Overslaan en naar de inhoud gaan

Kankerbestrijding

NURA - SCK CEN (2019)

Radiofarmaca voor kankerbehandeling

SCK CEN is een preklinische onderzoekspartner en producent van medische radio-isotopen, en is gespecialiseerd in radiofarmaca. Vertrouw op onze unieke expertise, infrastructuur en focus om je te helpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken in de strijd tegen kanker.

Vergroot het potentieel van jouw moleculen om levens te redden
SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

Stijgend aantal kankers

In 2018 kregen wereldwijd naar schatting 18,1 miljoen mensen een kankerdiagnose, 9,6 miljoen patiënten overleden aan de ziekte. Verwacht wordt dat die cijfers zullen stijgen. Tegen 2030 tellen we jaarlijks waarschijnlijk ongeveer 26,4 miljoen nieuwe kankergevallen en 17 miljoen overlijdens. De overlevingskansen stijgen jaar na jaar dankzij nieuwe en betere therapieën. Die positieve evolutie zijn het resultaat van de inspanningen die SCK CEN en zijn partners leveren.

Minder bijwerkingen, betere levenskwaliteit

Hoewel de overlevingskansen jaar na jaar stijgen, is er op het vlak van levenskwaliteit nog een weg af te leggen. Patiënten kampen jaren na hun behandeling nog met nadelige effecten van hun ziekte of behandelingen. Zo voelen ze zich soms belemmerd in hun werk of sociaal leven, en lopen ze het risico om opnieuw kanker te ontwikkelen ten gevolge van de initiële radiotherapie. Er is dus nood aan gepersonaliseerde en vooral minder invasieve kankertherapieën.

SCK CEN zet zijn schouders onder kankeronderzoek en zet zijn expertise in om aan die nood tegemoet te komen.

Onze aanpak is veelzijdig

 • SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

  Medische radio-isotopen produceren

  België is een van de vijf wereldspelers in de productie en distributie van medische radio-isotopen. Bijna 7 miljoen patiënten kunnen jaarlijks een medisch onderzoek ondergaan dankzij de Belgische productie van molybdeen-99, een van de meest gebruikte radio-isotopen in de nucleaire geneeskunde om kankerdiagnoses te stellen. SCK CEN past echter haar voorzieningen continu aan om de bestralingscapaciteiten te vergroten en een nieuwe generatie radio-isotopen te produceren, waaronder lutetium-177 en yttrium-90 om respectievelijk prostaatkanker of neuro-endocriene kanker, en leverkanker te behandelen. Neuro-endocriene cellen bevinden zich vooral in de organen van het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen.

 • SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

  Radiotherapieën verbeteren

  Bij klassieke radiotherapieën blijft het moeilijk om het gezonde weefsel dat de tumor omringt, te sparen. Protontherapie werkt met een bundel van versnelde protonen, positief geladen deeltjes. Die deeltjes geven hun maximale dosis pas ter hoogte van de tumor af, en minder ervoor of erachter. De straling schiet de tumor dus niet voorbij, waardoor het achterliggende gezonde weefsel minder beschadigd wordt dan bij de conventionele radiotherapie. De techniek wordt ingezet bij de behandelingen van kanker bij kinderen of bestraling van kanker in de buurt van gevoelige weefsels zoals in de buurt van oogzenuwen. SCK CEN onderzoekt de biologische effecten van protontherapie. Verder doet SCK CEN onderzoek om de stralingsdosissen bij conventionele fotonen- en protonentherapie beter te bepalen.

 • SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

  Gerichte therapieën ontwikkelen

  Bij doelgerichte behandelingen ondergaan kankerpatiënten geen externe radiotherapie (bestraling), maar krijgen ze therapeutische radiofarmaca toegediend. Therapeutische radiofarmaca zijn geneesmiddelen die een radioactieve stof via een dragermolecule doelgericht naar de tumor brengen. Zodra het dragermolecule zich aan de cel heeft vastgehecht, zal het radioactief isotoop de kankercel bestralen. De bedoeling is om het DNA van de tumorcel te verstoren en de tumorcel uiteindelijk te doden. SCK CEN draagt met NURA bij tot de ontwikkeling en karakterisatie van therapeutische radiofarmaca.

Hoe strijden we tegen kanker?

 • SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

  BR2: vitale long om kankeronderzoek te doen ademen

  De onderzoeksreactor Belgian Reactor 2 (BR2) is een vitale speler in de wereldwijde levering van medische radio-isotopen. In de nucleaire geneeskunde worden radio-isotopen gebruikt voor de diagnose en de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder kanker. BR2 produceert op jaarbasis meer dan 25 % van de wereldwijde vraag naar molybdeen-99, of in geval van hoge vraag zelfs tot 65 %. Elk jaar worden bijna 7 miljoen onderzoeken uitgevoerd dankzij de Belgische productie. De klanten waarderen de hoge betrouwbaarheid van SCK CEN als leverancier.

 • 2022_SCKCEN_Bioinformatics

  Bio-informatica

  We bieden bio-informaticaoplossingen voor een brede waaier aan biologische gegevens, zoals micro-organismen, menselijke cellen, muizen en planten, afkomstig van microbiologie, radiobiologie en biosfeer impactstudies laboratoria op SCK CEN.

  Lees meer

 • flexbox

  Microbiologie

  Hoewel het niet vaak met het blote oog zichtbaar is, worden we omringd door microben. Microben zijn kleine prokaryote organismen die zowat overal op aarde voorkomen en meer invloed op ons hebben dan je denkt. Sommige zijn schadelijk, de meeste nuttig.

  Lees meer

SCK CEN - NURA (2019)

NURA: een nieuwe, vaste waarde in de strijd tegen kanker

SCK CEN richtte in 2018 NURA op, een nuclear medical center of excellence. Met NURA schakelt SCK CEN een versnelling hoger in de strijd tegen kanker. Het zal in opdracht van klinische en industriële partners baanbrekend onderzoek uitvoeren naar therapeutische radiofarmaca om verschillende kankertypes te behandelen.
Meer informatie

Deel deze pagina