Vliegtuigcrash WOII op site SCK•CEN herdacht

2018-08-21

Exact 75 jaar nadat de bommenwerper ‘Our Bay-Bee’ op de huidige site van het SCK•CEN neerstortte, komen kinderen en kleinkinderen van de Amerikaanse bemanningsleden samen om de vliegtuigcrash te herdenken. Het SCK•CEN woonde de herdenking bij aan de zijde van familieleden van Molse verzetslieden die de gevallen vliegeniers hielpen, en de dochter van de Duitse jachtpiloot.  


Op 17 augustus 1943 ziet de hemel boven de Kempen zwart. In het Verenigd Koninkrijk vertrekt een aanvalsmacht van ‘B17 Flying Fortress’-bommenwerpers om de Messerschmittassemblagefabrieken en kogellagerfabrieken in Duitsland te bombarderen. “Na die luchtoffensieven zou de aanvalsmacht via Italië naar Noord-Afrika vliegen om daar bij te tanken en een bombardement in Frankrijk uit te voeren alvorens de thuisbasis op te zoeken. In Aken loopt het mis”, aldus Wim Govers van Verbroedering Vaderlandslievende Groepering (VVG), die het herdenkingsweekend organiseerde. “B17F ‘Our Bay Bee’ werd in Aken door de luchtafweer getroffen, waarop de bemanning besloot om terug te keren. Een gemakkelijke prooi voor Duitse jagers.”

De bemanning wist nog enkele aanvallen af te wenden, maar het vliegtuig werd boven Mol toch neergehaald. De tien bemanningsleden konden met hun parachute uit het neerstortende vliegtuig ontsnappen. “Ze landden tussen het station van Mol en het Congovaartje. Zeven bemanningsleden werden kort na de crash krijgsgevangen genomen, drie andere konden dankzij de hulp van Molse verzetslieden onderduiken”, legt Gil Geerings (VVG) uit. Die hulp kostte enkele verzetslieden wel het leven.


(Klein)kinderen aanwezig

De Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) Mol herdacht afgelopen weekend de crash, die exact 75 jaar geleden gebeurde. De herdenking vond plaats in aanwezigheid van de kinderen en kleinkinderen van de Amerikaanse bemanningsleden en de Molse verzetslieden. Gil: “Ook de dochter van de Duitse jachtpiloot die het toestel neerschoot, woonde de herdenking bij.” Bij de hulde aan het ‘Our Bay-Bee’-monument vlogen twee Piper Cubs voor een fly-by over de locatie. “Dat type vliegtuig werd bij het ‘Licht Vliegwezen’ van de Landmacht gebruikt.”

De delegatie bezocht ook de crashsite, die nu op het grondgebied van het SCK•CEN ligt. “De crash van de Amerikaanse bommenwerper ‘Our Bay-Bee’ doet me denken aan twee gebeurtenissen gerelateerd aan ons centrum”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. “Het SCK•CEN werd opgericht in het kader van de initiatieven die België nam om WOII te beëindigen. Ons land heeft toen uraniumertsen aan de Verenigde Staten geleverd voor hun Manhattan-project. Meer recent werden we opgeschrikt door tragische gebeurtenissen zoals 9/11, de kernramp in Fukushima en de terroristische aanslagen in Brussel. Die gebeurtenissen zorgden voor verstrengde veiligheidsmaatregelen op onze nucleaire

site tegen zowel natuurrampen als rampen die de mens veroorzaakt. Laat deze

herdenking ons samenbrengen om voor vrede en verdraagzaamheid te strijden.” 


Meer informatie
www.battleforthelocks.be