Overslaan en naar de inhoud gaan

Afval en berging

Wat met afval dat niet meer verminderd of gerecupereerd kan worden?

Categorieën van radioactief afval

2023_SCKCEN_Radioactief-afval_CategorieA

Categorie A: laag- en middelactief kortlevend afval

Over welk afval gaat het?

Laag- en middelactief kortlevend afval komt vooral van het onderhoud in kerncentrales, de industrie, de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek.

Waar moet het afval naartoe?

Het zal veilig bovengronds geborgen worden zonder risico's voor de volksgezondheid van huidige en toekomstige generaties. Deze oppervlaktebergingssite zal gerealiseerd worden in de gemeente Dessel. In afwachting daarvan worden de afvalvaten opgeslagen in speciale gebouwen bij Belgoprocess.

2023_SCKCEN_Radioactief-afval_CategorieB-C

Categorie B & C: hoogradioactief en/of langlevend afval

Over welk afval gaat het?

Hoogradioactief en/of langlevend afval komt vooral van de gebruikte splijtstof in de kerncentrales en van de ontmanteling van nucleaire installaties.

Waar moet het afval naartoe?

Internationaal onderzoek toont aan dat geologische berging voor dit type afval de meest veilige en verantwoorde oplossing is. SCK CEN is pionier in het onderzoek om dit afval in diepe kleilagen te bergen. Een belangrijk deel van dat onderzoek gebeurt in het ondergrondse laboratorium HADES.

💡 Meer weten over de oorsprong van radioactief afval? Lees hier verder.

Drie oplossingen voor radioactief afval

Elk type radioactief afval vraagt om een specifieke oplossing. De Nationale Instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) is verantwoordelijk voor het beheer op korte en lange termijn van al het radioactieve afval van België. SCK CEN is nauw betrokken bij de wetenschappelijke onderbouw van de veiligheidsdossiers. De hamvraag is: hoe kunnen we mens en milieu beschermen tegen de schadelijke effecten van straling?

 • SCK CEN - Afval en berging (2019)

  Oppervlakteberging

  Laag- en middelactief kortlevend afval komt vooral van de industrie, de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek. Het kan veilig bovengronds geborgen worden zonder risico's voor de volksgezondheid van huidige en toekomstige generaties. Een nieuwe oppervlaktebergingssite is momenteel in aanbouw. In afwachting daarvan worden de afvalvaten tijdelijk opgeslagen in speciale gebouwen.

  Meer info op niras.be

 • SCK CEN - Afval en berging (2019)

  Geologische berging

  Hoogradioactief en/of langlevend afval komt vooral van de splijtstof in de kerncentrales en van de ontmanteling van nucleaire installaties. Internationaal onderzoek toont aan dat geologische berging voor dat type afval de beste oplossing is. SCK CEN is pionier in het onderzoek om dat afval in diepe kleilagen te bergen. Vandaag onderzoekt het samen met NIRAS en andere Belgische partners de verschillende opties.

  Meer info over geologische berging

 • 2023_SCKCEN-Radiochemie-doorgedreven-scheiding

  Doorgedreven scheiding

  Hoogradioactief afval is vooral afkomstig van splijtstoffen gebruikt voor de productie van kernenergie. Geologische berging is de meest veilige en verantwoorde eindbestemming voor dit type afval. SCK CEN bestudeert scenario’s om de risico’s, voetafdruk en kostprijs van geologische berging te verlagen om zo de impact op toekomstige generaties te reduceren. Een geologische berging blijft noodzakelijk, maar radiochemische procestechnologieën zoals doorgedreven scheiding kunnen de verschillende chemische elementen aanwezig in de gebruikte splijtstoffen in aparte fracties scheiden. Elke fractie kan dan meer efficiënt en gericht behandeld worden.

  Meer info over radiochemie

2023_SCKCEN_Radiochemie-Scheidingstechnieken-portrait

Doorgedreven scheiding: hoe werkt dat precies?

Doorgedreven scheiding kan uitgevoerd worden door waterige processen, waarbij de gewenste chemische elementen overgedragen worden van de waterige fase naar een niet-mengbare organische fase. Hierbij worden speciaal ontwikkelde organische moleculen gebruikt die enkel binden aan de gewenste elementen.

Een alternatief is een elektrochemische scheiding die uitgevoerd wordt in gesmolten zouten op hoge temperatuur. Hierbij worden de gewenste elementen selectief afgezet op een van de elektroden en zo afgescheiden. Een groot voordeel van deze methode is de stralingsbestendigheid van het zout waardoor gebruikte splijtstoffen veel sneller verwerkt kunnen worden.

Sommige van deze fracties kunnen door transmutatie omgezet worden in minder radiotoxische stoffen met korte levensduur. Met MYRRHA is SCK CEN koploper in het onderzoek naar die veelbelovende techniek.

SCK CEN - Missie en visie (2019)

Onderzoek naar duurzaam afvalbeheer

Het ondergrondse laboratorium HADES is een belangrijke pijler in het ‘Afval en berging’-onderzoek van SCK CEN, maar het onderzoek stopt het niet. SCK CEN bestudeert andere aspecten om het afvalbeheer te verbeteren en veiliger te maken. Het onderzoekscentrum buigt zich over een verscheidenheid aan vragen.

 • Met welke technieken kunnen we het afval beter behandelen en conditioneren?
 • Hoe reageren verschillende materiaaltypen zoals klei, glas, beton en mortel op korte en heel lange termijn?
 • Hoe kunnen we radioactief afval karakteriseren?
 • Welke radioactieve producten kunnen zich in een bergingssite verspreiden?

Die inzichten nemen de onderzoekers mee in de computermodellen, waarmee ze de performantie- en veiligheidsanalyses van NIRAS ondersteunen.

2018_ACA-Training-Education

Geïnteresseerd in een opleiding, stage of thesis?

Iedereen die zich in dit onderwerp wil verdiepen, kan zich voor een opleiding bij SCK CEN Academy inschrijven.

Meer informatie

Deel deze pagina