Overslaan en naar de inhoud gaan

Gagarin’s vlucht markeerde de start van ruimtevaartonderzoek met een menselijke focus

12 april '21

Op 12 april 1961 steeg de Russische kosmonaut Joeri Gagarin op in zijn Vostok-raket. Gagarin was de eerste mens in de ruimte. Die ruimtereis maakt van hem beroemd, ook aan de andere kant van het Ijzeren Gordijn. Nu, exact 60 jaar later, kan hij nog op bewondering rekenen. Elk jaar vieren fans zijn prestaties en die van andere astronauten tijdens ‘Yuri’s night’. Zo ook onze eigen ruimte-experten. Een brief.  (Portretfoto: ©spacepage)

SCK CEN - Joeri Gagarin (2021)

Afzender: SCK CEN
Ontvanger: Kosmonaut Joeri Gagarin
Onderwerp: Hartelijk dank om ruimtevaartonderzoek een duw in de rug te geven.

Beste Joeri,

‘Poyekhali!’ riep je nog door de radio. Meteen erna schoot je Vostok-raket vanaf het kosmodroom in Bajkonoer (Kazachstan) de lucht in. Bestemming: de ruimte – een plaats waar geen mens ooit eerder geweest is. Uiteindelijk werd het niet meer dan een proefvlucht, die amper één uur en 48 minuten duurde. Een tocht naar de sterren die moed en volharding vergde.

Ik bewonder je. Je hebt als eerste de reis ondernomen, bent op 7.000 meter hoogte met een parachute uit je capsule gesprongen en wist ongedeerd te landen. Weet je dat je met je Russische ‘off we go’ meer deuren hebt geopend dan je zelf ooit had kunnen dromen?

Jij hebt – als eerste man in de ruimte – de focus van ruimtevaartonderzoek verlegd. Daar waar het overwinnen van technische hordes de aandacht wegkaapte, krijgt het onderzoek steeds meer een menselijk karakter. Hoe reageert het lichaam op kosmische straling en langdurige gewichtloosheid? Hoe kunnen we de stralingsweerstand verhogen? Kunnen we met een hyperzwaartekrachtkuur een vertraagde wondgenezing – veroorzaakt door stress en gewichtloosheid – tegengaan? Hoe kunnen astronauten zich tijdens hun ruimtereis zelf water, voedsel en zuurstof produceren? Wat als mensen leven en werken op de maan? Kunnen we planetaire oppervlakten tot meer ‘vruchtbare’ grond omvormen en zo groenten en fruit telen? … En al die bevindingen kunnen tot doorbraken in de nucleaire geneeskunde leiden.

Met trots kunnen we je ook vertellen dat ons onderzoekscentrum – en bij uitbreiding België – in dat onderzoek een actieve rol speelt. Vandaag geven we hierover een workshop, waarvoor ik je graag had willen uitnodigen. Helaas liggen er decennia’s tussen ons.

Tot slot wil ik een woord van dank aan je richten. Dank om deze reis te ondernemen. Dank om de deur naar ruimteverkenning open te zetten. Dank om mogelijkheden te scheppen voor ons onderzoekscentrum.

Liefs,
SCK CEN

Belgisch onderzoek

Ben je ook benieuwd hoe het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN – en bij uitbreiding België – het ruimtevaartonderzoek helpt vormgeven? Op 12 april 2021 organiseerde SCK CEN een online workshop ’60 years of human in space and 20 years on ISS: why Belgium matters’? Het was een interessant programma te worden gevuld met keynote speakers van o.a. ESA en presentaties van experten van SCK CEN en Belgische universiteiten rond de talloze verwezenlijkingen. Kon jij er niet bij zijn, maar ben je wel nieuwsgierig? Herbekijk dan hier de online workshop.

60 years of humans in space and 20 years on ISS: why Belgium matters? - Deel 1

60 years of humans in space and 20 years on ISS: why Belgium matters? - Deel 2

Deel dit artikel