Overslaan en naar de inhoud gaan

Update MINERVA/MYRRHA: 1e vergunning is een feit

12 december '22

MYRRHA's deeltjesversneller komt weer wat dichterbij

In september 2022 legden we het nulpunt van de MINERVA-installatie op onze site vast. In november bereidden we de bouwgrond alvast voor. Op vrijdag 9 december ontvingen we de formele goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) om de installatie effectief te mogen bouwen. Zo komt de start van MINERVA – de 1e fase van het MYRRHA-programma – dichterbij dan ooit tevoren.

20221212_SCKCEN-MINERVA-3D-sketch-building

De nucleaire vergunning van FANC

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in België moet ervoor zorgen dat de bevolking, de werknemers en het milieu doeltreffend worden beschermd tegen de impact van ioniserende straling. Eind 2021 diende het SCK CEN de vergunningsaanvraag voor de MINERVA-installatie in. Sindsdien zijn twee rondes van eindonderhandelingen met het FANC en NIRAS en de publieke raadpleging succesvol verlopen.

Vrijdag 9 december 2022 duikt de geschiedenisboeken in als de dag waarop FANC de formele goedkeuring gaf. Zo kunnen de eigenlijke bouwwerken van start gaan. FANC zal verder toezien op de uitvoering tijdens de verdere fasen van de bouw, gevolgd door de ingebruikname van de installatie en de exploitatie.

20221212_SCKCEN-MINERVA-Zero-point-start-construction

Huidige activiteiten ter voorbereiding van de site

Ter voorbereiding van MINERVA sondeerde firma GEOSONDA de bouwgrond en zijn bestaande kabels, leidingen en tijdelijke structuren verwijderd om de ondergrond veilig te maken voor de toekomstige (graaf)werkzaamheden.

Bovendien is het exacte nulpunt gelokaliseerd: dat wijst niet alleen het fysieke startpunt van de installatie, maar symboliseert ook de overgang van ontwerp- naar uitvoeringsfase. Gedurende de bouwwerken blijft dat nulpunt cruciaal, want de deeltjesversneller vereist een zeer nauwkeurige uitlijning van alle componenten.

Hoe gaat het verder?

De voorbereidingen van de werken gaan intussen verder, net als de vergunningsaanvraag bij Provincie Antwerpen die we plannen in het begin van 2023. In parallel werken we ook verder in onze laboratoria waar we net onze 1e wetenschappelijke mijlpaal hebben gevierd, namelijk de productie van de eerste SRF-caviteit van MYRRHA’s ADS.

 

Deel dit artikel