Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah Baatout schittert als STEM-rolmodel in gloednieuwe documentaire

12 februari '24

‘Nieuwslezer worden of een zoo in Afrika openen, dat was mijn droom als 22-jarige vrouw.’ Met die levendige woorden en een stralende lach betreedt Sarah Baatout het scherm in 'Électrons Libres'. Die bruisende documentaire van Safia Kessas werpt een blik op het leven van Sarah en vijf andere inspirerende Europese vrouwen in de wetenschap. Tijdens de Avant Première op 8 februari wisten ze het publiek te betoveren met hun verhaal. Vanavond beloven ze hetzelfde te doen, rechtstreeks in jouw huiskamer. Stem om 21u20 af op La Trois en laat je inspireren.

Op 11 februari vieren we de Internationale Dag van Vrouwen in de Wetenschap. We zijn trots op onze fantastische vrouwelijke collega’s, die elk in hun functie bijdragen aan de vooruitgang van de mensheid. Jullie zijn een bron van inspiratie. 🌟👩‍🔬 #WomenInSTEM #IDWGS2024

SCK CEN - Documentaire Sarah Baatout (2024)

Électrons Libres vertelt het verhaal van zes vrouwen in de wetenschap: Sarah Baatout, Monica Gori, Tiziana Bräuer, Ieva Plikusiené, Doris Schlaffer en Anne-Marie Imafidon. De documentaire zoomt in op de successen die ze mochten vieren en de moeilijkheden die vrouwen in STEM-domeinen ervaren. Met deze portretten doorbreekt producer Safia Kessas het stereotiepe, mannelijke beeld van een wetenschapper: “Deze vrouwen zijn geen laboratoriumratten, die alles voor de wetenschap hebben opgeofferd. Ze hebben een leven buiten het lab en combineren dat met hun wetenschappelijk onderzoek. En hun bijdrage is van onschatbare waarde. Ze zijn dus tegelijk buitengewoon als alledaags in hun privéleven. Ik hoop dat deze documentaire jonge vrouwen inspireert en motiveert om voor STEM te kiezen.”

SCK CEN - Documentaire Sarah Baatout (2024)

“En dat is belangrijk. De aanwezigheid van vrouwen verrijkt perspectieven en inzichten van een wetenschappelijk team. Dat vergroot de diversiteit en creativiteit van het onderzoek. Samen kunnen we daadwerkelijk oplossingen vinden, waar de maatschappij nood aan heeft. Ik ben gefascineerd hoe Safia Kessas en haar team erin zijn geslaagd om dat op beeld vast te leggen. Ik wil haar bedanken voor deze geweldige ervaring en feliciteren voor het resultaat dat uitblinkt”, voegt Sarah Baatout eraan toe. 

De aanwezigheid van vrouwen verrijkt perspectieven en inzichten van een wetenschappelijk team. Dat vergroot de diversiteit en creativiteit van het onderzoek. Samen kunnen we daadwerkelijk oplossingen vinden, waar de maatschappij nood aan heeft. Ik ben gefascineerd hoe Safia Kessas en haar team erin zijn geslaagd om dat op beeld vast te leggen.
Sarah Baatout

Zes vrouwen, zes rolmodellen

Wie zijn deze vrouwen en wat is hun stempel op STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics)?

  • Sarah Baatout is adjunct-directeur ‘Nuclear Medical Applications’ bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. Ze draagt al meer dan 20 jaar bij aan het onderzoek naar gepersonaliseerde geneeskunde, zowel voor kankerpatiënten als astronauten.

  • Monika Gori speelt als onderzoekster aan het Italiaanse Instituut voor Technologie in Genue een unieke rol in de ontwikkeling van technologieën voor kinderen met een handicap. Haar baanbrekende werk draagt bij aan een meer toegankelijke en inclusieve wereld.

  • Zij onderzoekt het effect van condensatiesporen op het klimaat bij het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR). Voor haar is technologie dé manier om het huidige klimaatprobleem op te lossen.

  • Als chemicus ontwerpt en ontwikkelt ze optische biosensoren. Deze chemicus is voorzitter van de Jonge Academie van de Academie van Wetenschappen van Litouwen en is bekroond met de internationale L'Oréal-UNESCO-prijs voor vrouwen in de wetenschap.

  • Doris Schaffer is site manager in een IT-bedrijf in Wenen, Oostenrijk. Ze heeft het netwerk “The New IT Girls” opgericht. Dat netwerk wil vrouwen in diverse IT-beroepen ondersteunen en aanmoedigen.

  • Anne-Marie is vooraanstaand informaticus en zet zich in voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen, meisjes en non-binaire personen in de technologische sector. Haar energieke inzet bevordert de inclusie en diversiteit, zodat iedereen kan deelnemen aan de technologische revolutie.

Wil je de documentaire 'Electrons Libres' zien? 
Stem dan vanavond om 21u20 af op La Trois en laat je inspireren.

Surf naar Auvio
SCK CEN - Radiobiology Textbook (2024)

Sarah Baatout's wereldwijde impact

Dat Sarah Baatout de wetenschappelijke wereld in beweging kan brengen, bewees ze vorig jaar nog. Toen bracht ze – via Springer – het open access ‘Radiobiology Textbook’ uit. Daarvoor nodigde ze vooraanstaande schrijvers en denkers in het domein van radiobiologie uit en verzamelde uiteindelijk maar liefst 126 experts en 20 externe reviewers van over de hele wereld. Onder hen waren stralingsbiologen, fysici en clinici, die … gratis hun kennis ter beschikking stellen. Het boek is het eerste uitgebreide boek over radiobiologie en vult zo een belangrijke lacune in het academische landschap. Het biedt een uniek perspectief door alle aspecten van dit onderzoeksgebied te behandelen. Het boek werd intussen maar liefst 66.000 keer gedownload en naar meerdere talen, waaronder Grieks en Chinees, vertaald. 

Geïnteresseerd om meer te weten te komen over radiobiologie? 

Download het boek hier

Deel dit artikel