Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kiekeboes: Uranium-235

'Fanny's Factcheck' gaat verder bij SCK CEN

Wat is Uranium-235? Wat zijn eigenlijk de voor- en tegenargumenten rond kernenergie? Waar komt radioactief afval vandaan? De nieuwe strip van De Kiekeboes met titel 'Uranium-235' kietelt heel wat vragen en thema's. Dochter Fanny neemt het voortouw. Ze start een vlog en duikt in de nucleaire wereld op zoek naar antwoorden op belangrijke vragen. Fanny's Factcheck vlog stopt niet bij het album, maar gaat verder bij SCK CEN.

202404_De-Kiekeboes-Uranium-235-Algemeen-Header3
202404_De-Kiekeboes-Uranium-235-Algemeen-Header2

We laten elke week 2 factchecks op je los!

Steeds gebaseerd op de strip én de wetenschappelijke waarheid. Van energie tot bescherming en een vooruitblik op de toekomst... dankzij De Kiekeboes & SCK CEN ontdek je de nucleaire wereld makkelijker én juister dan ooit.

© In samenwerking met De Standaard Uitgeverij. Alle prenten en verhaallijnen behoren hen toe.

  • De titel in het oranje op de groene cover van de strip 'De Kiekeboes: Uranium-235'

    Uranium-235: wat betekent de titel?

    Vlaanderens populairste stripfamilie – De Kiekeboes – heeft de hele wereld verkend: van exotische oorden tot diep in de oceaan en zelfs de planetoïde Spih. Maar het is nu de beurt aan dochter Fanny om het voortouw te nemen. In het nieuwste stripalbum duikt ze in de nucleaire sector. De titel "Uranium-235" hint er al naar, maar wat betekent dat eigenlijk?

    Lees meer over Uranium-235

  • Stukje uit strip waar personeelslid Nuclean Fanny een geigerteller geeft.

    Hoe meet je radioactiviteit?

    Fanny kijkt verschrikt op wanneer er een Geigerteller onder haar neus geduwd wordt. Moet dát kleine apparaatje het onzichtbare meten, detecteren en haar veiligheid garanderen? Is het echt nodig om je uit de voeten te maken wanneer de Geigerteller van zich laat horen? Waarom is het zo belangrijk om te weten of er ioniserende straling aanwezig is en hoeveel?  We zoeken het uit…

    Lees meer over radioactiviteit meten.

  • Stukje uit strip waar stripfiguren rondleiding krijgen in bergingsinstallatie en iemand zegt: "door straling verander je in een groen lichtgevend mannetje"

    Verandert straling je in een groen, lichtgevend mannetje?

    Tijdens een bezoek aan Nuclean ontmoet Fanny een man die niets dan clichés en onzin uitkraamt. Hij beweert dat straling je in een lichtgevend groen mannetje verandert. Is dat zo? Natuurlijk niet! Straling is een natuurlijk fenomeen. Het kan bij hoge dosissen weliswaar het DNA beschadigen, maar in gecontroleerde mate redt het ook levens!

    Lees meer over de impact van straling.

  • Fragment uit stripverhaal Kiekeboes waarbij er bezoekers aanwezig zijn in een hal waar laag- en middelactief en kortlevend afval bewaard wordt in vaten gevuld met beton.

    Waar komt laag- en middelactief kortlevend afval vandaan?

    In ‘Uranium-235’ bezoekt Fanny Kiekeboe een opslagplaats waar ze laagradioactief, kortlevend afval gedurende honderd jaar bewaren. De gids zegt dat dit afval uit hospitalen komt. Is dat zo? En wat doet SCK CEN in het “echte leven” om de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te beperken? Even inzoomen.

    Lees meer over laagradioactief afval

  • Knipsel uit het stpripalbum 'Kiekeboes: Uranium-235' waarin een groep mensen een ondergronds labo bezoekt. Ze spreken over geologische berging van nucleair afval.

    Waar komt hoogradiactief en/of langlevend afval vandaan?

