Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekslab HADES weer volledig toegankelijk

02 december '21

Het voorbije anderhalf jaar liet EURIDICE een grondige renovatie uitvoeren van schacht 1, de oudste toegangsschacht tot het ondergrondse laboratorium HADES. Die werken zijn nu achter de rug. Onlangs werden de nieuwe ophaalinstallatie, het ophaalgebouw en de gerenoveerde schacht opnieuw in gebruik genomen. Met de renovatie verzekeren SCK CEN, EURIDICE en NIRAS en de toegankelijkheid van HADES voor de komende decennia.

hades renovatie schacht
hades renovatie schacht

Om de bereikbaarheid van HADES ook in de toekomst te verzekeren, gingen er vorig jaar renovatiewerken van start aan een van de twee toegangen tot het lab. De oudste toegangsschacht, die werd uitgegraven in het begin van de jaren 1980, kreeg een grondige opknapbeurt.

De oude installatie, de bijbehorende gebouwen en de noodladder werden verwijderd en de schacht werd volledig ontmanteld. Ze maakten plaats voor een op maat gemaakte ophaalinstallatie en een nieuw ophaalgebouw. De vernieuwingsoperatie duurde ongeveer anderhalf jaar.

De ophaalinstallatie is nu dus klaar om in gebruik te nemen. Daardoor kan de oudste toegangsschacht opnieuw dienstdoen als nooduitgang en voor het vervoer van materiaal, personeel en bezoekers. En dat voor de komende twintig jaar, want ook de exploitatievergunning voor de ondergrondse tewerkstelling in dit unieke laboratorium werd dit jaar hernieuwd.

Benieuwd hoe de nieuwe toegang eruitziet?

Bekijk dan het onderstaande filmpje over de ingebruikname door onze directeur-generaal Eric van Walle, Peter De Preter (directeur van ESV EURIDICE) en Marc Demarche (directeur-generaal van NIRAS).

Deel dit artikel