Overslaan en naar de inhoud gaan

Guaranteeing nuclear safety

Hoe garanderen we de veiligheid van nucleaire installaties?

Meerdere Europese landen, waaronder België, beslisten om de levensduur van kerncentrales te verlengen. De veiligheid ervan is prioriteit. Na verloop van tijd kunnen de structuurmaterialen in kerncentrales door de radioactieve straling aanwezig tijdens de uitbating veranderen. Het is van belang om die verandering te onderzoeken en nauwkeurig te kunnen voorspellen.

2020_SCKCEN_LHMA_hotcell_material-testing

Onderzoek naar materiaalveroudering

SCK CEN zet zijn kennis over materiaalveroudering in om de levensduur van de kernreactor nauwkeurig te voorspellen. Hoe interageren de radioactieve deeltjes met de materialen? Die vraag speelt als sinds onze oprichting van het onderzoekscentrum een centrale rol in projecten die SCK CEN uitvoert om de veiligheid van nucleaire toepassingen te garanderen. 

We bouwden dan ook een schat aan kennis op over splijtstoffen en bestraalde materialen. We bestuderen het gedrag van materialen in radioactieve omgevingen en passen de resultaten van die tests vervolgens toe in verschillende sectoren, van fissie tot fusie. Hoe? Door in de BR2-onderzoeksreactor eerst de materialen te bestralen, waarna onze experts in het laboratorium voor hoge en middelmatige activiteit (LHMA) de schade en de verouderingsprocessen analyseren.

Die testresultaten vormen de basis om de levensduur van kernreactoren nauwkeurig te voorspellen. Uitbaters uit binnen- en buitenland schakelen SCK CEN in als adviseur in hun bewakingsprogramma’s. 

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

Materialen bestralen 

In het materiaalonderzoek speelt de BR2-onderzoeksreactor van SCK CEN een belangrijke rol. Hier bestralen we allerlei proefstukken van splijtstoffen en structuurmaterialen voor huidige kerncentrales en toekomstige reactorconcepten. Dankzij de hoge intensiteit van de neutronenstraling in BR2 kunnen onderzoekers van SCK CEN accuraat voorspellen hoe materialen zich in een kernreactor (zullen) gedragen. 

In de tijdcapsule 

Eén maand in onze reactor heeft op kuipstaal hetzelfde effect als veertig jaar gewone veroudering in een kernreactor. We versnellen als het ware de tijd in onze reactor. 

🔗 Lees meer over BR2 

2020_SCKCEN_LHMA_charpy-impact_material-testing2

Mechanische en chemische materiaaltesten 

Met mechanische, chemische en microstructurele onderzoeksinstrumenten analyseert SCK CEN de schade en verouderingsprocessen van de materialen.

Een voorbeeld van een mechanische test is de Charpy V-notch-test, een internationale test waarbij onderzoekers met een zware slaghamer proefstukken breken om de breuktaaiheid van het kuipstaal te controleren.

💡 Bekijk enkele mechanische materiaaltesten in actie.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

Kernfusie: de zon op aarde 

Kernfusie is een techniek die de energieopwekking van de zon imiteert. De zon laat twee (waterstof)atoomkernen botsen en tot een zwaardere atoomkern (helium) samensmelten. Dat proces gebeurt onder hele hoge druk en temperatuur. Dit betekent dat de onderdelen in een kernfusiereactor aan veel extremere omstandigheden worden blootgesteld dan bij traditionele kernreactoren. SCK CEN voert onderzoek om de effecten op fusiemateriaal na te gaan. 

🔗 Lees meer over kernfusie 

Ons laatste nieuws over deze expertises

Meer nieuws over nucleaire veiligheid?

Lees hier verder

Deel deze pagina