Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan 2700 kijklustigen op bezoekweekend van SCK CEN

13 juni '22

Met dat bezoekweekend viert SCK CEN zijn 70-jarige bestaan

Afgelopen weekend stelde het nucleaire onderzoekscentrum – voor het eerst in tien jaar – zijn deuren open voor het grote publiek. Dat lokte veel kijklustigen. SCK CEN kreeg meer dan 2700 bezoekers over de vloer. “SCK CEN blaast dit jaar 70 kaarsjes uit. Dat jubileum wilden we ook delen met het grote publiek”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

SCK CEN - Bezoekdagen (2022)

‘De nieuwste kankertherapie is radioactief’, ‘België start onderzoek naar kleine kerncentrales’, ‘Belg beslist mee over berging kernafval’,… Wie de kranten dezer dagen vastneemt, leest regelmatig over de nucleaire sector. En dus vaak over SCK CEN. “Die actuele thema’s zijn één voor één onderwerpen waarnaar wij dagelijks onderzoek uitvoeren. We spelen er wereldwijd zelfs een belangrijke rol in. Voor ons was het bezoekweekend de uitgelezen kans om dat aan het grote publiek te tonen”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal bij SCK CEN. Dat initiatief werd duidelijk enthousiast onthaald, want alle plaatsen waren in minder dan een week tijd volzet. “We verwelkomden meer dan 2700 bezoekers. We mogen van een succes spreken!”

Het nucleaire onderzoekscentrum trakteerde die bezoekers op een boeiend en interactief programma. Dat programma bracht hen onder meer in de controlekamer van Belgian Reactor 1 (BR1), de eerste en nog steeds werkende onderzoeksreactor in België. Bezoekers doken in de virtuele reactorkuip van Belgian Reactor 2 (BR2) én bestuurden zelf de robotarmen van een ‘hotcell’. Verder ontdekken ze welke rol de nucleaire sector in kankerbestrijding speelt, wat er allemaal bij de ontmanteling van kerncentrales komt kijken, welk onderzoek SCK CEN naar oplossingen voor radioactief afval doet en hoe reactortechnologieën daarbij kunnen helpen.

SCK CEN - Bezoekdagen (2022)

Jong talent

SCK CEN hoopt dat dat bedrijfsbezoek ook jonge toekomstige talenten geïnspireerd heeft. “Het verzekeren van voldoende competente arbeidskrachten in de nucleaire industrie, gezondheidszorg, overheidsinstanties en onderzoek is een grote uitdaging. Jongeren aantrekken tot STEM-onderwerpen (science – technology – engineering – mathematics) is een eerste stap. We hopen dat we hen met dit bedrijfsbezoek alvast nieuwsgierig hebben gemaakt naar nucleaire wetenschap en technologie!”, aldus Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy.

SCK CEN - Bezoekdagen (2022)

70-jarig bestaan

Het nucleaire onderzoekscentrum opent helaas niet jaarlijks de deuren. “SCK CEN blaast dit jaar 70 kaarsjes uit. Dat wilden we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Meer nog, we wilden dat op een unieke manier vieren – met onze medewerkers, stakeholders en de samenleving. Het is tenslotte voor de maatschappij dat wij werken. Wij ontwikkelen nucleaire, innovatieve toepassingen voor maatschappelijke uitdagingen”, besluit Eric van Walle. SCK CEN heeft dit feestjaar – naast het bezoekweekend – nog andere belangrijke mijlpalen op de planning staan, waaronder de aanstelling van Peter Baeten. Hij zal op 1 november Eric van Walle als directeur-generaal opvolgen.

Voor ons was het bezoekweekend de uitgelezen kans om onze wereldwijde rol aan het grote publiek te tonen.
Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN

Tabloo

Kon je er helaas niet bijzijn en zou je toch graag willen ontdekken wat SCK CEN allemaal doet? Spring dan zeker binnen in onze expo in het splinternieuwe bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo.

Meer informatie: https://tabloo.com/nl

Deel dit artikel