Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf nucleaire zwaargewichten verenigen zich voor loodgekoelde kleine, modulaire reactoren

08 november '23

Vijf internationale zwaargewichten in nucleaire technologieën met zware, vloeibare metalen slaan de handen in elkaar om de industriële uitrol van Small Modular Reactors te versnellen. En die vooraanstaande partners zijn Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN, SCK CEN en Westinghouse Electric Company. Samen willen ze het potentieel van loodgekoelde, snelle reactortechnologie illustreren. Vandaag bezegelden ze hun samenwerking met de ondertekening van een Memorandum of Understanding. En dat deden ze in het bijzijn van Alexander De Croo, premier van België, Klaus Iohannis, president van Roemenië en vertegenwoordigers van de Italiaanse en Amerikaanse ambassade in België. Deze samenwerking plaatst duurzame kernenergie op de voorgrond van de wereldwijde energietransitie.

2023_SCKCEN_MouSigning.png

Vorig jaar gaf de Belgische regering het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN de opdracht om innovatieve Small Modular Reactors (SMR) te onderzoeken. Met dat onderzoek startte meteen ook de zoektocht naar geschikte partners voor de realisatie van loodgekoelde SMR’s. En die zoektocht was succesvol, mede dankzij het feit dat de voorbije jaren meerdere vooraanstaande organisaties zich hadden toegelegd op loodgebaseerde nucleaire technologieën en de ontwikkeling ervan. Vijf van die organisaties bundelen nu de krachten voor dit ambitieuze project.

Loodgekoelde kleine, modulaire reactoren kenmerken zich door een heel robuuste veiligheid, doordat het ontwerp op passieve veiligheidssystemen inzet. Bovendien bieden die reactortypes in een gesloten brandstofcyclus het voordeel dat de nucleaire brandstof efficiënter opgebrand wordt en er minder langlevend radioactief afval overblijft. De partners delen de ambitie om een voordelige oplossing voor energieopwekking te implementeren. Met gebundelde krachten zullen de partners die wereldwijd unieke technologie tot wasdom brengen en zo duurzame kernenergie op commerciële schaal helpen inzetten.

2022_MYRRHA_Lood-bismut

Belgisch en Roemeense voorlopers van een commerciële SMR

Aan de commerciële uitrol gaan uitgebreid onderzoek en intensief testen vooraf. Deze gloednieuw gevormde samenwerking heeft een duidelijke visie uitgestippeld. Die visie is gebaseerd op een stapsgewijze aanpak. Het begint bij de bouw van een kleinschalige reactor in Mol, België. Met die reactor willen de partners de technologische en bouwkundige aspecten ervan aan te tonen.

Intussen gaat het consortium stap voor stap over naar de volgende ontwikkelingsfase. En dat is de bouw van ALFRED in Pitești, Roemenië. Met ALFRED focussen de partners zich op de technische en economische haalbaarheid van toekomstige commerciële SMR’s. Deze fase zal voortbouwen op het werk dat Ansaldo Nucleare, ENEA en RATEN onder de vlag van het FALCON-consortium hebben verricht.

Het Westinghouse-design voor die loodgekoelde snelle reactor wordt het startpunt voor dit project. Het streefdoel is uiteindelijk een wereldwijde commercialisering.

Al sinds het begin zijn we ervan overtuigd dat dit in samenwerking met internationale partners kan gebeuren. Het akkoord dat SCK CEN vandaag ondertekende met Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en Westinghouse is de eerste zichtbare mijlpaal in deze strategie en vormt een stevige basis waarop we verder zullen bouwen.
Alexander De Croo, premier van België
SCK CEN - SMR (2023)

Ijzersterk consortium

Systematisch zullen alle partners samen alle vereisten afvinken om loodgekoelde kleine, modulaire reactoren succesvol te implementeren als duurzame, CO2-neutrale bron in een toekomstige energiemix. Het produceert immers een combinatie van elektriciteit, waterstof en warmte. Om de invoering ervan te versnellen, legt elke partner zijn unieke troeven in de weegschaal. En die troeven zijn complementair en synergetisch.

Nucleaire technologieën die een vloeibaar metaal als koelmiddel gebruiken, zijn geen onontgonnen terrein voor pioniers als het Italiaanse ENEA, de Roemeense onderzoeksinstelling RATEN  en het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. SCK CEN is dankzij het MYRRHA-project wereldwijd koploper in onderzoek naar lood-bismut. Het zal zijn opgedane kennis laten samensmelten met RATEN’s uitgebreide expertise in lood en ENEA’s brede ervaring in de ontwikkeling van loodtechnologie. Al die kennis is van vitaal belang bij de bouw van de twee voorlopers, die de weg plaveien naar een commerciële SMR-LFR.

 

2023_SigningMoU_SCKCEN.png

Want dat is het einddoel van dit SMR-traject: een commerciële uitrol van die technologie met een time-to-market, die zo kort mogelijk moet blijven. Om die reden zijn ook twee industriële partners nauw betrokken: Westinghouse en Ansaldo Nucleare. Beide zijn bekenden in de nucleaire sector met een uitgebreide, wereldwijde ervaring in het ontwerp, de licensing, de bouw en commercialisatie van kernreactoren.

Presidentiële en ministeriële felicitaties

Samen brengen de vijf internationale partners duurzame kernenergie dichterbij. Dat kan op presidentiële en ministeriële felicitaties rekenen. “Anderhalf jaar geleden namen we de strategische beslissing om onze energietransitie te versnellen. We verminderen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen van landen als Rusland, en beperken onze gasemissies. Dat doen we door massaal te investeren in offshore energie, in waterstofinstrastructuur, maar ook in de kernenergie van de toekomst. We rekenen daarvoor op de expertise die in België is ontwikkeld en wezen 100 miljoen euro toe aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van kleine modulaire reactoren (SMR's). Al sinds het begin zijn we ervan overtuigd dat dit in samenwerking met internationale partners kan gebeuren. Het akkoord dat SCK CEN vandaag ondertekende met Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en Westinghouse is de eerste zichtbare mijlpaal in deze strategie en vormt een stevige basis waarop we verder zullen bouwen”, aldus Alexander De Croo, premier van België.

Vandaag bezocht Klaus Iohannis, President van Roemenië, SCK CEN. "De gesprekken die ik had met de experts, inclusief de Roemeense experts, waren bijzonder interessant. Er zijn uitstekende perspectieven voor samenwerking tussen Roemenië en België op het gebied van nucleair onderzoek."

Deel dit artikel