Overslaan en naar de inhoud gaan

Laagverrijkte testsplijtstofelementen doorstonden test met glans!

31 maart '23

Afgelopen vrijdag 24 maart keken nucleaire onderzoekers van SCK CEN met grote ogen en ingehouden adem hoe de BR2-onderzoeksreactor ontladen werd. Uit de reactorkern kwamen drie testsplijtstofelementen met laagverrijkt uranium, waar ze zestig dagen verbleven. Voor het eerst deden die dienst als brandstof voor de Belgische onderzoeksreactor. En dat deden ze met glans. Dat blijkt uit de positieve resultaten van vandaag.

SCK CEN - BR2 - laagverrijkte splijtstofstaven (2023)

“Na elke cyclus controleren we alle splijtstofelementen grondig. We zijn nieuwsgierig naar de resultaten, maar we verwachten dat de testsplijtstofelementen net als bij eerdere demonstratietesten in tact blijven, ook bij hoog vermogen”, zei projectcoördinator Jared Wight afgelopen vrijdag nog. En zijn verwachtingen werden ingelost, want vandaag liepen positieve resultaten binnen. “We kunnen bevestigen dat de testsplijtstofelementen de test doorstonden en we het ontwikkeltraject – zoals gepland – kunnen verderzetten.” In totaal verbleven de testsplijtstofelementen zestig dagen in de reactorkern. “Na die periode hebben ze het ‘zwaarste werk’ achter de rug”, licht Jared Wight toe.

SCK CEN - BR2 - laagverrijkte splijtstofstaven (2023)

Vervolgonderzoek

Wat staat er nu nog op de planning? Na twee reactorcycli zullen die testsplijtstofelementen de typische BR2-splijtstofcyclus blijven volgen. Daarna worden twee van de drie splijtstofelementen naar een gespecialiseerd laboratorium van SCK CEN gebracht. Daar zullen onderzoekers ze in detail inspecteren en aan uitgebreide testen onderwerpen. “Die testen bezorgen ons de details en de validatie van veronderstellingen over de nodige parameters voor onze veiligheidsanalyse”, aldus Steven Van Dyck, directeur van BR2. De derde testsplijtstofstaaf mag nog een tijd langer in de kern vertoeven. “Dat geeft ons de kans om in detail na te meten of onze computermodellen het gedrag van de splijtstof goed simuleren. Die zekerheid is van belang voor het veilige beheer van de reactor, eens we volledig op laagverrijkt uranium zullen overschakelen.”

Veiligheidsdossier

Dat alles zal het veiligheidsdossier voeden voor het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle overgemaakt. Die nucleaire, regelgevende autoriteit in België moet haar zegen over een toekomstige brandstofwissel geven.

Waarom wisselen van splijtstof en waarom is die omschakeling van wereldwijd belang?

Ontdek het hier.

Deel dit artikel