Overslaan en naar de inhoud gaan

Mechanische materiaaltesten

Charpy-impacttest

De Charpy-kerfslagproef of -impacttest is een gestandaardiseerde test gekenmerkt door een snelle, plastische vervorming waarin men de hoeveelheid geabsorbeerde energie door het materiaal meet gedurende het breken. De geabsorbeerde energie is een maat voor de vormbaarheid van het materiaal. De proef is ontwikkeld in 1905 en wordt vandaag nog veel toegepast in de industrie, omdat ze weinig voorbereiding vergt, gemakkelijk uit te voeren is en de resultaten snel en goedkoop verkregen worden.

Trekproef

Een fundamentele test in de materiaalkunde waarbij een monster wordt blootgesteld aan uniaxiale spanning tot het breekt. De resultaten van dergelijke testen worden vaak gebruikt bij materiaalselectie, kwaliteitscontrole en om het gedrag van een materiaal onder verschillende omstandigheden trachten te voorspellen.

Het trekproefmonster wordt in een geconditioneerde ruimte in een machine gebracht die meer temperatuurcontrole toelaat. Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, kan de machine gestart worden. De machine oefent een trekkracht uit op het monster die het uitrekt tot het breekt. Het meten van de verlenging en de totale kracht nodig om het monster te breken, laat ons toe om de veiligheid van materialen gebruikt in kerncentrales te controleren.

Deel deze pagina