Afval en berging
Wat met afval dat niet meer verminderd of gerecupereerd kan worden?
Categorieën van radioactief afval

Categorie A: laag- en middelactief kortlevend afval
Over welk afval gaat het?
Laag- en middelactief kortlevend afval komt vooral van het onderhoud in kerncentrales, de industrie, de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek.
Waar moet het afval naartoe?
Het zal veilig bovengronds geborgen worden zonder risico's voor de volksgezondheid van huidige en toekomstige generaties. Deze oppervlaktebergingssite zal gerealiseerd worden in de gemeente Dessel. In afwachting daarvan worden de afvalvaten opgeslagen in speciale gebouwen bij Belgoprocess.

Categorie B & C: hoogradioactief en/of langlevend afval
Over welk afval gaat het?
Hoogradioactief en/of langlevend afval komt vooral van de gebruikte splijtstof in de kerncentrales en van de ontmanteling van nucleaire installaties.
Waar moet het afval naartoe?
Internationaal onderzoek toont aan dat geologische berging voor dit type afval de meest veilige en verantwoorde oplossing is. SCK CEN is pionier in het onderzoek om dit afval in diepe kleilagen te bergen. Een belangrijk deel van dat onderzoek gebeurt in het ondergrondse laboratorium HADES.
💡 Meer weten over de oorsprong van radioactief afval? Lees hier verder.
Drie oplossingen voor radioactief afval
Elk type radioactief afval vraagt om een specifieke oplossing. De Nationale Instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) is verantwoordelijk voor het beheer op korte en lange termijn van al het radioactieve afval van België. SCK CEN is nauw betrokken bij de wetenschappelijke onderbouw van de veiligheidsdossiers. De hamvraag is: hoe kunnen we mens en milieu beschermen tegen de schadelijke effecten van straling?
-
Oppervlakteberging
Laag- en middelactief kortlevend afval komt vooral van de industrie, de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek. Het kan veilig bovengronds geborgen worden zonder risico's voor de volksgezondheid van huidige en toekomstige generaties. Een nieuwe oppervlaktebergingssite is momenteel in aanbouw. In afwachting daarvan worden de afvalvaten tijdelijk opgeslagen in speciale gebouwen.
-
Geologische berging
Hoogradioactief en/of langlevend afval komt vooral van de splijtstof in de kerncentrales en van de ontmanteling van nucleaire installaties. Internationaal onderzoek toont aan dat geologische berging voor dat type afval de beste oplossing is. SCK CEN is pionier in het onderzoek om dat afval in diepe kleilagen te bergen. Vandaag onderzoekt het samen met NIRAS en andere Belgische partners de verschillende opties.
-
Transmutatie
Geologische berging is noodzakelijk, maar technieken zoals scheiding en transmutatie zouden de voetafdruk van de geologische berging kunnen verkleinen. Transmutatie zet radioactieve stoffen met lange levensduur om in minder toxische stoffen met korte levensduur. Met MYRRHA is SCK CEN koploper in het onderzoek naar die veelbelovende techniek.

Onderzoek naar duurzaam afvalbeheer
Het ondergrondse laboratorium HADES is een belangrijke pijler in het ‘Afval en berging’-onderzoek van SCK CEN, maar het onderzoek stopt het niet. SCK CEN bestudeert andere aspecten om het afvalbeheer te verbeteren en veiliger te maken. Het onderzoekscentrum buigt zich over een verscheidenheid aan vragen.
- Met welke technieken kunnen we het afval beter behandelen en conditioneren?
- Hoe reageren verschillende materiaaltypen zoals klei, glas, beton en mortel op korte en heel lange termijn?
- Hoe kunnen we radioactief afval karakteriseren?
- Welke radioactieve producten kunnen zich in een bergingssite verspreiden?
Die inzichten nemen de onderzoekers mee in de computermodellen, waarmee ze de performantie- en veiligheidsanalyses van NIRAS ondersteunen.
