Overslaan en naar de inhoud gaan

Residentiewijk krijgt facelift

Belgisch bedrijf renoveert de wijk met respect voor erfgoedwaarde

Met een grondige renovatie blazen het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) nieuw leven in de aanpalende woonwijk. De wijk werd destijds opgericht om medewerkers te huisvesten, maar verwelkomt na renovatie ook niet-medewerkers. Beide eigenaars gaven het renovatiestuur in handen van het Belgische bouwbedrijf Cordeel.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

De residentiewijk die de site van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) flankeert, is een historische parel. De iconische, modernistische wijk werd eind jaren ’50 gebouwd om werknemers te huisvesten. Tot op heden werd de infrastructuur in eigen beheer onderhouden. “We hebben ons altijd ingespannen om de woningen in goede staat te houden, maar na meer dan 60 jaar drong een uitvoerige renovatie zich op”, aldus Jan Veraghtert, projectleider bij SCK CEN. Een grondige renovatie moest opnieuw leven in de eens zo bruisende wijk blazen: een pittige opdracht die buiten de kernactiviteiten van beide eigenaars valt. “De wijk heeft een hoge erfgoedwaarde. Wij zijn echter geen erfgoedspecialisten. Om de erfgoedwaarde te beschermen, gaven we de renovatie in handen van een externe partner die daar wel voeling mee heeft.”

De keuze viel voor het ervaren, Belgische bouwbedrijf Cordeel. Cordeel kreeg het indrukwekkende renovatieproject via een openbare aanbesteding gegund. In zijn ingediende dossier schonk het bedrijf uitgebreid aandacht aan de manier waarop het met de erfgoedwaarde zou omgaan. De elementen die uit die tijd dateren, werden zorgvuldig afgewogen tegen de gebruikswaarde. “In de jaren ’50 was het vooruitstrevend om alle garages in het midden van de wijk te centraliseren. Dat hield voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer strikt van elkaar gescheiden. Dat concept is achterhaald. Nu wil iedereen aan huis kunnen parkeren”, illustreert Jan Veraghtert. De centrale garages zijn dus uit het gezichtsveld verdwenen en ruimden plaats voor gloednieuwe appartementen. Ook de villa’s kregen een andere bestemming. “Villa’s worden omgevormd tot meergezinswoningen. Verder behoudt de wijk zijn oorspronkelijke inrichting, uitstraling en vooral charme.”

In totaal neemt het Belgische bouwbedrijf 323 wooneenheden onder handen. Het gaat om een mix van studentenkamers – de zogenaamde dormitories –, studio’s, appartementen, rijwoningen en villa’s. Cordeel trekt er een budget van 50 miljoen euro voor uit. De renovatie verloopt in meerdere fases. In 2021 leverde de ervaren bouwonderneming al het grootste gedeelte van de eerste renovatiefase op. Met een geslaagd resultaat volgens projectleider Jan Veraghtert. “Historisch wonen met hedendaags comfort. Zo laat de residentiewijk zich nu omschrijven.”

Historisch wonen met hedendaags comfort. Zo laat de residentiewijk zich nu omschrijven.
Jan Veraghtert

Onderhoud

De opwaardering moet, naast medewerkers van SCK CEN en VITO, ook niet-medewerkers verleiden om naar de wijk te verhuizen. Hun komst zal voor een nieuwe dynamiek zorgen. Wie er een wooneenheid aanschaft of huurt, heeft meteen de zekerheid van een kwalitatieve, karaktervolle wijk bij de prijs inbegrepen. “We hebben met Cordeel een DBFM-overeenkomst ondertekend. DBFM staat voor Design, Build, Finance and Maintenance. Concreet zal het bouwbedrijf de komende 25 jaar ook het onderhoud van de wijk voor zijn rekening nemen”, licht Kris Iven, facility manager bij SCK CEN, toe.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

Verliest de wijk dan zijn oorspronkelijke missie? “Toch niet”, preciseert Kris Iven. In totaal werken er bij beide bedrijven meer dan 1500 hooggekwalificeerde specialisten, veel met een internationale achtergrond. “We willen onze internationale experten een warme welkom aanbieden. Daar hoort ook een nabijgelegen huisvesting in een mooie omgeving én met hedendaags comfort bij. Om die reden blijft SCK CEN de dormitories en studio’s gebruiken en heeft het Cordeel een huurgarantie voor acht rijwoningen geboden. Zo hebben we voldoende capaciteit om voor onze buitenlandse medewerkers en doctoraatsstudenten een verhuis naar België te faciliteren.” De wijk dient als springplank naar de private vastgoedmarkt.” Op termijn wil SCK CEN zijn buitenlandse medewerkers naar de private vastgoedmarkt laten doorstromen om zo de integratie in de Belgische samenleving bevorderen.

We behouden voldoende wooncapaciteit om, voor de buitenlandse medewerkers en doctoraatsstudenten, de verhuis naar België te faciliteren.
Kris Iven

Figuurlijk groen

De residentiewijk typeert zich als een uitgesproken, groene omgeving. Al werd er ook aan figuurlijk groen gedacht. “Met een nieuw warmtenet en intelligente ledverlichting maken we de residentiewijk klaar voor een 100% groene toekomst”, besluit Jan Veraghtert.

Prijswinnende architectuur

Eind jaren ’50 was het modernisme de voornaamste architecturale stroming in België. Die stroming visualiseert het nieuwe, naoorlogse levensgevoel en de bloeiende wetenschap en techniek. Soberheid en eenvoud kenmerken de keuze van gebruikte materialen en gekozen verhoudingen van ruimtes en gebouwen. Het geheel voegt zich naadloos in de bosrijke omgeving. Het ontwerp komt van de jonge architecten Jacques Wybauw en Jacques Thiran. Ze ontvingen tal van prijzen voor hun ontwerp, dat destijds vernieuwend en verfrissend was. De wijk verscheen in die tijd meermaals in gerenommeerde architectuurtijdschriften. Omwille van zijn erfgoedwaarde is de wijk opgenomen in de Inventaris van Bouwkundig Erfgoed.





Verschil verrijkt

Ons onderzoekscentrum bestaat uit 966 medewerkers. En dus uit 966 andere achtergronden, persoonlijkheden en vaardigheden. Het is die diversiteit die we omarmen. Die verschillen verrijken ons denken. We leren thema’s door een andere bril bekijken, in een breder perspectief te plaatsen en zo tot innovatievere oplossingen te komen. Met de rijkdom van de diversiteit timmeren we aan een mooie toekomst voor SCK CEN en de maatschappij.

Kathleen Overmeer
Algemene Diensten


 

Bekijk ook

Deel deze pagina