Overslaan en naar de inhoud gaan

Bescherming tegen kosmisch gevaar

Hoe draagt het SCK CEN bij tot een veilige habitat in de ruimte voor astronauten?

Aangezien toekomstige missies naar de maan en Mars gepland zijn, is het belangrijk te weten hoe je mensen veilig houdt in afgelegen, gevaarlijke en afgesloten omgevingen, waar er geen gemakkelijke weg terug naar huis is. SCK CEN bundelt nu al expertise, ervaring en faciliteiten om antwoorden te vinden op vragen als "Hoe houd je ultraviolette straling en kosmische straling zo ver mogelijk weg van astronauten?" of "Waaraan moet een habitat in de ruimte voldoen om verdere exploratie vol te houden?".

SCK CEN - UNamur - ULB - rotifer in space - 2020

Bescherming tegen straling

Hoe kunnen we astronauten beter beschermen tegen de schadelijke en langdurige effecten van gewichtloosheid en hoge doses kosmische straling tijdens toekomstige langdurige ruimteverkenningsmissies naar de maan en naar Mars? Hoe kunnen levende organismen zich aanpassen aan extreme omstandigheden? Het Rotifers In Space (RISE) project geleid door UNamur en het SCK CEN in samenwerking met de ULB wil een antwoord bieden op deze vragen. De projectpartners nemen de rotifeer Adineta vaga onder de loep. Dit piepkleine diertje wordt maximaal 1 millimeter groot en vertoont een hogere radioresistentie dan de mens of enig ander dier op aarde. Het RISE-project wil de onderliggende mechanismen van deze hoge radioresistentie blootleggen.

Klik door naar ons 'Rotifer in Space'-project om dit onderzoek in actie te zien.

rotifer-in-space.com

2022_Space-Biocontamination

Biocontaminatie voorkomen

Astronauten zijn ook afhankelijk van een gezonde omgeving. Tijdens hun missies worden zij onvermijdelijk vergezeld door microben die ook voortdurend door de bemanning in hun habitat worden verspreid. De meeste van deze microben zijn niet schadelijk en kunnen zelfs nuttig zijn, maar er moet aandacht worden besteed aan de ongecontroleerde verspreiding van pathogenen.

Deze complexe relatie wordt verder gevormd door de specifieke ruimteomstandigheden die zowel door de microben als door de astronauten worden waargenomen. Om een gezonde omgeving te garanderen, is ons onderzoek gericht op de ontwikkeling van innovatieve benaderingen om biocontaminatie te voorkomen door materialen en oppervlakken te testen die microbiële groei voorkomen en te ontrafelen hoe microben zich aan deze materialen kunnen aanpassen

© Photo by courtesy of Katharina Siems, DLR

2022_SCKCEN_Space-Ruimtevaart

Reken op onze gespecialiseerde diensten

Zelf actief in de ruimtevaartsector? Met meer dan 30 jaar ervaring in ruimtevaartbiologie, stralingsonderzoek, experimenten en ontwikkeling weten wij hoe wij u kunnen helpen uw reis naar de ruimte succesvol te lanceren.

Naar onze diensten

Klaar voor jouw ruimtereis? Laten we samen vertrekken.

Vul het onderstaande formulier in en wij tonen je hoe SCK CEN jou kan helpen om er te geraken.

Voeg hier extra informatie toe over uw verzoek. Wenst u meerdere bestanden te delen? Dan raden wij u aan om de documenten te combineren in een zip-bestand en dit te uploaden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina