Overslaan en naar de inhoud gaan

Operationele steun voor ontmanteling en decontaminatie

Garandeer een veilig en kostenefficiënt buitenbedrijfstellingsproces

2018_SCKCEN_Decomissioning_BR3_1

Buitenbedrijfstellingsoperaties optimaliseren

De exploitatie van een nucleaire installatie (reactor, versneller, cyclotron, laboratorium enz.) is één ding, deze stilleggen is iets heel anders. Karakterisering van verschillende afvalstromen, decontaminatieprocessen, beheer van radioactief afval ... Dit zijn slechts enkele van de operationele uitdagingen waarmee u in een buitenbedrijfstellingsfase te maken krijgt.

Met SCK CEN aan uw zijde bent u in staat om specifieke projecten in de Belgische D&D-markt in de wacht te slepen en veilig uit te voeren.

SCK CEN heeft meer dan 30 jaar expertise om u te helpen uw buitenbedrijfstellingsoperaties te optimaliseren.

2000_BR3_Ontmanteling

Beste praktijken voor buitenbedrijfstelling

Uiteindelijk willen we vooral het radioactief afval op een veilige en economische manier zoveel mogelijk beperken. Met onze vergaande kennis over pre- en post-karakterisering van bulkmaterialen of componenten kunt u doorgaans tot een (on)voorwaardelijke vrijgave van tot 98% massa komen.

Maar er is meer. Dankzij beproefde en goedgekeurde methoden voor afvalkwalificatie (opslag, transport of berging) en geautomatiseerde technologieën (robotica en drones in de toekomst) kunt u belangrijke kostenbesparingen bereiken.

Ontmantelings- en decontaminatietechnieken (D&D) optimaliseren

In plaats van halsoverkop in uw D&D-proces te duiken, zijn er enkele stappen die u moet doorlopen voor u de sprong waagt.

Wij bieden adequate tests en onderhoud aan in zowel warme als koude faciliteiten tijdens uw buitenbedrijfstellingsoperaties. Onze praktische ervaring helpt u technische uitdagingen op te lossen en uw operaties efficiënt en veilig uit te voeren.

Operationele ondersteuning omvat:

  • testen en valideren van producten
  • beoordelen en meten van de decontaminatie-efficiëntie
  • analyseren en karakteriseren van secundair afval
  • ontwerpen van instrumenten en processen
2000_SCKCEN_BR3_Ontmanteling

Afval- en brandstofbeheer

Wij ontwikkelen en testen afvalbehandelings- en conditioneringstechnieken die geschikt zijn voor verschillende afvalstromen, waaronder exotische, waardoor zij door NIRAS/ONDRAF worden geaccrediteerd. Kostenefficiënt, duurzaam afvalbeheer, speciaal voor u.

Veiligheid en stralingsbescherming

Buitenbedrijfstelling is niet zonder risico. Daarom kunnen wij u helpen om de veiligheid van uw operatoren en het milieu te waarborgen. Met wereldwijd goedgekeurde instrumenten voor stralingsbescherming zoals Visiplan (onze ALARA-planningstool) helpt SCK CEN u om de stralingsbescherming te verbeteren en uw buitenbedrijfstellingsprocessen veilig te houden.

Maar de menselijke factor is zeer belangrijk, daarom organiseren wij opleidingen voor het personeel ter plaatse en op afstand en lichten wij regelmatig de veiligheids - en noodprocedures door.

ANUBIS: RD&D naar meer kennis en technologie

Over het vinden of optimaliseren van ontmantelingstechnieken gesproken... wij blijven onszelf elke dag uitdagen in diepgaand onderzoek. Dat onderzoek komt nog in een stroomversnelling door het ANUBIS-project. Dit omvat RD&D om bestaande hiaten in kennis en technologie op het gebied van nucleaire ontmanteling op te vullen en zal deze RD&D opschalen met het oog op industrialisering en om innovatie te stimuleren.

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina