Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in infrastructuur

Unieke installaties vormen een doorslaggevende katalysator voor pioniersonderzoek.

1. Circulaire radiochemie voor medische radio-isotopen

RECUMO biedt een structurele oplossing voor de radioactieve restanten die na de productie van medische radio-isotopen overblijven. Het project maakt gebruik van spitstechnologie op het gebied van radiochemie. SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) staken begin 2023 de eerste spade in de grond voor het RECUMO-gebouw. In maart 2022 ontvingen ze daarvoor alle vergunningen. Vanaf 2026 zal de installatie radioactieve restanten omzetten in zuiver laagverrijkt uranium. De restproducten krijgen zo een nieuwe bestemming. Denk bijvoorbeeld aan brandstof voor onderzoeksreactoren of voor de productie van medische radio-isotopen.

RECUMO verzekert zo wereldwijd de bevoorrading van medische radio-isotopen. IRE en SCK CEN staan samen in voor een kwart van de globale productie daarvan. De organisaties maakten de voorbije 50 jaar voor miljoenen patiënten het verschil. RECUMO zal zowel de huidige als toekomstige restanten verwerken, die bij de productie tot 2038 ontstaan.

Wil je meer weten over RECUMO?

Klik hier

2. Eerste bouwstappen richting unieke deeltjesversneller

Op vrijdag 9 december 2022 kreeg SCK CEN goed nieuws in de bus. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle gaf formeel zijn zegen om het eerste gedeelte van een lineaire deeltjesversneller te bouwen. Dat deel zal bijna 150 meter lang zijn en wordt het fysieke startpunt van een wereldprimeur. Die wereldprimeur luistert naar de naam MYRRHA (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications). Het is ’s werelds eerste onderzoeksreactor aangedreven door een deeltjesversneller, die SCK CEN tegen 2036 wil bouwen.

En die goedkeuring is een vroeg, maatschappelijk relevant kerstcadeau. Het brengt de start van MYRRHA dichterbij dan ooit tevoren. MYRRHA helpt om oplossingen te vinden voor uiteenlopende vragen. Hoe beheren we radioactief afval optimaler? Hoe bestrijden we kanker nog doeltreffender? Hoe zetten we de loodtechnologie voor Small Modular Reactors in? Op basis van de technische specificaties geldt die deeltjesversneller als klasse IIa-project. Dat is dezelfde categorie als de universitaire ziekenhuizen in België. In 2023 loopt de aanvraag voor omgevingsvergunning.
 

Wil je meer weten over MYRRHA Fase 1?

Klik hier

Bekijk ook

 • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

  Investeren in kennis

  We verzekeren de overdracht van nucleaire kennis en vaardigheden naar studenten, professionals en het brede publiek.

  Lees meer

 • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

  Investeren in fundamenten

  We zijn gezegend met een unieke kennis in een brede waaier aan domeinen. Die kennis wordt dagelijks ingezet voor talrijke doeleinden, waaronder een veilige uitbating van kerncentrales en een verdere ruimteverkenning.

  Lees meer

 • SCK CEN - Highlights 2022 (2023)

  Investeren in de toekomst

  Een duurzame toekomst dient zich niet aan op een gouden dienblad. Het dienblad moet gesmeed worden; de toekomst geassembleerd. Dat gebeurt niet vanzelf. Iemand moet het heft in handen nemen om het pad ernaartoe te effenen. Ontdek hoe SCK CEN de wegvoorbereider van 2040 is.

  Lees alle hoogtepunten

Deel deze pagina