Overslaan en naar de inhoud gaan

Over SCK CEN

Pionieren in hart en nieren

Nucleaire wetenschap voor de gemeenschap

Wij lopen voorop. Gedreven door wetenschap, innovatie en wereldvermaarde infrastructuur zetten we stappen vooruit. Wij onderzoeken in alle openheid, breiden onze kennis in uiteenlopende nucleaire domeinen uit en stellen onze expertise ter beschikking van partners en professionals in binnen- en buitenland. Ons doel? Toepassing na toepassing bijdragen aan de samenleving; wetenschap voor de gemeenschap. We spitsen ons toe op de allerkleinste bestanddelen van het universum en kijken daarbij resoluut naar het grotere geheel.

Lees ook onze beleidsverklaring.

Missie & visie

Onderschat de kracht van het atoom niet: nucleaire toepassingen kunnen het verschil maken. Nu en in de toekomst. Daarom blijven we als een van de grootste onderzoekscentra in België onze schouders hieronder zetten.

Gedreven door onze passie voor wetenschap. Gesterkt door onze unieke infrastructuur. We bouwen continu voort op onze huidige inzichten en breiden onze hightech kennis in verscheidene nucleaire domeinen uit. Het zijn onze bouwstenen om innovatieve toepassingen voor de maatschappij te ontwikkelen. Zo willen we bijdragen aan een wereld waarin deze en toekomstige generaties gezond en veilig kunnen leven.

Lees meer over onze bedrijfswaarden

2023_SCKCEN_Future-Exploring2040

Exploring 2040

Vizier gericht op drie speerpunten

Alles dat SCK CEN doet, staat in het teken van de maatschappij. Zo zorgen we voor oplossingen voor 3 grote uitdagingen:

 1. Klimaatverandering
  Met innovatieve nucleaire systemen willen we een belangrijke rol spelen in klimaatneutrale energieproductie.

 2. Duurzame oplossingen voor ontmanteling en afvalbeheer
  SCK CEN wilt zijn enorme kennis en ervaring omzetten naar concrete oplossingen en industriële toepassingen voor een belangrijke uitdaging: het beheer van kernafval en de ontmanteling van nucleaire installaties.

 3. Strijd tegen kanker
  Het onderzoekscentrum wil zijn rol in nucleaire geneeskunde vergroten. Naast de productie van medische radio-isotopen evolueert SCK CEN naar een farmaspeler in preklinisch onderzoek én pilootproductie van nieuwe radiofarmaca voor kankertherapieën, inclusief eigen kankeronderzoekslijnen.

SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

Jaarrapporten

SCK CEN communiceert open en transparant over alle activiteiten. Zo ook in onze jaarverslagen. Ontdek de hoogtepunten van elk jaar.

Naar onze hoogtepunten

Bedrijfsinformatie

 • Structuur & leiding

  Doelen vooropstellen. Plannen. Richting geven. Het is onmisbaar voor elke organisatie, zowel op het vlak van projectresultaten als financiële resultaten. Verschillende groepen geven richting aan onze activiteiten en houden er toezicht op dat SCK CEN doelstellingen in concrete resultaten omzet.

  Ontmoet ons management

 • Administratieve informatie

  Alle informatie over het juridische statuut van SCK CEN, statutaire doelstellingen en boekhoudkundige gegevens vind je hier terug.

  Klik voor alle informatie

 • Openbare aanbestedingen

  Als Stichting van Openbaar Nut is SCK CEN gebonden aan de Belgische wetgeving inzake openbare aanbestedingen.​​​ Klik verder voor een overzicht van open en gesloten aanbestedingen.

  Binnenkort beschikbaar

 • Financiering en autonomie

  Onze financiering komt deels van de overheid (algemene werkingsdotatie en specifieke Belgische opdrachten) en deels uit inkomsten die we zelf genereren (eigen inkomsten door contractonderzoek & dienstverlening), en daarnaast toegekende Europese onderzoeksprojecten. We willen in de toekomst voor meer eigen inkomsten zorgen.

  Duik in de cijfers

Onze bouwstenen

 • Meer dan 70 jaar ervaring

  SCK CEN zag in 1952 het levenslicht. Sindsdien verwierf het onderzoekscentrum een stevige expertise en diepgewortelde kennis over een van de kleinste elementen op aarde: het atoom. Het is tijd om het verhaal te vertellen, te beginnen bij de bron: Mol.

  Lees de geschiedenis van SCK CEN

 • Unieke infrastructuur

  Toegang tot unieke infrastructuren speelt een doorslaggevende rol om te pionieren en grenzen te verleggen. Leer onze wereldbefaamde installaties en labo’s kennen.

  Ontdek onze site

 • Cruciale partnerships

  We zijn een pionier in hart en nieren. Ons onderzoek blijft niet binnen de grenzen van het bekende. We verkennen. We tasten grenzen af. Om de filosofie van ons onderzoekscentrum te verwezenlijken, slaan we de handen in elkaar met partners van over de hele wereld.

  Ontmoet onze partners

Deel deze pagina