Overslaan en naar de inhoud gaan

Partners

We staan er nooit alleen voor.

Het is een voorrecht om elke dag te mogen werken met enkele vooruitstrevende partners in binnen- en buitenland. Samen bundelen we onze krachten en zoeken we nucleaire oplossingen voor een betere toekomst.

Pionier in hart en nieren

Pionieren. De passie om te pionieren vormt het DNA van ons onderzoekscentrum. Ons onderzoek blijft niet binnen de grenzen van het bekende. We verkennen. We tasten grenzen af. We hebben het lef om onszelf uit te dagen en onbekende gebieden te veroveren. Hoeveel richtingen we ook verkennen, we hebben steeds hetzelfde doel voor ogen: innovatieve toepassingen ontwikkelen voor de medische sector, de industrie en de energiesector.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Om de filosofie van ons onderzoekscentrum te verwezenlijken, slaan we de handen in elkaar met partners van over de hele wereld. Overal waar we komen, delen we onze pioniersmentaliteit. Een mentaliteit die mensen samenbrengt en baanbrekende vooruitgang in de samenleving stimuleert.

We werken structureel samen met...

Bezoek Yukiya Amano IAEA_SCK CEN (2018)

1. Nucleaire onderzoeksinstellingen

IRE 

Zowel in België als in het buitenland slaan we de handen in elkaar met onderzoeksinstellingen. SCK CEN en IRE, het Nationaal Instituut voor Radio-elementen, zijn al sinds jaar en dag een gouden duo in de strijd tegen kanker. IRE heeft al meer dan vijftig jaar ervaring in het snel en wereldwijd verdelen van radio-isotopen die SCK CEN produceert.

💡 Ben je al bekend met RECUMO? Samen met IRE maken we van radioactieve restanten opnieuw een herbruikbare grondstof.

NIRAS/ONDRAF

SCK CEN kent ook een lange traditie van samenwerkingen met NIRAS, De Nationale Instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek naar geologische berging in het ondergronds onderzoekslabo Hades, of aan onze publiek-private samenwerking voor allerhande thema’s rond radioactief afval. 

IAEA 

Tenslotte zijn we erkend door het Internationaal Atoomagentschap IAEA, dat het veilig, secuur en vredevol gebruik van technologieën promoot. 

Tinne Van der Straeten, ministre de l'énergie, souligne l'importance de ce projet et l'expertise des deux partenaires. « La Belgique veut rester un leader mondial dans la production d'isotopes médicaux. C'est pourquoi, dans le cadre du plan de relance européen, nous avons apporté notre soutien au SCK CEN pour leur permettre d'innover dans le domaine des radiopharmaceutiques thérapeutiques. SCK CEN et IBA combinent leurs grandes expertises dans ce partenariat de R&D afin de collaborer sur des isotopes qui pe

2. Industriële en commerciële partners

IBA & PanTera 

Een industrieel partnerschap hebben we met healthcare bedrijf IBA – wereldleider en expert in cyclotrons. Door onze expertises te bundelen, zullen SCK CEN en IBA het pad effenen voor de grootschalige productie van actinium-225 – een veelbelovende oplossing voor de bestrijding van zowel veelvoorkomende als zeldzame kankers. Om dat te verwezenlijken, hebben IBA en SCK CEN samen Pantera opgericht. 

Alternatieve kankerbestrijding 

Actinium-225 is een medische isotoop voor radiotherapie. Die interne kankerbehandeling biedt een belangrijk alternatief in kankerbestrijding. Het gebruikt radio-isotopen die tijdens het vervallen straling uitzenden, waarmee kankercellen zowel nauwkeurig gelokaliseerd als vernietigd kunnen worden. 

💡 Ontdek hoe medische radio-isotopen ziektes opsporen en kanker behandelen.

BNEN2022

3. Scholen en universiteiten

Zes Belgische universiteiten en SCK CEN bundelen de krachten met BNEN, het Belgian Nuclear higher Education Network. Dit is een academische MaNaMa in nucleaire technologie dat het netwerk tussen de academische wereld, onderzoekscentra, de industrie en andere belanghebbenden in de nucleare sector bevordert.

💡 Lees meer over onze SCK CEN Academy.

Een greep van unieke projecten die we enkel realiseren dankzij onze partners:

 • Flexibel in gebruik, nauwkeurig in het meten. Na jaren testen bewees het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN dat drones radioactiviteit met uiterste precisie in kaart kunnen brengen. Nu is de tijd rijp om de sprong te maken van onderzoek naar industriële inzetbaarheid. Door met de Belgische luchtvaartspecialist Sabca samen te werken, hoopt SCK CEN daar snel te landen.

  🔗 Meer weten? Lees verder in onze Hoogtepunten van 2021.

 • Binnenkort schudt kernfusie zijn imago als eeuwige belofte definitief van zich af. De kernfusietestreactor ITER in het Franse Cadarache navigeert namelijk in één rechte lijn naar zijn doel. En dat is een opstart in 2026. Meer dan 4800 Europese wetenschappers, waaronder SCK CEN, zetten zich dagelijks in om dat doel te bereiken. Het onderzoekstempo verhoogt dankzij een onderzoeksbudget van 583 miljoen euro, dat de Europese Commissie in 2021 toekende.

  🔗 Meer weten? Lees verder in onze Hoogtepunten van 2021.

 • Met het MYRRHA-project wil het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN een reeks aan maatschappelijke uitdagingen tackelen. De betrouwbaarheid van MYRRHA’s deeltjesversneller is van uiterst belang om de beoogde toepassingen te kunnen realiseren. Een Belgo-Franse elektronica helpt die betrouwbaarheid te verzekeren. “De elektronica geeft aan wanneer bijsturing nodig is, ze bepaalt – bij wijze van spreken – hoe de motor ronkt”, aldus de ingenieurs.

  🔗 Meer weten? Lees verder in onze Hoogtepunten van 2021.

 • Met een grondige renovatie blazen het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) nieuw leven in de aanpalende woonwijk. De wijk werd destijds opgericht om medewerkers te huisvesten, maar verwelkomt na renovatie ook niet-medewerkers. Beide eigenaars gaven het renovatiestuur in handen van het Belgische bouwbedrijf Cordeel.

  🔗 Meer weten? Lees meer in onze Hoogtepunten van 2021.

Deel deze pagina