Overslaan en naar de inhoud gaan

BR2 liet elke productieseconde van 2023 meetellen in de strijd tegen kanker

04 februari '24

In een wereld waar elke minuut telt in de race tegen kanker, liet onze BR2-onderzoeksreactor in 2023 geen enkele productieseconde verloren gaan. “Alle productiedagen die we hebben aangekondigd, hebben we voor de volle 100% gerealiseerd. Kortom: 100% beschikbaar en betrouwbaar voor patiënten”, aldus Steven Van Dyck, BR2-directeur bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN.

SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

Op 4 februari – Wereldkankerdag – staat de wereld stil bij de impact van die ziekte op mensenlevens, maar eveneens bij de hoop en vooruitgang in kankerbehandelingen. Wij werpen vandaag graag het vergrootglas op onze onderzoeksreactor BR2. Hij produceert cruciale radio-isotopen voor diagnose en behandeling, en brengt daarmee hoop aan miljoenen mensen wereldwijd. In 2023: meer dan 11 miljoen patiënten.

Medische radio-isotopen nestelen zich – na injectie – in cellen van tumoren en uitzaaiingen en lichten onder een PET- of SPECT-scan op. Dat laat toe om kanker nauwkeurig te lokaliseren en met diezelfde precisie te behandelen. Cardiologen en neurologen brengen met radio-isotopen dan weer de bloeddoorstroming van lichaamsdelen in kaart om zo bepaalde risico's op hart- of hersenaandoeningen in te schatten.

SCK CEN - Wereldkankerdag - BR2 (2024)

De radio-isotopen verliezen echter snel hun radioactiviteit. Ze hebben namelijk een heel korte levensduur: gaande van enkele uren tot enkele dagen. Een arts kan dus geen ‘isotopenvoorraad’ aanleggen en, wanneer nodig, van het schap nemen. ‘Dat betekent dat elke minuut tussen productie en gebruik in een ziekenhuis telt’, aldus Steven van Dyck, directeur van de onderzoeksreactor BR2. Om diagnoses en behandelingen voor patiënten te verzekeren, is de hele bevoorradingsketen helemaal op elkaar afgestemd. Als de ene reactor in gepland onderhoud gaat, zal de andere draaien.

“Onze BR2-onderzoeksreactor heeft de grootste productiecapaciteit en is dus moeilijk vervangbaar. We dragen dus een grote verantwoordelijkheid en houden – in samenwerking met de veiligheidsautoriteiten – met de nodige inspecties, controles en moderniseringen die betrouwbaarheid op het hoogste niveau. Ik ben dan ook trots om te zeggen dat we vorig jaar geen enkele onvoorziene stop hebben ervaren. Alle productiedagen die we hebben aangekondigd, hebben we voor de volle 100% gerealiseerd. Kortom: 100% beschikbaar én betrouwbaar voor patiënten en klanten. En dat is een zeldzaamheid, want ons jaarlijks percentage ligt gemiddeld tussen 95% en 99%”, besluit Steven Van Dyck.

Alle productiedagen die we hebben aangekondigd, hebben we voor de volle 100% gerealiseerd. Kortom: 100% beschikbaar en betrouwbaar voor patiënten.
Steven Van Dyck, BR2-directeur bij SCK CEN

Die betrouwbaarheid is van cruciaal belang, des te meer omdat therapeutische radio-isotopen sterk in de lift zitten. Wil je meer weten over Targeted Radionuclide Therapy en wat dat voor patiënten betekent?

Klik hier

Deel dit artikel