Overslaan en naar de inhoud gaan

BR1 - Belgian Reactor 1

Een vaste waarde

SCK CEN - Infrastructuur BR1 (2019)

De oudste nog werkende reactor van de wereld

BR1 staat voor Belgian Reactor 1. Het is de 1e eerste kernreactor van ons land en de oudste nog werkende reactor van de wereld. In 1956 werd hij voor het eerst opgestart. Vandaag – bijna 70 jaar later – is hij nog altijd actief. En gelukkig maar, want het is een vat vol kennis waar we vandaag nog veel uit leren.

Luchtgekoeld & flexibel

BR1 is een luchtgekoelde grafietreactor die uitblinkt in flexibiliteit. Oorspronkelijk werd de onderzoeksreactor voornamelijk gebruikt voor onderzoek naar reactor- en neutronenfysica en de productie van radio-isotopen. Nu wordt hij ingezet voor bestraling van componenten, het ijken van meetinstrumenten, analysen en de opleiding van nucleaire experts. BR1 werkt op verzoek van andere onderzoekscentra, universiteiten en de industrie.

Activiteiten van BR1

Wat doen we vandaag met BR1?

  • ‎2021_SCKCEN_BR1-controle-bestraling

    Simulatie kosmische straling

    Wist je dat onderdelen van satellieten en ruimtevaarttoestellen aangetast worden door straling in de ruimte? Alvorens je apparatuur op ruimtemissie vertrekt, moet je dus weten hoe lang componenten er meegaan. Dat is wat SCK CEN onderzoekt, want met bestralingen in BR1 simuleren we kosmische straling. Zo voorspellen we de precieze kwaliteit en levensduur van het kleinste componentje.

  • ‎2021_SCKCEN_BR1-dosimeter-calibration

    Testen detectoren

    Straling meten doe je met speciale sensoren. Hoe weet je dat detectoren goed werken? Dat is één van onze expertises. We brengen de sensoren in BR1 in en bestralen ze dan. Meten ze dan exact wat ze moeten meten? Dan is de test geslaagd.

  • SCK CEN - Opleiding bij Academy (2019)

    Nucleaire experts opleiden

    Een reactorpiloot bestuurt een kernreactor en moet dus alles weten over de kernreactortechnologie en nucleaire veiligheid, maar moet ook uitblinken in het bedienen van zo’n reactor. Daar helpt SCK CEN bij. In de controlezaal van BR1 leren ze de kneepjes van het vak.

Wat deed BR1 vroeger?

Vroeger was BR1 dé informatiebron voor kernfysici. Zij begrepen in de jaren ‘40 wel wat radioactiviteit was en hoe een kettingreactie kon onderhouden worden, maar hoe een kernreactor zich precies gedraagt en hoe de door straling veranderende eigenschappen van materialen een impact hebben, dat was nog een raadsel. Experimenten in BR1 leerden hen precies hoe de vork aan de steel zit.

Vroeger produceerden we in de BR1-reactor ook medische radio-isotopen. Dat zijn radioactieve elementen waarmee je zowel ziektes kan opsporen als behandelen. Medische radio-isotopen zijn echt belangrijk voor de samenleving. BR2 heeft deze activiteit van BR1 overgenomen en is ondertussen een wereldspeler op dit vlak.

💡 Meer weten over het gebruik van radio-isotopen als medische oplossing? Lees hier verder!

De bouw van BR1

De bouw van BR1 nam slechts 1 jaar in beslag.

2023_SCKCEN_BR1-Kuifje

BR1 & Kuifje

In het album ‘Raket Naar De Maan’ zit een cartoonversie van de BR1-reactor. Hergé, de tekenaar van Kuifje, zou deze tekening gebaseerd hebben op een ontwerp van de BR1-reactor in 1953.

Deel deze pagina