Overslaan en naar de inhoud gaan

KAERI en SCK CEN verlengen samenwerking

30 juni '23

Het Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI) en SCK CEN ondertekenden op woensdag 28 juni ’23 een Memorandum of Understanding (MOU) voor de komende 5 jaar, tot 2028. Met die overeenkomst versterken beide partijen de samenwerking op het gebied van nucleaire technologie op onze site. Het Memorandum werd ondertekend tijdens een bezoek aan SCK CEN door de heer Han Gyu Joo, president van KAERI, en Peter Baeten, onze directeur-generaal. De delegatie werd vergezeld door een aantal Koreaanse kernenergie-experten en collega’s van SCK CEN.

2023_SCKCEN-Partnership-Kaeri

De twee organisaties zullen nauwer samenwerken op het gebied van brandstoftechnologie voor onderzoeksreactoren, decontaminatie en ontmanteling van nucleaire faciliteiten, nucleaire toepassingstechnologie en nucleaire opleiding en training.

SCK CEN gaf in het bijzonder aandacht aan het KIMQI-project. In dat kader voert SCK CEN testen en bestralingen uit, zodat het Koreaanse onderzoeksinstituut een licentie voor zijn laagverrijkte brandstof op basis van uraniumsilicide kan verkrijgen.

Op woensdag bracht de delegatie ook een bezoek aan de BR2-reactor, waar de eerste fase van de testbestralingen van de Koreaanse silicide splijtstoffen al met succes is afgerond.

Met deze ondertekening breien de twee organisaties een vervolg aan de Memorandum of Understanding die ze in 2008 reeds ondertekenden. Daarin lag de focus op kernenergie. Nu – met de hernieuwde MoU – verbreden ze dus hun horizonten en zullen ze op meerdere gebieden actief samenwerken.

Deel dit artikel