Overslaan en naar de inhoud gaan

België en Roemenië delen hun kennis op het gebied van nucleair onderzoek

10 november '22

Een stap vooruit voor de SMR-technologie en de grote Europese onderzoeksinfrastructuren

Onlangs vond, in aanwezigheid van premier Alexander De Croo en de Roemeense premier Nicolae Ciucă, de ondertekening plaats van twee memorandums of understanding tussen Roemenië en België. Ze werden ondertekend door het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie SCK CEN en twee Roemeense onderzoeksinstellingen, het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Kernfysica en -engineering Horia Hulubei (IFIN-HH) en het Nucleair Onderzoeksinstituut RATEN (Regia Autonom Tehnologii pentru Energia Nuclear). Deze overeenkomsten versnellen het onderzoek naar de SMR-technologie en vergemakkelijken de toegang tot twee belangrijke Europese onderzoeksinfrastructuren, MYRRHA in België en ELI-NP in Roemenië.

20221110_SCKCEN_Roemenie_MoU_Collaboration_1
20221110_SCKCEN_Roemenie_MoU_Collaboration_2

De eerste overeenkomst, die voorziet in de samenwerking tussen twee unieke en complementaire grote onderzoeksinfrastructuren, zal het mogelijk maken om aanzienlijke vooruitgang te boeken op het gebied van kernfysica, SMR-technologie, nucleair afval en nucleaire geneeskunde in Europa. Het gaat enerzijds om MYRRHA (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications), een versneller-gedreven systeem (ADS) gekoppeld aan een lood-bismutgekoelde subkritische reactor in aanbouw in België, en anderzijds om ELI-NP (Extreme Light Infrastructure for Nuclear Physics) van IFIN-HH.

De tweede overeenkomst werd ondertekend met het RATEN-instituut, dat het ALFRED-project (Advanced Lead-cooled Fast Reactor European Demonstrator) ontwikkelt, een industrieel initiatief dat tot doel heeft om een Europees demonstratiemodel van de 4e generatie van een kleine modulaire loodgekoelde reactor (SMR) in Roemenië te bouwen. In combinatie met de expertise die het SCK CEN heeft opgedaan in het kader van het MYRRHA-project, breidt dit project het aantal Europese landen uit die de komst van de SMR-LFR-technologie op industriële schaal brengen. De twee instituten willen hun technologische kennis en toekomstige ontwikkelingen uitwisselen om de invoering van een industriële demonstrator te versnellen.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2022)

MYRRHA is de eerste versneller-gedreven onderzoeksreactor ter wereld. MYRRHA werd ontworpen om de kennis en de vaardigheden op het gebied van nucleaire veiligheid en onderzoek naar kerntechnische materialen voor splijting en fusie te waarborgen. In deze infrastructuur zullen innovatieve medische radio-isotopen worden geproduceerd voor zowel de diagnose als de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Daarnaast is MYRRHA ook een onderzoeksproject dat zal aantonen dat het mogelijk is om de toxiciteit en het volume van hoogradioactief afval te verminderen door het transmutatieproces, waardoor de geologische berging verder kan worden geoptimaliseerd.

Deze samenwerking tussen België en Roemenië is een teken van de wil om het leiderschap op het vlak van fundamenteel en toegepast nucleair onderzoek in Europa te behouden, van fysica tot biologie, van nucleaire wetenschap tot biowetenschappen, van medische isotopen tot de behandeling van kernafval en de komst van een nucleaire energietechnologie voor morgen die verder gaat dan alleen de productie van elektriciteit.

In 2018 is België gestart met de bouw van MYRRHA in Mol. Voor de realisatie van MYRRHA doet België een beroep op bijdragen van andere landen via een internationale vereniging zonder winstoogmerk, MYRRHA ivzw, die in 2021 werd opgericht.

'Een Roemeense deelname aan het MYRRHA-project zou de Europese oplossing op het gebied van duurzame kernenergie versterken om de bevoorradingszekerheid te waarborgen en de klimaatverandering te bestrijden. Ze zou een hoog niveau van kennis en deskundigheid op het vlak van nucleaire technologie in Europa handhaven.'

'Dankzij de vaardigheden die in België zijn verworven door de ontwikkeling van het MYRRHA-project, kunnen grote Belgische spelers zoals SCK CEN, de nucleaire veiligheidsautoriteit FANC en Tractebel Engineering nu een voortrekkersrol vervullen voor de SMR-LFR.'
Hamid Aït Abderrahim, directeur-generaal van MYRRHA ivzw

De deelname aan MYRRHA zou Roemenië in staat moeten stellen om het volume en de radiotoxiciteit van zijn hoogradioactief kernafval te verminderen en zo de voetafdruk van zijn nucleaire verleden te verkleinen. Intussen evalueert een gezamenlijke taskforce België-Roemenië de deelname van Roemenië aan MYRRHA en de deelname van België aan ALFRED/ELI-NP. De resultaten van deze beoordeling worden in het voorjaar van 2023 verwacht.

Deel dit artikel