Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe pilootproductie voor doelgerichte kankerbehandelingen

09 januari '23

SCK CEN wil een nieuwe productiefaciliteit voor medische radio-isotopen bouwen. De bouw van het CRF-gebouw betekent opnieuw een belangrijke stap in de strijd tegen kanker.

Van 5 januari tot en met 3 februari 2023 loopt er een openbaar onderzoek voor de bouw van het nieuwe project.  Iedereen kan het dossier – met o.a. de ambitie en technische plannen – inkijken op het gemeentehuis van Mol.

2022_GebouwCRF

SCK CEN in de strijd tegen kanker

SCK CEN zet haar nucleaire expertise volop in voor de strijd tegen kanker. Zo speelt de BR2-reactor van het nucleaire onderzoekscentrum al sinds jaar en dag een cruciale rol in de productie van medische radio-isotopen, radioactieve stoffen die in de nucleaire geneeskunde gebruikt worden voor diagnose en behandeling van kanker.

2022_SCKCEN_CRF_kankerbestrijding

Een gloednieuwe productiefaciliteit voor isotopen en een stap richting farma

De bouw van de gloednieuwe productiefaciliteit ‘Centrale Radio-chemische Faciliteit’ betekent opnieuw een belovende stap in de strijd tegen kanker. Het CRF-gebouw zal namelijk een prominente rol spelen in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaca, de toekomst van doelgerichte kankerbehandelingen. Tijdens zo’n behandeling wordt een radio-isotoop via een dragermolecule heel precies naar de kankercellen gebracht om ze heel lokaal te kunnen aanvallen en het DNA van de tumorcel te verstoren. Gezond weefsel blijft bij een doelgerichte behandeling grotendeels onaangetast.

Dankzij CRF kan de levering van medische isotopen, zowel voor onderzoek naar nieuwe radiofarmaca in klinische studies als voor therapie in ziekenhuizen, verzekerd worden. Zo zal CRF tegen 2025 jaarlijks Lutetium-177, een beloftevol isotoop in de behandeling van prostaatkanker en neuro-endocriene kankers, leveren voor de behandeling van meer dan 15.000 kankerpatiënten in Europa.

De installatie is ook voorzien op de verwerking van veelbelovende isotopen van de volgende generatie zoals Terbium-161, eveneens gebruikt bij prostaatkanker en neuro-endocriene kankers.

Naast levering van radio-isotopen zal CRF ook fungeren als pilootfaciliteit waarin nieuwe productieprocessen die op laboschaal werden ontwikkeld, kunnen opgeschaald worden tot betrouwbare commerciële processen volgens ‘goede manier van produceren’ (GMP). Een stap richting farma dus.

2022_CRF_hotcell

Hoe zal het CRF-gebouw eruit zien?

Het CRF-gebouw zal uit twee zones bestaan. In een eerste, ‘gecontroleerde zone’ zullen een aantal clean rooms voorzien worden. De productie van isotopen gebeurt in deze clean rooms, in speciale radiofarmaceutische ‘hot cells’ die een zeer zuivere omgeving garanderen zoals vereist voor de vervaardiging van farmaceutische producten. Verder zullen er in deze zone ruimtes voorzien worden voor het verpakken van de producten, ruimtes voor afvalbeheer en radiologische laboruimtes voor controles en voorbereidingen. 

Een tweede zone omvat bureelruimtes, sanitair, een vergaderruimte en een chemische laboruimte voor voorbereidingen.

Vergunning

Klasse IIa-installatie

CRF is ingedeeld als een klasse IIA-installatie. Dat is dezelfde categorie als de universitaire ziekenhuizen in België.

    Deel dit artikel