Overslaan en naar de inhoud gaan

CRF - Centralized Radiochemical Facility

Farmaca van hoge kwaliteit

2023_SCK CEN_CRF

Preklinisch onderzoek & pilootproductie

De CRF-faciliteit zal vanaf 2026 een prominente rol spelen in onze strijd tegen kanker. Naast enkel de productie van medische radio-isotopen, evolueert SCK CEN naar een volwaardige farmaspeler. We zullen ons toeleggen op preklinisch onderzoek én op de pilootproductie van nieuwe radiofarmaca voor kankertherapieën, inclusief eigen kankeronderzoekslijnen.

Scheikundige scheiding

In het CRF-gebouw gebeurt de verwerking van basismateriaal dat in onze BR2-reactor of in een andere reactor bestraald werd. Door bestraling wordt een kleine hoeveelheid van het basismateriaal omgezet in wat we noemen ‘medische radio-isotopen’. In de CRF-faciliteit halen we deze isotopen via een chemisch proces uit het basismateriaal en worden ze vervolgens afgevuld in flacons en gesteriliseerd, alles volgens de GMP-protocollen.
Resultaat? Een bestanddeel voor een
radiofarmaceutisch geneesmiddel, gebruikt voor doelgerichte interne radiotherapie. CRF vormt zo de cruciale stap tussen de productie van medische radio-isotopen en hun gebruik in kankerbehandelingen. 
 

💡 Ontdek meer over onze rol in de strijd tegen kanker

2023_SCK CEN_CRF

Bouw van de CRF-faciliteit

Het design en de constructie van de nieuwe CRF-faciliteit wordt deels gefinancierd door het Belgisch-Europese plan voor economisch herstel na de COVID-19-pandemie. De start van de werken is voorzien in augustus 2023.

2023_SCK CEN_CRF

Lutetium-177 en veelbelovende isotopen

Dankzij CRF kan de levering van medische isotopen verzekerd worden, zowel voor onderzoek naar nieuwe radiofarmaca in (pre)klinische studies als voor therapie in ziekenhuizen.

Vanaf 2026 bouwt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN met de CRF-faciliteit gradueel naar een lutetiumproductie voor 15.000 patiënten op korte termijn en 100.000 patiënten op lange termijn. 

De installatie is ook voorzien op de verwerking van veelbelovende isotopen van de volgende generatie zoals Terbium-161, waarmee kankers mogelijk nog doeltreffender kunnen behandeld worden.

Clean rooms en radiofarmaceutische hotcells

De productie van de medische isotopen zal plaatsvinden in een zone met clean rooms waarin speciale radiofarmaceutische hotcells gebouwd zullen worden. Deze zorgen niet alleen voor de zeer zuivere omgeving die vereist is voor de vervaardiging van farmaceutische producten, maar ook voor de bescherming van personeel en omgeving tegen radioactiviteit.

Deel deze pagina