Overslaan en naar de inhoud gaan

IVZW is opgericht: MYRRHA verwelkomt internationale partners

20 september '21

“De MYRRHA IVZW is een feit!”, glundert Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van SCK CEN en directeur van MYRRHA. Vorige vrijdag werd de oprichtingsakte getekend. “17 september markeert dus de start van een nieuw MYRRHA-tijdperk. Eén waar we officieel de krachten met internationale partners kunnen bundelen om onze ambities en doelen te verwezenlijken!”

SCK CEN - Oprichting MYRRHA IVZW (2021)

MYRRHA wordt ’s werelds eerste onderzoeksreactor aangedreven door een deeltjesversneller en zal maatschappelijke uitdagingen tackelen die elk land kent. “Denk aan de behandeling van nucleair afval, de bestrijding van kanker met een nieuwe generatie medische radio-isotopen of fundamenteel materiaalonderzoek voor onder andere kernfusie. Het is van cruciaal belang dat we internationaal samenwerken, als we een duurzaam antwoord op die uitdagingen willen bieden”, illustreert Hamid Aït Abderrahim.

 

Dankzij de oprichting van de IVZW komt de kans er om de krachten te bundelen. “We kijken ernaar uit om internationale partners te verwelkomen en ze officieel in het project te laten stappen”, vervolgt de MYRRHA-directeur. De IVZW houdt toezicht over het project, waakt nauwgezet over de uitvoering ervan en bepaalt het onderzoeksprogramma dat tijdens de uitbating wordt uitgevoerd. SCK CEN wordt wel nucleaire uitbater van de veelzijdige onderzoeksinfrastructuur.

Leden

Dan stelt zich de vraag: over welke internationale partners spreken we dan? Wie kan er lid worden van deze pas opgerichte IVZW? Zowel landen, onderzoeksorganisaties als internationale instellingen kunnen lid worden.

Federale steun

Deze oprichting kadert in de beslissing van de federale regering om MYRRHA te realiseren. Om de belangstelling van buitenlandse partners voor een instap in het project te stimuleren, kende ze een financiering van 558 miljoen euro toe – op voorwaarde dat er voor MYRRHA een IVZW opgericht zou worden. De voorwaarde is nu ingelost.

Heb jij interesse?

Heb jij interesse om lid te worden? Neem dan contact op met:

Hamid Aït Abderrahim

Adjunct-directeur-generaal van SCK CEN en directeur MYRRHA

+32 476 71 91 13

hamid [dot] ait [dot] abderrahim [at] sckcen [dot] be

Gabriele Manfredi

MYRRHA Stakeholder Manager

+32 479 69 77 29

gabriele [dot] manfredi [at] sckcen [dot] be

Deel dit artikel