Overslaan en naar de inhoud gaan

Technologische mijlpaal voor MYRRHA: 1e supergeleidende caviteit is klaar

12 december '22

De deeltjesversneller van MYRRHA bestaat uit een injector met een ionenbron en een Radio Frequency Quadrupole (RFQ) en een aaneenschakeling van magneten en supergeleidende caviteiten volgens het design van IJCLab. Na goedkeuring van de ontwerpen en prototypes is onze industriële partner RI Research Instruments GmbH er nu in geslaagd een eerste caviteit - een 352 MHz niobium single spoke resonator - te produceren én te lassen. Geweldig nieuws, want het markeert de realisatie van de 1e supergeleidende RF-versnellingsholte voor de Belgische MYRRHA-protonenlinac.

Figuur 1: De eerste gelaste MINERVA niobium SRF caviteit

2022-12-07 11.34.06-2
2022_MYRRA-MINERVA_first-cavity-ads-2

De volgende stap? 59 gelijkaardige caviteiten produceren.

Die worden dan met vloeibaar helium gekoeld tot slechts 2°C boven het absolute nulpunt. Samen voeren alle caviteiten de protonen-energie op tot 100 MeV.

Frank Marhauser, SCK CEN- verantwoordelijke voor de industriële SRF-productie van caviteiten legt uit: "De volgende SRF-caviteiten staan al te wachten in de productielijn, terwijl de eerste gelaste caviteit gepland staat voor de integratie met heliumtank en nabewerking. Ongeveer een jaar geleden keurden we de productietekeningen goed, waarna we problemen in materiaaltoevoer ten gevolge van de COVID-pandemie tackelden. Nu werpen de inspanningen en zorgvuldigheid hun vruchten af.”

Figuur 2: Tweede caviteit (subassemblage) in de productielijn met de interne spaakcontouren

Partners, bedankt!

SCK CEN dankt de industriële partner RI Research Instruments GmbH in Bergisch Gladbach voor het uitmuntende laswerk. Ook bedankt aan IBA voor de follow-up van dit project. De bouw van MINERVA/MYRRHA heeft nog een lange weg te gaan, maar vandaag staan we graag stil om een echte mijlpaal voor de Belgische wetenschap te vieren.

Duimen voor meer goed nieuws in 2023!

Deel dit artikel