Overslaan en naar de inhoud gaan

Gespecialiseerde diensten voor de ruimtevaartindustrie

SCK CEN - Ruimte (2019)

Onderzoeken en oplossen van uitdagingen op je reis naar de ruimte

Er valt veel te winnen als het gaat om ruimteverkenning. Economische groei of de ontwikkeling van innoverende producten, bijvoorbeeld. Of de titel van ruimtepionier, waardoor je een betrouwbare bron in jouw branche wordt. Maar er zijn ook een aantal hindernissen, en wij zijn er om je te helpen die te overwinnen.

Onze experts bij SCK CEN hebben oplossingen onderzocht voor een aantal van de grootste uitdagingen op het vlak van ruimteverkenning. Van blootstelling aan kosmische straling tot de voorbereiding van vluchtexperimenten en ruimtemissies. Met ruim 30 jaar ervaring in ruimtebiologie, stralingsonderzoek, experimenten en ontwikkeling, weten we hoe we jou kunnen helpen om je reis naar de ruimte met succes te lanceren.

Eén ding dat ruimteonderzoek en nucleair onderzoek gemeen hebben?
Ioniserende straling. Dit betekent dat alles absoluut failsafe moet zijn.
-
20211007_Space-ruimte

Een nacht op de maan duurt 14 dagen

Vooraleer we naar Mars gaan, moeten we een paar mijlpalen overbruggen om er een veilige reis van te maken.

Een van de grootste obstakels is de energievoorziening. Op de maan, waar het 14 dagen licht is en 14 dagen donker, kan je niet vertrouwen op zonne-energie. Hoe ga je de vraag naar energie opvangen? Wat zullen astronauten eten? Pas je de juiste normen toe op het vlak van stralingsveiligheid?

3 manieren om je op weg te helpen naar de ruimte

Wil je naar de Maan? Of naar Mars? Of wil je de effecten van kosmische straling beperken, kwalificeren of je ertegen beschermen? Met onze expertise in de onderstaande domeinen kunnen we jou op je reis begeleiden.

  • SCK CEN - UNamur - ULB - rotifer in space - 2020

    Ruimtebiologie

    De ruimte is de meest extreme omgeving die de mens ooit is tegengekomen. Langdurige blootstelling aan straling in de ruimte in een gewichtloze omgeving leidt tot gezondheidsproblemen voor mensen en problemen op het vlak van voedsel- en waterproductie, afvalrecycling en biologisch materiaal. Bij SCK CEN onderzoeken we de ongewenste bijwerkingen van straling en de mechanismen die ze veroorzaken. Tegelijkertijd helpen we je om nieuwe technologieën te ontwikkelen om deze biologische uitdagingen het hoofd te bieden.

  • SCK CEN - Ruimte (2019)

    Experimentontwerp en testfaciliteiten op het land

    In de ruimte staat of valt alles met een goede voorbereiding. Om er zeker van te zijn dat je het vanaf het begin juist doet, voeren we - hier op aarde - experimenten uit in gesimuleerde ruimte-omstandigheden. We kunnen jouw biologisch materiaal testen in gesimuleerde ruimte-omstandigheden. We kunnen je ook de maatregelen en veiligheidsvoorschriften leren om monsters en biologisch/industrieel materiaal te verzamelen, op te slaan en te beschermen tegen straling. We stellen niet alleen onze stralingstestfaciliteiten ter beschikking, maar zorgen we ook voor alle benodigde papierwerk en veiligheidsdocumenten zodat je klaar bent voor de lancering.

  • 20211007-Ruimte-Space

    Brandstoffen en voortstuwing

    De nachten op de maan zijn lang en donker. Bijtanken tijdens een ruimtereis is nog steeds geen optie. Samen kunnen we het nucleaire potentieel voor energie en voortstuwing verkennen door onze diepgaande nucleaire kennis te delen. Als toekomstige leverancier van isotopen voor RTG-batterijen kunnen we een helpende hand bieden bij de ontwikkeling van nucleaire voortstuwingssystemen. We geven je ook toegang tot stralingstestfaciliteiten om elektronische apparatuur en gevoelige onderdelen te testen.

De rol van dosimetrie in de ruimte

Bescherming tegen straling is uiteraard noodzakelijk. Maar hoe meet je waartegen je beschermt? Hier komt onze ruim 50-jarige ervaring in dosimetrie om de hoek kijken.

Bij SCK CEN creëren, gebruiken en delen we onze dosimetrische instrumenten om de radiologische impact op mensen, biologische weefsels en materialen te evalueren. Via voorspellende modellen en de inzet van dosismeters simuleren en meten we stralingsdoses en verzamelen we die informatie om nog nauwkeurigere dosismeters te maken.

Want dat is wat wij doen. We zorgen ervoor dat jij, je team en je onderzoek altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ioniserende straling.

Zouden we brood kunnen bakken op Mars? Kunnen we voedingsstoffen uit gesteente halen?
-
SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

De infrastructuur die je nodig hebt om uit te blinken

We laten je niet aan je ruimtereis beginnen zonder oefening. Daarom geven wij je toegang tot al onze speciale ruimtefaciliteiten. Denk aan: onze BR2-onderzoeksreactor met uitzonderlijk bestralingsvermogen, een RPM (Random Positioning Machine) om de omstandigheden van verminderde zwaartekracht na te bootsen. Of ons nieuwe kalibratielaboratorium, onze bioreactor, waar je op realistische wijze biologische processen met bacteriën of menselijke cellen kunt nabootsen ... Alles wat je nodig hebt om je ruimtevaartuitdagingen op te lossen en je ruimtevaartonderzoek te verrijken.

Op naar een egaal speelveld

Of je nu een privébedrijf, een overheidsorganisatie of een in onderzoek geïnteresseerde universiteit bent, onze diensten geven iedereen een eerlijke kans om een ruimtepionier te worden.

Wil je meer weten over onze ruimtevaartexpertise?

Wij kunnen je helpen. Onze nucleaire experts verzorgen opleidingen en verrichten zelf voortdurend wetenschappelijk onderzoek om nieuwe inzichten te verwerven. Wil je graag meer informatie? Klik verder naar onze onderzoeksactiviteiten, ga verder naar onze opleidingen of lees onze publicaties.

Klaar voor jouw ruimtereis? Laten we samen vertrekken.

Vul het onderstaande formulier in en wij tonen je hoe SCK CEN jou kan helpen om er te geraken.

Voeg hier extra informatie toe over uw verzoek. Wenst u meerdere bestanden te delen? Dan raden wij u aan om de documenten te combineren in een zip-bestand en dit te uploaden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina