Overslaan en naar de inhoud gaan

Projectstatus

Meerdere onderzoeksdomeinen, duidelijke focus

Projecten als strategische gids

In de jaren ’50 werd SCK CEN opgericht om de toepassingen van kernenergie te bestuderen, maar we hebben onze kennis sindsdien uitgebreid tot een breed gamma aan onderzoeksdomeinen en projecten. Elk met een sterk toekomstgerichte en internationale focus. MYRRHA, NURA en RECUMO zijn de grootste projecten van SCK CEN, waarmee het in de nabije en verdere toekomst een beduidend verschil wil maken. Hoog tijd om de status van die projecten aan te stippen.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2021)

NURA

Expertise: check! Uitrusting: dubbelcheck!

Momenteel begint een kwart van alle medische radio-isotopen ter wereld hun reis bij SCK CEN. Dat cijfer zal dat in de toekomst aanzienlijk stijgen, omdat SCK CEN met NURA – het in 2018 opgerichte, toegewijde kankeronderzoeksprogramma – de strijd tegen kanker versnelt. “Met NURA willen we het onontgonnen potentieel van radio-isotopen ontdekken, zowel onafhankelijk als als Contract Research Organization (CRO)”, legt projectleider Dennis Elema uit. Denk bijvoorbeeld aan radio-isotopen als actinium-225, terbium-161 en samarium-153. Om die ambitie te verwezenlijken, is de juiste uitrusting minstens even belangrijk als kennis en expertise. Sinds 2020 beschikt SCK CEN over een MILabs U-SPECT CT-scanner. De installatie ervan markeert een volgende mijlpaal in het NURA-project. “Nu kan ons kankeronderzoek écht uit de startblokken schieten. Met die scanner kunnen we de impact en het pad van veelbelovende radio-isotopen in kaart brengen en zo voortdurend onze kennis over radiofarmaceutische processen bijschaven.” 

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2021)

MYRRHA

De ene MYRRHA-primeur na de andere:
op volle kracht nieuwe ontwikkelingsfase in

SCK CEN werkt momenteel intensief aan de bouw van MYRRHA, ‘s werelds eerste door een deeltjesversneller aangedreven onderzoeksreactor. De bouw van MYRRHA verloopt in verschillende fasen. In fase 1 bouwen we MINERVA, de deeltjesversneller met een energie tot 100 megaelektronvolt (MeV). In 2020 ging die fase met rasse schreden vooruit. In de zomer zijn onze onderzoekers erin geslaagd om een protonenbundel voor het eerst te laten versnellen in de zopas aangesloten Radio Frequency Quadrupole (RFQ). Slechts een half jaar later tilden ze dat resultaat naar een hoger niveau. Voor het eerst bracht de RFQ een protonenbundel voort aan de exact vereiste voorwaarden om de deeltjesversneller aan te drijven. “Een mijlpaal waar we zes jaar lang naartoe gewerkt hebben, een doorbraak die het resultaat is van internationale samenwerkingen,” aldus Hamid Aït Abderrahim, directeur van MYRRHA en adjunct-directeur-generaal van SCK CEN.

SCK CEN - Jaarverslag Highlights (2021)

RECUMO

Bouw RECUMO-installatie komt dichterbij

In 2020 heeft SCK CEN een aanvraag ingediend om een bestaande nucleaire installatie op zijn terrein uit te breiden. Die uitbreiding is noodzakelijk om het RECUMO-project uit te voeren. Met dat project breiden SCK CEN en zusterbedrijf Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) een vervolg aan hun jarenlange samenwerking. SCK CEN zal de radioactieve restanten, die overblijven na het productieproces van medische radio-isotopen, omzetten in laagverrijkt uranium en zuiveren. “Het hoogwaardige materiaal dat we recuperen, kunnen we opnieuw inzetten als brandstof voor onderzoeksreactoren of als targets voor de productie van radio-isotopen. Zo garanderen we de bevoorradingszekerheid ervan”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN. Volgend jaar, 2021, zal het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zich uitspreken over de exploitatievergunning, het Vlaamse Gewest over de omgevingsvergunning. “Bij groen licht kunnen we van start gaan!”

Ontdek meer over deze en andere projecten op SCK CEN.

Ga naar het overzicht

Deel deze pagina