactiviteiten te implementeren.

Opschalen naar industrialisatie en innovatie stimuleren

In een tweede fase kijken we naar opschalingskansen voor industriële toepassingen in nucleaire technologie. Overeenkomstig de doelstellingen van de EU met het fonds voor herstel en veerkracht brengt dit voordelen met zich mee op vlak van industriële groei, lokale expertise en innovatiekracht

2022_SCKCEN_Dismantling_ANUBIS_innovation

Een innovatiecentrum voor de ontwikkeling van buitenbedrijfstellingstechnologie

Onze nieuwe faciliteit voor materiaalbehandeling, waar al onze nieuwe RD&D-installaties voor buitenbedrijfstellingsoperaties zullen worden ondergebracht, is vanaf 2025 ook open voor derde partijen. Hier zal u de mogelijkheid krijgen om:

 • uw producten te onderzoeken in hete (nucleaire) en koude (niet-nucleaire) zones
 • uw technologie te valideren voor nucleaire toepassingen
 • besmette apparatuur te onderhouden of repareren

Door de aanwezigheid van zowel experts van SCK CEN als gespecialiseerde bedrijven die actief D&D-technologie ontwikkelen, zal deze faciliteit een echte Belgische innovatiehub worden. Mis het dus niet!

202312_ANUBIS-partners

Nauwe interactie met industriële stakeholders

Het zou zonde zijn dit heiligdom van nucleaire knowhow op te bouwen en de deuren ervan niet open te stellen voor gelijkgestemde industriële spelers. Daarom organiseert SCK CEN stakeholderevents om de voortgang van het project te bespreken en ideeën uit te wisselen. Bovendien bundelen wij onze krachten met industriële bedrijven voor specifieke O&O-samenwerkingsverbanden.

Door samen te werken hopen we een duurzaam, veilig en kostenefficiënt ontmantelingsproces mogelijk te maken.

RD&D updates

 • ANUBIS-logo's-website

  Nieuw industrieel partnerschap: MAGICS

  4e samenwerking in ANUBIS-project richt zich op wereldwijde, industriële toepasbaarheid van afvalbeheer.

  Naar het nieuws

 • 2023_SCKCEN-ANUBIS_ALARA-planning-tool

  3D radiation dosimetry - ALARA planning tool

  SCK CEN ontwikkelt en test momenteel een ALARA-dosimetrietool met VR-integratie.

  Bekijk de demo

 • 2023_ANUBIS_logo-partners_HeaderImage

  3 partnerschappen gericht op radiologische karakterisering

  3 industriële partners - Mirion, Ludlum en SYSCADE - bundelen elk hun krachten met SCK CEN.

  Naar het nieuws

Nieuw in de nucleaire industrie met de ambitie om je technologie toe te passen op ontmantelingen? Of gewoon nieuwsgierig naar onze innovatiehub?

We horen graag van je en bespreken graag samenwerkingen. Vul het onderstaande formulier in en wij tonen je hoe SCK CEN jou kan helpen om er te geraken.

Geef ons indien nodig meer informatie over uw verzoek. Wil je meerdere bestanden delen? Dan raden we je aan om alles samen te voegen in een zip-bestand en dit te uploaden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina