Overslaan en naar de inhoud gaan

Guaranteeing nuclear knowledge

Hoe verspreiden we onze nucleaire kennis?

De kennis die we verzamelen, verdient een groot podium. Van wetenschappers tot studenten. Van professionals tot beleidsmakers. We zorgen ervoor dat onze kennis en vaardigheden blijven voortleven, zodat we toekomstige nucleaire experten kunnen klaarstomen. De samenleving komt op veel manieren in aanraking met nucleaire thema’s en toepassingen. Goed op de hoogte zijn is dan ook cruciaal. 

Daarom bouwen we voortdurend bruggen tussen wetenschap en maatschappij en houden we de vinger aan de pols. Humane onderzoekers bestuderen de huidige houding tegenover het nucleaire onderwerp en brengen deze in kaart. Zo kunnen we onze kennis over die complexe materie zo hapklaar mogelijk maken voor het grote publiek. 

2023_SCKCEN_sociale wetenschappen

Objectiviteit als prioriteit

Er woedt een diepgaand maatschappelijk debat over kernenergie en nucleaire toepassingen. We presenteren onze bevindingen dan ook steeds op een objectieve manier.
SCK CEN is onafhankelijk: wetenschap moet relevant zijn voor het beleid, niet het beleid voorschrijven. Zo kan de samenleving hier zelf mee aan de slag om uit te maken in welke mate die technologieën oplossingen kunnen bieden voor de uitdagingen van de toekomst.

 • 2023_SCKCEN_Socialsciences.jpg

  Sociale wetenschappen

  Vinger aan de pols

  Nucleaire toepassingen zijn niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van maatschappelijke keuzes. De vinger aan de pols houden bij het grote publiek is dus uiterst belangrijk. En dat doen onze humane wetenschappers. Via de SCK CEN Barometer, bijvoorbeeld. Dat is een tweejaarlijkse opiniepeiling over de perceptie van Belgische volwassenen over het stralingsrisico en nucleaire technologieën. Met ons onderzoek krijgen we waardevolle inzichten in de noden van de bevolking. Die inzichten kunnen het beleid helpen ondersteunen.

  Onze sociale wetenschappers zetten bovendien sterk in op burgerparticipatie. Samen tot betere besluiten komen door kennis, inzichten en waarden van de burger mee te nemen in maatschappelijke debatten.

  🔗 Lees meer over het onderzoek van onze sociale wetenschappers

 • 2023_SCKCEN_Academy.gif

  SCK CEN Academy

  Kennis delen en verzekeren voor de toekomst

  Met SCK CEN Academy vergroten we de toegang tot nucleaire kennis en dompelen we jonge wetenschappers onder in de wereld van nucleaire wetenschap en technologie. We informeren, steunen en begeleiden studenten en werken hiervoor samen met academische instellingen wereldwijd.

  De samenwerking met de Belgische universiteiten is diepgeworteld. Zo doceren heel wat SCK CEN-experts aan een universiteit, loopt er al meer dan 30 jaar een PhD-programma, richtten we samen met Belgische universiteiten ‘BNEN’ op: een master-na-masteropleiding voor nucleaire ingenieurs, ...

  Zo stomen we voortdurend nieuwe generaties klaar voor een uitdagende nucleaire carrière waarin een veilige toekomst centraal staat. Via opleidingen op maat verzekeren we dat professionals op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de sector.

  🔗 Lees verder over SCK CEN Academy

Ons laatste nieuws over deze expertise

Meer nieuws over dit thema?

Lees hier verder

Deel deze pagina