Overslaan en naar de inhoud gaan

Leven & werken bij SCK CEN

Werken bij SCK CEN

Benieuwd hoe het is om te werken bij SCK CEN in Mol? Kom mee en ontdek een unieke onderzoeksinstelling die haar medewerkers talloze extra mogelijkheden biedt.

Leven en werken bij SCK CEN (2018)

Hoe solliciteer je bij SCK CEN?

 • Elke sollicitatie volgt een eigen, specifiek traject. Toch hanteert SCK CEN een aantal standaardprocedures:
  • We nemen contact op met elke sollicitant. Dit kan even op zich laten wachten omdat we met een vaste deadline werken. We nemen pas contact met je op nadat deze verstreken is.
  • In de loop van je sollicitatie moet je jezelf voorstellen aan een jury, bestaande uit experten uit jouw vakgebied, managers en medewerkers van HR.
 • Als je niet in België woont, kunnen we gesprekken organiseren via het internet.

Medische keuring en veiligheidsexamen

Halt! Je moet een medische keuring ondergaan én een veiligheidsexamen afleggen voordat je SCK CEN mag betreden. Dit gebeurt meestal op het moment dat je jouw contract ondertekent of tijdens je eerste werkdag.

Werken en leven bij SCK CEN (2018)

Na het werk

Verveling? Dat woord kennen we niet bij SCK CEN! Naast een uitdagende job, organiseren we talrijke bijeenkomsten, activiteiten en competities doorheen het jaar.

NUCLEA

SCK CEN is omgeven door natuur; de perfecte locatie om te sporten, dus. Samen met VITO en JRC, onze buren, hebben we NUCLEA opgericht. Deze sportvereniging organiseert meer dan 20 verschillende sportactiviteiten – van lopen en wielrennen tot basketbal en waterskiën.

Ben jij niet zo’n sporter? Geen probleem! NUCLEA organiseert ook fotografie- en multimediacursussen.

Activiteiten

Leer jouw collega’s beter kennen op onze teambuilding activiteiten, after-work drinks (zoals Thirsty Thursday) of tijdens een looptochtje na het werk.

Leven in Mol

Met 114 km2 is Mol de grootste gemeente in de provincie Antwerpen – na Antwerpen zelf. Daarnaast is het een van de meest internationale gemeentes in België met meer dan 130 verschillende nationaliteiten.

In minder dan een uurtje sta je in Antwerpen, Hasselt, Turnhout, Eindhoven of Breda. Ga een beetje verder en ontdek Brussel, Parijs of Amsterdam. Als je naar Mol verhuist, helpen we je een leuke plaats te vinden om te wonen, te leren en te relaxen. Bereid jezelf voor op een leven tussen bossen en meren.

Jouw plek onder de zon

Als je voor de eerste keer in Mol aankomt vanuit het buitenland is het gemakkelijk om in het Corbie Hotel te overnachten. Daarnaast zijn er een aantal B&B's en Airbnb's in de buurt. Maar je kan natuurlijk niet op hotel blijven wonen. Daarom voorziet SCK CEN twee types accommodaties: de studio’s en het – recentelijk gerenoveerde – co-living project.

Er zijn ook genoeg opties om te huren of een eigen woning te kopen. Zoek naar 'Mol' op ImmoVlan of ImmoWeb en begin je zoektocht.

School en kinderopvang

In Mol wordt in het Nederlands lesgegeven. Daarnaast is er ook een Europese school die lessen aanbiedt in het Duits, Frans en Engels.

De meeste scholen voorzien een naschools programma waar kinderen hun huiswerk kunnen maken of spelen tot ze opgehaald worden. Voor de allerkleinsten zijn er verschillende uitstekende crèches in de gemeente.

Verhuizen doe je niet alleen

Veel internationale nieuwkomers worden vergezeld door hun partner. Vaak zoeken zij ook een job in de buurt. Daarom is het aan te raden om al naar een job op zoek te gaan alvorens te verhuizen naar België. De meest gebruikte jobsites zijn Indeed, VDAB en Jobat.

Leven en werken bij SCK CEN (2018)

Vrije tijd in Mol

Mol ligt in het midden van de Kempen – een bosrijke regio in het noorden van België. Het is de ideale locatie om te wandelen, fietsen en andere sporten uit te oefenen.

 • Fietsen
  In België leert iedereen op vroege leeftijd fietsen. Fietspaden doorkruisen dan ook het hele land. De gemeente Mol organiseert zelf elk jaar verschillende fietsuitstappen.
 • Zwemmen
  In Mol zijn er verschillende mogelijkheden om te zwemmen. Er is één gemeenschappelijk zwembad ("Den Uyt") en tijdens de zomermaanden kan je iedereen aan het Zilvermeer terugvinden.
 • Wandelen
  SCK CEN wordt omgeven door een bos – net zoals de gemeente. Wandel eens naar de abdij van Postel of ontdek een diverse biotoop in Buitengoor-Meergoor.
 • Festivals
  België is een festivalland. Graspop – het grootste metalfestival van de Benelux vindt plaats op nog geen 2 kilometer van SCK CEN. Maar wees gerust: het gaat er een pak rustiger aan toe tijdens het Havenfestival nabij het Zilvermeer. Daarnaast organiseert de gemeente elk jaar Mol Feest in het centrum van de gemeente.
 • Marktdag
  Elke dinsdag is het markt in het centrum van Mol. Sla er je voorraad verse groenten en fruit in voor de hele week.

