Overslaan en naar de inhoud gaan

INSPIRATION: spirulina tegen honger in het Zuiden

SCK CEN engageert zich sinds 2014 actief voor Ondernemers voor Ondernemers (OvO). Deze Belgische organisatie wil een duurzame economische groei in zuiderse landen bevorderen door relaties op te bouwen tussen ondernemers in het Noorden en in het Zuiden. Een missie die perfect aansluit bij de bedrijfscultuur van ons onderzoekscentrum, waar verantwoordelijkheid, innovatie, kennisoverdracht en duurzaamheid als waarden centraal staan.

2017 SCK CEN INSPIRATION spirulina

Strijd tegen chronische ondervoeding

Samen met Ondernemers voor Ondernemers startten we het INSPIRATION-project. Daarmee willen we de teelt van de cyanobacterie spirulina in de Democratische Republiek Congo ontwikkelen én ondersteunen. De cyanobacterie is voedingsrijk en kan dus een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen chronische ondervoeding, die in Congo momenteel 43% van alle kinderen jonger dan vijf treft (bron: Caritas International).

Hoe kweken Congolezen best zelf hun spirulina van hoge kwaliteit ? Hoe geraken ze aan genoeg en kwalitatieve supplementen voor hun voeding? SCK CEN zoekt de antwoorden dankzij de eigen jarenlange ervaring in spirulina-onderzoek voor de ruimtevaartsector. We delen de kennis en vaardigheden met de lokale boeren in Congo, zodat zij in alle zelfstandigheid aan de slag kunnen (blijven).

2017 SCK CEN INSPIRATION

2015 – 2016: Start INSPIRATION-project

In 2015 ging het project INSPIRATION van start in de regio’s van Mooto en Mbandaka waar de eerste kweekbassins werden geïnstalleerd. Een goede voorbereiding was daarvoor noodzakelijk! Spirulina werkt namelijk als een spons en neemt alle stoffen – ook mogelijk toxische – op uit het water. Alvorens je dus spirulina kan kweken, moet je er zeker van zijn dat het water helemaal zuiver is. Onze SCK CEN- chemisten testten verschillende waterbronnen en duidden de meest veilige voor de spirulinakweek aan. Dat onderzoek gebeurde zowel ter plaatse als op afstand.

In juli 2016 trokken SCK CEN-medewerkers opnieuw naar DRCongo: dit keer mét een spiulina inoculum en nutriënt om een goede start van de kweek te verzekeren. Ook kochten we materiaal, lieten we stevige, waterdichte bassins maken en voorzagen we een afdak om de spirulina te beschermen tegen hevige regen en volle zon – dat zou de spirulinacultuur namelijk kunnen verdunnen, verstoren of besmetten.

2019 SCK CEN spirulina INSPIRATION

2017 – Kennismaking met projectleider Denis Bwabwa

Zo’n vlotte, degelijke start van het project was er niet geweest zonder de hulp van de Belgische NGO CongoDorpen. Zij hielpen bij elke stap en lieten niets aan het toeval over. Meer nog! Dankzij één van de medewerkers leerden we Denis Bwabwa kennen. Snel werd duidelijk dat hij een belangrijke schakel voor het INSPIRATION-project zou worden.

Denis is assistent-professor bij de Université Pédagogique Nationale (UPN) en gespecialiseerd in voedingssupplementen voor viskweek. Toen hij hoorde van het INSPIRATION-project besloot hij zich te engageren als onze projectleider in DRCongo. Dat betekent dat hij instaat voor het onderzoek ter plaatse, het sensibiliseren en informeren van de bevolking en het organiseren van testmomenten. Intussen is hij zo door het project gebeten, dat hij bij SCK CEN een doctoraat volgt om de spirulinakweek in DRCongo te ontwikkelen en alternatieve, plaatselijke nutriënten te vinden.

Samenwerking UPN, Kinshasha

De ontmoeting met Denis zorgde meteen voor een boost in het INSPIRATION-project. Dankzij hem ontstond er namelijk een samenwerking met de Université Pédagogique Nationale (UPN) van Kinshasa. Het doel? Samen de kennis over de kweek van spirulina blijven uitbreiden, maar ook een pedagogisch luik uitwerken om de lokale bevolking te sensibiliseren en op te leiden.

In een volgende stap zal UPN de kweek van spirulina verder verfijnen, de productie opdrijven en de teelt verwerken, zodat het als voedingssupplement op grote schaal aan ondervoede kinderen gegeven kan worden. SCK CEN blijft gedurende al die tijd ook financieel en wetenschappelijk steunen.µ

2020 SCK CEN INSPIRATION

2019 - Training @SCK CEN

Spirulina is een rijk product, maar het productieproces brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Daarom nodigden we Denis Bwabwa uit in de labo’s van SCK CEN. Liefst 3 maanden lang volgde hij bij de microbiologen van SCK CEN een training en leerde hij de fijne kneepjes van het spirulina-vak nog beter kennen. De kennis en ervaring nam hij mee terug naar de UPN.

2021 – Togo als voorbeeld voor Kinshasha

In september 2021 trok Denis Bwabwa naar Agou Nyogbo in Togo om zijn opleiding te voltooien bij een grootschalige spirulinaboerderij. Hij keek er de ogen uit, want een gelijkaardige boerderij opzetten in DRCongo is nu de hoogste ambitie. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want aan de bouw van een bassin met juiste productietoestellen hangt een stevig kostenplaatje. SCK CEN helpt bij de budgetopstelling, waarna Ondernemers Voor Ondernemers op zoek gaat naar sponsors. Het doel? Tegen 2025 een operationele boerderij in Kinshasha hebben.

Deel deze pagina