Overslaan en naar de inhoud gaan

Nucleaire ontmanteling en decontaminatie

Sta klaar voor de volgende stap in kernenergie

2004_SCKCEN_BR3-reactorkuip

Overwin de obstakels voor D&D op dit historisch moment

We staan op een historisch keerpunt dat onze hele industrie en zelfs de maatschappij als geheel zal veranderen. Minstens vijf van de zeven kerncentrales in België gaan dicht. Andere end-of-life projecten omtrent cyclotrons, hot cells of laboratoria zijn eveneens gepland of aan de gang. Mogelijk wilt u daardoor de nucleaire markt (buitenbedrijfstelling) gaan betreden, of denkt u te moeten overschakelen op nieuwe, onbekende praktijken. Net als veel andere bedrijven, van grote industriële concerns tot gespecialiseerde tech spin-offs, vindt u misschien ook wel uw weg in buitenbedrijfstellingsactiviteiten. Het resultaat? Scheppen van werkgelegenheid, valorisatie van technologie en commerciële ontwikkeling. 

Wees volledig voorbereid

Maar de weg voor u is lang en ligt bezaaid met mogelijke hindernissen. Moeilijkheden om de markt te betreden, ingewikkelde wetgeving, buitenlandse concurrentie, het houdt niet op. Het behoeft geen betoog dat, indien u zich in de nucleaire sector wil inwerken of er actief bent, u volledig voorbereid moet zijn alvorens een stap te zetten. 

Met SCK CEN haalt u een ervaren en gerenommeerde partner in huis om u voorbij deze obstakels te loodsen en deze nieuwe markt doordacht en veilig te betreden. 

Wat is de grootste uitdaging bij elk buitenbedrijfstellingsproject? De juiste aanpak en het economisch optimum vinden om recyclingmogelijkheden te maximaliseren en kernafval te beperken.
Christophe Bruggeman, D&D expert SCK CEN

SCK CEN begeleidt u naar de volgende fase in de nucleaire industrie

Of u nu nieuw bent op de markt van nucleaire buitenbedrijfstelling of overschakelt op D&D-activiteiten, u zult risico's moeten beperken, de wetgeving moeten naleven en de juiste talenten moeten aantrekken. Dat is niet min. En als uw middelen beperkt zijn, heeft u efficiënte processen nodig om van risico naar rendement te gaan.

Wij staan u bij op elk niveau, van strategisch advies tot operationele ondersteuning. En ondertussen brengen we u ook in contact met de juiste onderzoeks- en industriepartners om uw technologie en diensten te valoriseren.

2004_SCKCEN_BR3-ontmanteling

Wees strategisch en grijp een unieke kans om aan ontmanteling en decontaminatie te doen

Men kan moeilijk naast de ongekende mogelijkheden kijken die de nucleaire markt momenteel te bieden heeft. Veel industriële bedrijven hebben reeds de koers uitgezet om gespecialiseerde diensten toe te passen voor buitenbedrijfstellingsdoeleinden en hun activiteiten uit te breiden. Wat is uw technische aanpak? Hoever staat u met uw planning? Bent u op de hoogte van de vergunningsprocedures?

SCK CEN stelt deze unieke kennis ter beschikking zodat u uw rol kan spelen in de nucleaire transitie.

Meer informatie

1998_SCKCEN_BR3-stoomgenerator

Krijg operationele ondersteuning voor een veilig en kostenefficiënt buitenbedrijfstellingsproces

De exploitatie van een nucleaire installatie (reactor, versneller, cyclotron, laboratorium enz.) is één ding, deze stilleggen is iets heel anders. Zelfs als u vertrouwd bent met de nucleaire sector, brengt de reorganisatie van uw bedrijf een aantal onvoorziene risico's en kosten met zich mee. Hoe bent u er zeker van dat u de juiste aanpak volgt en de meest efficiënte technieken gebruikt? Beschikt uw personeel over de juiste vaardigheden? Hoe gaat u radioactief afval verminderen of beheren? Is uw apparatuur grondig getest? Dit zijn slechts enkele van de operationele uitdagingen waar u in een buitenbedrijfstellingsfase mogelijk voor komt te staan.

SCK CEN biedt beste praktijken aan op het vlak van ontmanteling en decontaminatie, gaande van conventionele tot innovatieve technieken en processen. Dit resulteert in kostenefficiënte oplossingen voor de verwijdering van radioactief afval en veilige (on)voorwaardelijke vrijgave. Wij bieden ook technische ondersteuning om uw apparatuur en technologieën in radioactieve "warme of koude" omgevingen te testen.

In zijn geheel verlagen we de risico's van uw activiteiten en beperken we uw kosten voor een buitenbedrijfstelling.

Meer informatie

2018_SCKCEN-partnership

Leg contacten met Belgisch onderzoek, institutionele stakeholders en partners uit de industrie

Een veel voorkomende drempel om de nucleaire markt te betreden, is de moeilijkheid om het juiste netwerk te kennen. Dit maakt het nog moeilijker om de juiste contractpartners te vinden, gekwalificeerde werknemers aan te trekken of gebruik te maken van de kennis van plaatselijke onderzoeksinstellingen.

Dankzij een langdurige relatie met allerhande stakeholders in de Belgische nucleaire sector, helpt SCK CEN u bij het smeden van lokale partnerships, institutionele stakeholders en industriële connecties.

Meer informatie

2022_Ontmanteling-Seneffe

30 jaar ervaring om u te helpen unieke D&D-kansen te grijpen

  • Bereid je voor op de toetreding tot de nucleaire markt
  • Verzeker een veilige en kostenefficiënte overgang naar ontmanteling
  • Slaag in Belgische ontsmettingsprojecten

Onze ervaring in het veld is gegroeid door de buitenbedrijfstelling en decontaminatie van de BR3-reactor en de site van Belgonucleaire, hotlab-faciliteiten binnen de SCK CEN-site, twee cyclotrons in Seneffe en de Thetis-onderzoeksreactor van de UGent ... Ervaring die we graag delen met partners in binnen- en buitenland.

2021_SCKCEN-BR3-decontamination

ANUBIS voor nog meer duurzame en innovatieve D&D-resultaten

In het kader van het Belgische plan voor het herstel van de EU na de pandemie heeft SCK CEN een project ingediend dat verband houdt met de duurzame ontmanteling van de Belgische kerncentrales. ANUBIS, zoals het werd genoemd, staat voor Advancing NUclear dismantling in Belgium through Improving Sustainability. Een mooie manier om te zeggen dat we een onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratiefaciliteit (RD&D) bouwen met bijbehorende installaties om de innovatie van buitenbedrijfstellingspraktijken in België te ondersteunen.

ANUBIS

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina