Overslaan en naar de inhoud gaan

MaT – Material Treatment Building

Een kenniscentrum voor ontmanteling

2023_SCKCEN_MaT-building_resized-landscape

Een innovatiecentrum voor de ontwikkeling van buitenbedrijfstellingstechnologie

Het Material Treatment-gebouw wordt een onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratiefaciliteit (RD&D) met bijbehorende installaties om de innovatie van buitenbedrijfstellingspraktijken in België te ondersteunen. We zetten er niet alleen onze eigen ontmantelings- en ontsmettingsactiviteiten voort, maar brengen er ook verschillende projecten in het kader van het Europees Herstelfonds onder.

Dat betekent ook dat we de deuren openzetten voor derde partijen. Door de aanwezigheid van zowel experts van SCK CEN als gespecialiseerde bedrijven die actief D&D-technologie ontwikkelen, zal deze faciliteit een echte Belgische innovatiehub worden.

Vanaf 2025 kunnen partners in MaT terecht om:

- producten te onderzoeken in nucleaire en niet-nucleaire zones;
- technologieën te valideren voor nucleaire toepassingen;
- besmette apparatuur te onderhouden of repareren.

📧 Meer weten? Lees hier meer en stuur ons een bericht.

2023_SCKCEN_MaT-building_resized-banner

ANUBIS

Het design en de constructie van het nieuwe MaT-gebouw wordt deels gefinancierd door het Belgisch-Europese plan voor economisch herstel na de COVID-19-pandemie. SCK CEN heeft in 2021 een project ingediend dat verband houdt met de duurzame ontmanteling van de Belgische kerncentrale. ANUBIS, zoals het project werd genoemd, staat voor Advancing NUclear dismantling in Belgium through Improving Sustainability.

Naar het ANUBIS-project
20210305_SCKCEN_BR3-Biologisch-schild

Van BR3 naar MaT

De ontmanteling van BR3 (Belgian Reactor 3) loopt ten einde. Het reactorvat, de primaire en secundaire circuits, de machinekamer etc. zijn al een tijdje weg en in het voorjaar van 2023 zal ook het biologisch schild volledig verdwenen zijn.

Het volgende op de ontmantelingskalender? De hallen die tijdens de afbraak van de reactor dienst doen als ateliers om materialen te versnijden, te ontsmetten of te herstellen. Die ateliers moeten nu verhuizen, opdat de afbraak van BR3 volledig afgerond kan worden.

💡 Lees hier verder over de afbraak van BR3.

Kennis uitbreiden in nieuw gebouw

Het MaT-gebouw laat toe om onze expertise in de thema's ontmanteling en decontaminatie uit te breiden. Tijdens de afbraak van BR3 bouwden we als pioniers een schat aan kennis en ervaring op.

Dankzij MaT kunnen we die optimaliseren en zelfs nieuwe technologieën testen. Alles met het oog op een zo veilig, zo duurzaam en zo kostenefficiënt mogelijk ontmantelingsparcours van nucleaire installaties.

2023-SCKCEN-construction-works

De bouwplannen van MaT

  • 2021: Voorontwerpfase
  • september 2023: Start bouwwerken
  • 2025: In gebruikname MaT

✉️ Vragen over de werken? info [at] sckcen [dot] be (Stel ze gerust!)

Deel deze pagina