Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in fundamenten

We zijn gezegend met een unieke kennis in een brede waaier aan domeinen. Die kennis wordt dagelijks ingezet voor talrijke doeleinden, waaronder een veilige uitbating van kerncentrales en een verdere ruimteverkenning.

1. SCK CEN-pioniersonderzoek leidt tot aanpassing internationale standaarden

Wereldwijd zijn er 410 reactoren in werking en 60 reactoren in aanbouw. Van de bestaande reactoren hebben er al 135 de leeftijdsgrens van 40 jaar overstegen; 109 ervan zullen binnen dit en vijf jaar 40 kaarsjes uitblazen. “Een veilige uitbating is prioriteit nummer één in de nucleaire sector. Wij helpen die veiligheid wereldwijd te waarborgen door nucleaire veiligheidsevaluaties uit te voeren voor de langetermijnuitbating van huidige kerncentrales en toekomstige reactorconcepten”, aldus Inge Uytdenhouwen, onderzoekster bij SCK CEN. Het nucleaire onderzoekscentrum heeft een diepgaande kennis over materiaalveroudering en is eveneens pionier in de ontwikkeling van steeds meer nauwkeurige karakteriseringsmethoden – ter verbetering van de toezichtsprogramma’s.

In 2022 hebben die praktijkervaring en dat pionierswerk geleid tot een aanpassing van de normen ASTM-E1820 en ASTM-E1921. “Die eerste testmethode bepaalt de breuktaaiheid van metalen, de tweede de referentietemperatuur die breuktaaiheid van ferritische staalsoorten kenmerkt. We zijn trots dat we dit – samen met onze wetenschappelijke peers van de Université catholique de Louvain – hebben kunnen bereiken”, besluit Inge Uytdenhouwen. De experten vertalen daarbij technische data die ze met miniatuurmonsters opdoen, naar op wetenschap gebaseerde materiaaleigenschappen.

Wil je enkele mechanische testen in actie zien?

Klik hier

2. “Orion, back on earth”

Het is zondag 11 december 2022, 18u40 Belgische tijd. In de Stille Oceaan, vlak voor de kust van Mexico, landt Orion. De capsule heeft er op dat moment een reis van meer dan twee miljoen kilometer opzitten. Met aan boord … Helga en Zohar. Beide poppen zijn uitgerust met maar liefst 11 200 sensoren. Driehonderd daarvan komen van ons onderzoekscentrum”, aldus een trotse Olivier Van Hoey, dosimetrie-expert bij SCK CEN. De sensoren meten de stralingsdosis die astronauten bij dergelijke missies zullen oplopen – tot op orgaanniveau!

Doel van de missie is ook om een speciaal ontworpen ruimtevest uitvoerig te testen. “We plakten bij beide poppen een 100-tal dosimeters aan de buitenkant – naar analogie van het menselijke lichaam ter hoogte van de huid. Wat we op die plaats meten, vertelt ons veel over de dosis die we in meer stralingsgevoelige organen zullen vinden. Denk bijvoorbeeld aan de maag, de longen of de baarmoeder. Bij Zohar – de pop met vest – herhalen we dat, maar plaatsen we 100 extra detectoren bovenop de vest. Dat geeft ons de kans om de stralingsblootstelling tussen beide poppen te vergelijken, het stralingsverschil bij het dragen van een ruimtevest te berekenen en op die manier de bescherming ervan na te gaan”, verduidelijkt Olivier Van Hoey.

Wil je meer weten over onze bijdrage aan Artemis I-missie?

Klik hier

Bekijk ook

  • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

    Investeren in kennis

    We verzekeren de overdracht van nucleaire kennis en vaardigheden naar studenten, professionals en het brede publiek.

    Lees meer

  • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

    Investeren in infrastructuur

    Unieke installaties vormen een doorslaggevende katalysator voor pioniersonderzoek.

    Lees meer

  • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

    Investeren in de toekomst

    Een duurzame toekomst dient zich niet aan op een gouden dienblad. Het dienblad moet gesmeed worden; de toekomst geassembleerd. Dat gebeurt niet vanzelf. Iemand moet het heft in handen nemen om het pad ernaartoe te effenen. Ontdek hoe SCK CEN de wegvoorbereider van 2040 is.

    Lees alle hoogtepunten

Deel deze pagina