    Fanny Kiekeboe duikt ook diep in de ondergrond naar een berging voor hoogradioactief en langlevend afval. Die bergingsinstallatie is niet ‘zomaar’ ontsproten aan de fantasie van Nix en Charel Cambré. Ook in België werd een principebeslissing genomen om dat afval diep in de ondergrond te bergen. Waar komt dit afval precies vandaan? Hoe komen we bij zo’n geologische berging? Hoe vermijden en verminderen we het aantal vaten - bestemd voor de diepe ondergrond? We spitten het hier uit!

    Lees meer over radioactief afval

  • 6-Hidden

    Ben je voor- of tegenstander van kernenergie?

    "Kernenergie heeft fervente voor- en tegenstanders," zo opent Fanny de strip. Ze heeft gelijk! Over kernenergie zijn burgers, politici, landen en zelfs experts het heel vaak  oneens. Het is niet helemaal wit óf zwart. Wat zijn nu eigenlijk de argumenten? Is kernenergie gevaarlijk? We factchecken het voor je!

    🔓 Beschikbaar vanaf 2 mei!

  • 7-Hidden

    Hoe houden we kernwapens tegen?

    Fanny spreekt in de strip over een vuile bom. Strikt gezien is dat geen nucleair wapen, maar een ‘gewone bom’ met een radioactieve lading of omhulsel. Het wapen verspreidt bij zijn explosie radioactiviteit, maar maakt geen gebruik van kernreacties zoals bij een ‘echt’ kernwapen het geval is. 

    Het roept echter bij velen associaties op met kernwapens en stralingsgevaar, dus we zoomen even verder in op het onderwerp ‘non-proliferatie’. Lees over wat je daar écht over moet onthouden.

    🔓 Beschikbaar vanaf 7 mei!

  • 8-Hidden

    Hoe spreken we met mensen van de toekomst?

    Als we ons radioactief afval veilig onder de grond bergen, hoe zorgen we ervoor dat er honderdduizend jaar later niet iemand per ongeluk met dat afval in aanraking komt? Hoe weten zij dan nog wat er juist onder de grond zit? De nieuwste Kiekeboesstrip ‘Uranium-235’ stipt hier een belangrijke uitdaging aan in het langetermijnbeheer van radioactief afval. 

    🔓 Beschikbaar vanaf 9 mei!

  • 9-Hidden

    Wat heeft de nucleaire sector te maken met windenergie?

    Van de kerncentrale in Doel tot het fictieve stripbedrijf ‘Nuclean’: in het nieuwste stripalbum ‘Uranium-235’ duikt Fanny Kiekeboe steeds op in de buurt van de nucleaire sector. Zelfs wanneer ze een schurk achtervolgt tussen windmolens op zee, blijft ze dicht bij de nucleaire wereld. Want wist je dat de nucleaire sector ook een handje heeft in windenergie?

    🔓 Beschikbaar vanaf 14 mei!

  • 10-Hidden

    Wie werkt in de nucleaire sector?

    In de nieuwste strip van De Kiekeboes ‘Uranium-235’ staat Fanny Kiekeboe plots oog in oog met een mysterieus figuur, gehuld in een donkere kap. De onthulling verrast ons en doorbreekt met stereotypen. Goed gekozen van de scenaristen! Lees hier verder over hoe we zelf breken met foute veronderstellingen.

    🔓 Beschikbaar vanaf 16 mei!

Coming soon: onze podcast 'De speurtocht naar de waarheid'

  • Podcast1

    Aflevering 1: eigen mening versus feiten

    🔓 Beschikbaar vanaf 20 mei!

  • Podcast2

    Aflevering 2: fake news

    🔓 Beschikbaar vanaf 22 mei!

  • Podcast3

    Aflevering 3: wetenschapscommunicatie

    🔓 Beschikbaar vanaf 24 mei!

Wil je meer weten? Zit je nog met vragen?

Stuur ons een bericht!

Deel deze pagina