Overslaan en naar de inhoud gaan

MYRRHA

Een wereldwijd unicum

SCK CEN werkt actief aan het ontwerp en de bouw van een nieuwe multifunctionele onderzoeksinstallatie: MYRRHA (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications). MYRRHA is een veelzijdige onderzoeksinfrastructuur, maar bovenal een unicum. Het is ’s werelds eerste onderzoeksreactor die door een deeltjesversneller wordt aangedreven.

2022_MYRRHA-2-banner

Veelzijdigheid in innovatie

Het bijzondere aan de unieke configuratie – Accelerator Driven System (ADS) – is de ‘subkritische’ kern van de reactor. De kern heeft niet voldoende splijtbaar materiaal om de kettingreactie spontaan te onderhouden. Hij moet daarom voortdurend gevoed worden door een externe neutronenbron via een deeltjesversneller. De deeltjesversneller vuurt protonen af op een doelwit en maakt op die manier de neutronen aan die de splijtingsreacties in de reactor onderhouden. Als de deeltjesversneller uitgeschakeld wordt, stopt de kettingreactie automatisch en valt de reactor binnen een miljoenste van een seconde stil.

Het MYRRHA-project onderzoekt 4 toepassingen:

  • Kernenergie produceert veel elektriciteit, maar laat radioactief afval achter. Dat radioactieve afval heeft 300 000 jaar nodig om zijn natuurlijke stralingsniveau te bereiken. Met MYRRHA onderzoekt SCK CEN het proces van transmutatie. Transmutatie zet radioactieve stoffen met lange levensduur om in minder toxische stoffen met korte levensduur. Dankzij transmutatie wordt het volume aan eindafval met factor 100 gereduceerd en het natuurlijke stralingsniveau al na 300 jaar bereikt (i.p.v. na 300 000 jaar). In die zin biedt het een kans om geologische berging te optimaliseren.

  • In 2018 kregen naar schatting 18,1 miljoen mensen een kankerdiagnose, 9,6 miljoen patiënten overleden aan de ziekte. Verwacht wordt dat die cijfers zullen stijgen en dus ook de vraag naar radio-isotopen zal toenemen. Om aan die toenemende vraag te voldoen zal MYRRHA instaan voor de productie van theranostische radio-isotopen (voor diagnostisch onderzoek en therapeutische behandeling). SCK CEN legt met MYRRHA ook op de focus op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische radio-isotopen, die de kankercellen doelgerichter bestrijden en daarbij de bijwerkingen voor de patiënt aanzienlijk verminderen. De versneller zal vanaf 2027 radio-isotopen voor medische doeleinden produceren.

  • Het testen van materialen is essentieel om de veiligheid van kerncentrales te waarborgen en te verbeteren. MYRRHA biedt de mogelijkheid om zowel huidige splijtstoffen en materialen te testen als nieuwe te bestuderen die in kernfusiereactoren gebruikt zullen worden. In vergelijking met huidige onderzoeksreactoren bereikt MYRRHA – dankzij zijn snelle neutronen – bestralingscondities die dichter bij die van een fusiereactor liggen.

  • De onderzoeksinfrastructuur opent de weg naar ontelbare veelbelovende technologieën en toepassingen, maar is ook een aantrekkingspool voor fundamenteel onderzoek in verschillende wetenschappelijke disciplines zoals kernfysica, atoomfysica, fundamentele interacties, vastestoffysica en nucleaire geneeskunde. Het project trekt wetenschappers uit binnen- én buitenland aan, die er een opleiding zullen kunnen genieten.

Welke technologie maakt MYRRHA zo bijzonder?

  • \\scksrv1\mpr\MEDIA\PHOTO\Klaas De Buysser\20190208 SCK

    Deeltjesversneller: MINERVA

    MYRRHA wordt 's wereld eerste multifunctionele onderzoeksreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller. Wordt die deeltjesversneller uitgeschakeld? Dan valt de MYRRHA-reactor onmiddellijk stil. Het maakt van MYRRHA een bijzonder veilig onderzoeksproject.

    Meer over MINERVA

  • 2022_MYRRHA_Lood-bismut

    Snelle reactor

    Als je transmutatie verder wil bestuderen om de hoeveelheid kernafval te verminderen, heb je een snelle reactor nodig. MYRRHA wordt zo'n snelle reactor.

    Hoe maken we MYRRHA snel? Door te werken met lood-bismut als koelmiddel behouden de neutronen hun snelheid. Dat is nieuw, want traditionele reactoren, zoals die in de kerncentrales van Doel en Tihange, worden gekoeld met water onder hoge druk. Het nadeel is dat je met trage neutronen ongewild meer langlevend radioactief afval produceert. Lood-bismut lost dat op.

Bouwkundig concept van MYRRHA

Mott MacDonald, 2023

Ontdek ’s werelds eerste onderzoeksreactor die door een deeltjesversneller wordt aangedreven!

Ontdek het project in detail

Versterk het MYRRHA-team

Het MYRRHA project groeit waarvoor we verschillende talenten zoeken.

  • MYRRHA - SCK CEN (2019)

    Onderzoeker

    Onderzoekers ondersteunen momenteel ons team van ingenieurs dat het MYRRHA-prototype ontwikkelt. Uiteindelijk zullen ze fundamenteel onderzoek voeren met MYRRHA.

    Bekijk onze vacatures

  • MYRRHA - SCK CEN (2019)

    Ingenieur

    Burgerlijke en industriële ingenieurs testen, bouwen en onderhouden MYRRHA. Zij vormen de kern van dit revolutionaire project door een bijzonder unieke faciliteit op te bouwen. Onze ingenieurs zullen MYRRHA ook volledig beheren zodra de installatie afgerond is.

    Bekijk onze vacatures

  • MYRRHA - SCK CEN (2019)

    Management & ondersteuning

    We zijn op zoek naar de volgende generatie projectmanagers om het overzicht over de vele toekomstige projecten binnen MYRRHA te beheren. Verder zullen onderhoudstechnici met een graduaat in elektromechanica, mechanica en elektronica het onderhoud op zich nemen.

    Bekijk onze vacatures

Deel deze pagina