Overslaan en naar de inhoud gaan

MYRRHA-protonen met succes versneld

17 juli '20

Het MYRRHA-project heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De onderzoekers zijn erin geslaagd om een protonenbundel voor het eerst bij SCK CEN te laten versnellen in de pas aangesloten radiofrequentie quadrupool (RFQ). De RFQ maakt deel uit van de deeltjesversneller die de subkritische onderzoeksreactor zal aandrijven. “Dit is een belangrijke stap in de realisatie van het MYRRHA-project,” zegt Hamid Aït Abderrahim, directeur van MYRRHA en adjunct-directeur-generaal van SCK CEN. 

\\scksrv1\mpr\MEDIA\PHOTO\Klaas De Buysser\20190208 SCK

Het MYRRHA-project is een van de meest innovatieve onderzoeksprojecten die in de volgende decennia binnen de Europese Unie gebouwd zullen worden. MYRRHA bestaat uit een door een deeltjesversneller aangedreven snelle reactor die gekoeld wordt door vloeibaar lood-bismut. Deze samenstelling maakt het project uniek in de wereld.

Na een lange voorbereiding en ondanks de beperkingen vanwege COVID-19 is het MYRRHA-team er met succes in geslaagd om de radiofrequentie quadrupool (RFQ), een vitaal onderdeel van de deeltjesversneller die de subkritische reactor zal aansturen, te koppelen aan de al bestaande installatie. Dit heeft ertoe geleid dat de eerste protonenbundel verstuurd kon worden van de ionenbron door de RFQ en versneld kon worden tot 1,5 MeV. De wetenschappers hebben voor het eerst MYRRHA-protonen versneld.

Onze volgende stap is om de energie van de bundel te verhogen en de versneller te optimaliseren.
Dirk Vandeplassche
20190116_MYRRHA_Accelerator.

Geslaagde integratie

Deze doorbraak was het resultaat van nauwe samenwerking met het Frans Nationaal Instituut voor Kern- en Deeltjesfysica (IN2P3), een onderdeel van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS), het Instituut voor Toegepaste Fysica (IAP) binnen de Goethe-Universiteit in Frankfort, het Duits ingenieursbedrijf NTG en IBA, de Belgische experten in versnellers en radiofrequentieversterkers.

“Onze volgende stap is om de energie van de bundel te verhogen en de versneller te optimaliseren,” zegt Dirk Vandeplassche, die het versnellerteam leidt. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat de versneller later voldoende continu met vol vermogen functioneert, zodat hij de reactor correct kan aansturen. Wanneer de versneller aan de vereiste criteria voldoet, wordt hij overgebracht van de huidige site bij UCLouvain naar de MYRRHA-site bij SCK CEN in Mol.”

“Dit positief resultaat is een nieuwe mijlpaal op onze weg om MYRRHA te realiseren,
dankzij de samenwerking met betrokken en betrouwbare internationale partners."
Hamid Aït Abderrahim, directeur van MYRRHA en adjunct-directeur-generaal van SCK CEN.

Over MYRRHA

MYRRHA zal een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving. Het project zal essentieel onderzoek mogelijk maken naar hoogtechnologische opties om hoog radioactief afval te behandelen. De configuratie zorgt ervoor dat het project ideaal geplaatst is om de bestaande transmutatietechnologie te optimaliseren die het meest toxisch en langlevend deel van het kernafval omzet in andere chemische elementen die gemakkelijker geborgen kunnen worden.

Daarnaast zal MYRRHA cruciaal zijn in het onderzoek en de productie van innovatieve radio-isotopen voor een verbeterde diagnose en behandeling van kanker.

Deel dit artikel