Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in kennis

We verzekeren de overdracht van nucleaire kennis en vaardigheden naar studenten, professionals en het brede publiek.

1. Dertig jaar richtinggevend academisch werk

Het doctoraatsprogramma van SCK CEN stapte in 2022 haar 30ste academiejaar in. Samen met Belgische en buitenlandse universiteiten heeft het nucleaire onderzoekscentrum uitmuntend onderzoek verricht. Talrijke publicaties vonden hun weg naar wetenschappelijke tijdschriften. Kers op de taart was het 200e PhD-diploma dat vorig jaar werd uitgereikt. 'Onze PhD-werking gidst wetenschappelijk talent naar de nucleaire expertise van morgen', zegt Michèle Coeck, directeur van SCK CEN Academy. Ons opleidingscentrum is op zijn beurt net 10 jaar jong: de SCK CEN Academy werd in 2012 opgericht om de opleidingsactiviteiten van SCK CEN te versterken en duidelijker te profileren.

Vandaag is SCK CEN Academy bekend als opleidingspartner die tal van stages, thesissen en postdoctorale posities aanbiedt en studenten begeleidt. 'Maar we dragen niet alleen bij aan academische opleidingen', zegt Michèle Coeck. 'We organiseren ook cursussen op maat voor professionals, in België en internationaal. Door in verschillende netwerken, projecten en adviesgroepen deel te nemen, levert SCK CEN Academy ook beleidsondersteuning inzake ontwikkeling van nucleaire competenties. Ter gelegenheid van de 30ste en 10de verjaardag brachten we SCK CEN Academy-alumni samen. We blikten terug en vooruit, naar de vele kansen en uitdagingen die op ons pad liggen.'

Onze PhD-werking gidst wetenschappelijk talent naar de nucleaire expertise van morgen
Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy

Wil je meer weten over SCK CEN Academy?

Klik hier

2. Meer dan 2700 bezoekers verzamelen voor 70 jaar SCK CEN

SCK CEN blies in 2022 zeventig kaarsjes uit en vierde dat met een feestelijk bezoekweekend. De interesse was groot: in minder dan een week waren de zowat 2700 bezoekersplaatsen volzet. Onder meer de controlekamer van Belgian Reactor 1 en de virtuele reactorkuip van Belgian Reactor 2 trokken heel wat geïnteresseerden. Bezoekers ontdekten ook hoe SCK CEN nieuwe mogelijkheden voor betere kankerbestrijding verkent en welke pistes we bewandelen om radioactief afval duurzaam te bergen.

Bij de bezoekers waren heel wat jongeren, die we hopen te inspireren voor nucleaire wetenschap en technologie. 'Voldoende competente arbeidskrachten vinden blijft een grote uitdaging. Zeker voor technisch-wetenschappelijke sectoren zoals de nucleaire industrie, de gezondheidszorg en de bijbehorende onderzoeks- en overheidsinstanties', zegt Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy.

De interesse was groot: in minder dan een week waren de zowat 2700 bezoekersplaatsen volzet.
Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy

Wil je meer lezen over de bezoekdagen?

Klik hier

Bekijk ook

 • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

  Investeren in infrastructuur

  Unieke installaties vormen een doorslaggevende katalysator voor pioniersonderzoek.

  Lees meer

 • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

  Investeren in fundamenten

  We zijn gezegend met een unieke kennis in een brede waaier aan domeinen. Die kennis wordt dagelijks ingezet voor talrijke doeleinden, waaronder een veilige uitbating van kerncentrales en een verdere ruimteverkenning.

  Lees meer

 • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

  Investeren in de toekomst

  Een duurzame toekomst dient zich niet aan op een gouden dienblad. Het dienblad moet gesmeed worden; de toekomst geassembleerd. Dat gebeurt niet vanzelf. Iemand moet het heft in handen nemen om het pad ernaartoe te effenen. Ontdek hoe SCK CEN de wegvoorbereider van 2040 is.

  Lees alle hoogtepunten

Deel deze pagina