Overslaan en naar de inhoud gaan

Projectstatus

Koers naar de toekomst

In de jaren ’50 werd SCK CEN opgericht om de toepassingen van kernenergie te bestuderen, maar we hebben onze kennis sindsdien uitgebreid tot een breed gamma aan onderzoeksdomeinen en projecten. Elk met een sterk toekomstgerichte en internationale focus. MYRRHA, NURA en RECUMO zijn de grootste projecten van SCK CEN, waarmee het in de nabije en verdere toekomst een beduidend verschil wil maken. Hoog tijd om, naar jaarlijkse gewoonte, de status van die projecten aan te stippen.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

MYRRHA betreedt nieuw tijdperk

Op 17 september 2021 betrad MYRRHA een nieuw tijdperk. Op die exacte datum werd de oprichtingsakte van de MYRRHA IVZW (internationale vereniging zonder winstoogmerk) ondertekend. Wat betekent dat concreet? Landen, onderzoeksorganisaties en internationale instellingen kunnen nu officieel in het project instappen. “Wie nu instapt, plaveit het pionierspad”, vertelt Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van SCK CEN en directeur van het MYRRHA-project. Dat plaveien gebeurt tegen een hoog tempo. In 2021 installeerden de ingenieurs van SCK CEN elektronica die de betrouwbaarheid van MYRRHA’s deeltjesversneller helpt verzekeren, en sloot SCK CEN een overeenkomst met vier vooraanstaande, nucleaire spelers in Europa. Zij zullen het ontwerp van MYRRHA mee vervolledigen.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

NURA breidt uit

Nieuwe radio-isotopen ontdekken, testen en produceren? Dat kan alleen met de juiste expertise en infrastructuur! SCK CEN is trots op zijn interne specialisatie en unieke bestralingsinstallaties. Binnenkort mag het nucleaire onderzoekscentrum nog een tikkeltje trotser zijn. Het is van plan om zijn installatiepark uit te breiden. Het zal samen met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) een grootschalige productielijn voor lutetium-177 uitbouwen. Zo wil het in samenwerking met het Belgische bedrijf IBA onderzoek en ontwikkeling naar actinium-225 op kruissnelheid brengen. Door het aanbod te helpen vergroten, verlenen ze talrijke kankerpatiënten de toegang tot een doeltreffende behandeling en dus levensreddende zorg.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

RECUMO-installatie krijgt vergunning

SCK CEN mag een bestaande, nucleaire installatie op zijn terrein uitbreiden. In de zogenaamde RECUMO-installatie zuivert het nucleaire onderzoekscentrum de radioactieve restanten, afkomstig van de productie van medische radio-isotopen. Twee instanties gaven officieel groen licht voor het project. Het Vlaams Gewest verstrekte de omgevingsvergunning in 2021, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de oprichtings- en exploitatievergunning in 2022. “Ik ben verheugd dat alle bevoegde instanties ons de nodige vergunningen hebben verleend”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Die vergunningen zijn een noodzakelijke voorwaarde om het RECUMO-project te kunnen verwezenlijken. “Dankzij het RECUMO-project verankert België zijn uitgebreide nucleaire kennis en verstevigen we onze koppositie in de productie van medische radio-isotopen.” Nu alle bevoegde instanties hun fiat gaven, kan SCK CEN met de effectieve bouw beginnen. Volgens de planning zal het onderzoekscentrum in het najaar van 2022 starten met de werken op zijn technische site. De oplevering van de installatie is voorzien voor 2025.

Blader door het jaarrapport en ontdek onze samenwerkingen.

Lees meer

Deel deze pagina