Vervoersmogelijkheden in België

 • Auto
  Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je jouw buitenlands rijbewijs laten ratificeren op het gemeentehuis van Mol. Indien dit niet het geval is, moet je rijlessen volgen. Verder heb je de keuze om zelf een wagen aan te schaffen of een auto te leasen via SCK CEN.
 • Fiets
  Fietsen is enorm populair in België. Er zijn dan ook verschillende fietswinkels in Mol en de nabijgelegen gemeentes.
 • Trein
  In bijna elke Belgische gemeente is een treinstation – ook in Mol. Plan nu al je volgende trip!

Welkom in België

Hallo und bonjour! Zoals je kan lezen, heeft België 3 officiële landstalen. Maar wees niet ongerust: bij SCK CEN spreekt bijna iedereen Engels. Over de taal hoef je jezelf dus alvast geen zorgen te maken.

SCK CEN werkt voornamelijk vanuit Mol, maar je kan ons ook terugvinden op 2 andere locaties. Onze administratieve hoofdzetel ligt in Brussel en een aantal gespecialiseerde projecten – zoals MINERVA – vinden plaats in Louvain-La-Neuve.

Voordat je als nieuwkomer aan de slag kan bij SCK CEN, moet je de nodige administratieve stappen ondernemen. Meer informatie over huisvesting, onderwijs en transport, kan je terugvinden op de pagina Leven in Mol.

Leven en werken bij SCK CEN (2018)

Papier hier: administratieve voorbereiding

Er zijn een aantal administratieve processen die je zelf moet doorlopen nadat je een jobaanbieding accepteert bij SCK CEN. Maar maak je geen zorgen, wij staan je graag bij met raad en daad.

Deze documenten moet je zeker hebben vooraleer je jouw thuisland verlaat. Bezoek de Belgische ambassade in jouw land voor bijkomstige informatie aangezien deze procedures kunnen verschillen van land tot land.

 1. Paspoort (EU)
  Ga langs bij de Belgische ambassade of bezoek je gemeentehuis. Controleer of je jezelf moet uitschrijven uit het bevolkingsregister voordat je naar België verhuist.
  Administratieve processen slepen vaak lang aan. Start deze procedure 4 à 6 weken voor je in België aankomt!
   
 2. Visum (niet-EU)
  SCK CEN stuurt je een arbeidscontract en een gastovereenkomst door nadat je de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen hebt. Je hebt deze documenten nodig om een visum te verkrijgen bij de Belgische ambassade.
  Administratieve processen slepen vaak lang aan. Start deze procedure 4 à 6 weken voor je in België aankomt!
   
 3. Strafblad
  SCK CEN is een beveiligde zone. Het security-team contacteert jou zodra je onze jobaanbieding accepteert. Zij hebben een officiële vertaling nodig van jouw – hopelijk onbestaand – strafblad.

Voorwaarden om in België te werken

Je bent in België geland met de nodige documenten. Perfect! Maar voordat je bij SCK CEN kan beginnen, moet je nog 3 administratieve zaken op orde brengen:

 • Ziekteverzekering
  Elke werknemer in België is verplicht om zich aan te melden bij een ziekenfonds. In ruil voor een vaste bijdrage ben je verzekerd in geval van ziekte, ongeval en/of hospitalisatie. (SCK CEN biedt een hospitalisatieverzekering aan die overdraagbaar is op familieleden.)
   
 • Inburgeringsexamen
  Sommige nieuwkomers moeten een inburgeringscursus volgen. Deze cursus bestaat uit lessen Nederlands en sociale oriëntatie.
   
 • Verblijfsvergunning
  Eenmaal in België moet je jouw verblijfplaats zo snel mogelijk laten registreren bij het gemeentehuis. Hiervoor heb je een geldig paspoort of visum nodig.

EU-burger: Als bewoner van de EU heb je 4 documenten nodig: een arbeidscontract, een huur- of koopovereenkomst, een geboortecertificaat en een attest gezinssamenstelling.

Niet EU-burgers: Ben je niet afkomstig uit de EU? Wel, dan heb je 6 documenten nodig: een visum, het betaalbewijs aan de Belgische ambassade (€350 voor een visum), een geboortecertificaat, een attest gezinssamenstelling, een gastovereenkomst voor onderzoekers en een huur- of koopovereenkomst.

Bestemming: SCK CEN

Met het vliegtuig
De meest nabijgelegen luchthavens zijn Zaventem, Charleroi, en Eindhoven. Deze liggen op minder dan 2 uur rijden van SCK CEN in Mol.

Met de fiets
SCK CEN ligt op zo’n 6 km van het treinstation van Mol. Je kan er trouwens ook een Blue-bike huren.

Met de trein
De trein is het eenvoudigste vervoersmiddel om naar Mol te reizen. Plan hier je volgende trip.

Deel deze pagina