Overslaan en naar de inhoud gaan

Exploring innovative nuclear systems

Hoe kunnen we de nucleaire wereld beter onderzoeken en begrijpen? 

De nucleaire wetenschap is enorm complex. Het was dan ook een onweerstaanbare curiositeit naar die mysterieuze nucleaire wereld die in 1952 aan de basis lag van SCK CEN. Sindsdien verdiepen we ons jaar na jaar verder in deze materie, want innovatie in de kerntechnologie staat niet stil. SCK CEN werkt actief mee aan de ontwikkeling van Versneller Aangedreven Systemen en loodgekoelde Small Modular Reactors (SMR’s). 

2022_SCKCEN-MYRRHA-MINVERVA

MYRRHA: een wereldwijd unicum

Met MYRRHA bouwen we aan een wereldwijde primeur: de eerste multifunctionele onderzoeksreactor aangedreven door een deeltjesversneller. Dat unicum maakt heel wat nieuw wetenschappelijk onderzoek mogelijk: door materiaaltesten, productie van medische radio-isotopen en fundamenteel nucleair onderzoek. Maar in de eerste plaats is MYRRHA er voor transmutatie. Hierdoor verkorten we de levensduur van heel gevaarlijke radioactieve elementen. We gaan hiermee op zoek naar innovatieve oplossingen voor de optimalisatie van het langetermijnbeheer van bestraalde reactorbrandstoffen. Onderzoekers testten het principe van transmutatie al op laboschaal – met MYRRHA willen we de technologie demonstreren.

De lood-optie

Geavanceerde reactoren kennen heel wat uitdagingen. Zo kunnen we geen water gebruiken om ze te koelen – H₂O remt de snelle neutronen af die nodig zijn om minder kernafval te produceren. SCK CEN onderzoekt momenteel het gebruik van lood of lood-bismut als koelmiddel met hoogtechnologische laboratoria en state-of-the-art berekeningscodes. 

🔗 Lees meer over MYRRHA/MINERVA

2023_SCKCEN_SMR.jpg

Supercompacte, innnovatieve reactoren: SMR-LFR

SCK CEN wil een belangrijke rol spelen in klimaatneutrale energieproductie. Tegen 2035 wenst SCK CEN een Belgisch demonstratiemodel te bouwen van de eerste loodgekoelde Small Modular Reactor of Lead-cooled Fast Reactor (SMR-LFR). Dat demonstratiemodel moet het pad effenen voor een commerciële uitrol van dergelijke innovatieve kernreactoren. De ontwikkeling van het demonstratiemodel verloopt in samenwerking met verschillende nationale en internationale industriële partners.

💡 Meer weten over SMR-LFR?

Ons laatste nieuws over innovatieve nucleaire systemen

Meer nieuws over nucleaire innovatieve systemen?

Lees hier verder

Deel deze pagina