Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN verwijdert eerste cyclotron uit productie-installatie Seneffe

18 oktober '21

Ontmanteling is eerste stap in Telix Pharmaceuticals’ plan om productie van medische radio-isotopen in Europa op te starten.

Telix Pharmaceuticals Limited en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN zijn gestart met de ontmanteling van twee cyclotrons in Telix’ vergunde radiofarmaceutische productiefaciliteit in Seneffe, België. Het eerste cyclotron werd al verwijderd. Het Australische bedrijf geeft hiermee gevolg aan het goedgekeurde ontmantelingsdossier door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), dat het in juli met steun van SCK CEN indiende.

SCK CEN - Ontmanteling cyclotron Telix (2021)

Het cyclotron – dat ongeveer 22 ton weegt – werd met succes verwijderd door SCK CEN, expert in nucleaire veiligheid en ontmanteling van nucleaire installaties. Het cyclotron werd er in één stuk uitgehaald en zal verder worden ontmanteld op de SCK CEN-site in Mol. Die aanpak is een unicum, ook naar internationale maatstaven. Later dit jaar wordt ook het tweede cyclotron verwijderd. Dat opent voor Telix formeel de deur om te starten met de bouw van een nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit voor medische radio-isotopen en geneesmiddelen.

"Dankzij een gezamenlijke aanpak en een aanzienlijke lokale expertise zal Telix de faciliteit in Seneffe snel operationeel kunnen maken. Dat is goed nieuws voor de industrie en de lokale omgeving. Het creëert werkgelegenheid, brengt nieuwe kansen voor partnerschappen en stimuleert economische ontwikkeling. Hoe sneller Telix de productie kan opstarten, hoe sneller die belangrijke producten kankerpatiënten kunnen bereiken", aldus Michel Estas, ontmantelingsexpert bij SCK CEN.

Jérôme Dadoumont, projectleider bij SCK CEN, voegt hieraan toe: "We proberen – op een kostenefficiënte manier – zoveel mogelijk materiaal te recycleren en het een tweede leven te geven. SCK CEN zal de onderdelen ontmantelen en de metalen chemisch zuiveren. Als dat niet haalbaar is, worden ze voor veilige opslag en berging afgevoerd. Dankzij eerdere projecten hebben we een uitgebreide ervaring opgebouwd en hebben we de geldende reglementering en technieken onder de knie. Dit project zal ons in staat stellen onze kennis te vernieuwen en te verfijnen."

Onze nauwe samenwerking tijdens de voorbereidingsfase bevestigde ons vertrouwen in SCK CEN
als een voorbeeldige en uiterst competente partner om een dergelijk ontmantelingsproject tot een goed einde te brengen.
Sébastien Linard de Guertechin, algemeen directeur van de faciliteit in Seneffe

Sébastien Linard de Guertechin, algemeen directeur van de faciliteit in Seneffe, verklaarde: "Telix is verheugd met SCK CEN samen te werken voor de ontmanteling. Onze nauwe samenwerking tijdens de voorbereidingsfase bevestigde ons vertrouwen in SCK CEN als een voorbeeldige en uiterst competente partner om een dergelijk ontmantelingsproject tot een goed einde te brengen. Wij vertrouwen erop dat de verwijdering van dit cyclotron veilig en verantwoord zal worden afgehandeld door SCK CEN. De technische ondersteuning van Be.Sure, onze stralingsbeschermingsdeskundige, was ook een sleutelelement in dit succes."

Telix Pharmaceuticals, met hoofdzetel in Australië en internationale activiteiten in België, Zwitserland, Japan en de Verenigde Staten, verwierf de site in Seneffe in april 2020. De site zal naar verwachting dienen als de belangrijkste Europese productievestiging van Telix.

Deel dit artikel