Overslaan en naar de inhoud gaan

Ga de strijd aan met kanker in de Nerdland Jungle!

10 mei '23

Nerdland Festival keert terug! Op 26, 27 en 28 mei toveren Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel het Provincieel Domein Puyenbroeck opnieuw om tot het grootste openlucht wetenschapsfestival van ons land. Met shows, experimenten en proefjes, virtual reality, curiosa en vooral: vééél wetenschap. 

En ook wij, SCK CEN, zijn weer van de partij! Zet je safarihoed op en ga als de bliksem op zoek naar onze stand in de Nerdland Jungle! [Tip: 'Kankerkraker', standnummer 21].

SCK CEN - Nerdland Festival (2023)

What to pack for hiking in the Nerdland Jungle?

Niets! Wij hebben jouw rugzak al voorbereid! In die rugzak zit een levensreddend radio-isotoop. Dat is een radioactief stofje waarmee we kanker kunnen bestrijden. Na een tijd is de rugzak nog maar voor de helft gevuld... Het stofje moet zo snel mogelijk bij de kankercel geraken, voordat het is uitgewerkt. En jij bent de koerier van dienst! Doe de rugzak aan en zet je schrap. Als de tijd begint te lopen, ren je zo hard als je kan naar de overkant. Eenvoudig, nietwaar? Toch niet! De ruimte is bezaaid met laserstralen. Ontwijk ze als een pro, want ze raken kost je tijd. Hoe sneller jij bent, hoe beter de behandeling.

What’s the science behind it?

Deze lasermaze illustreert op een speelse manier hoe doelgerichte kankertherapieën werken. Bij doelgerichte kankertherapieën steken we een radio-isotoop in de rugzak van een molecule. Die molecule snelt zich een weg door de bloedbaan en zet de radio-isotoop doelgericht bij de kankercel af. De radio-isotoop zendt straling uit, die de kankercel doodt. Dat moet zij heel precies doen. De kankercellen zijn namelijk omringd door gezonde cellen, die zo min mogelijk geraakt mogen worden. Net zoals jij de laserstralen niet mag raken!

2023_SCKCEN_Nuclear-medicine_Radiolabeling

Ons kankeronderzoek

Wij onderzoeken welke moleculen een radio-isotoop kunnen dragen en of die moleculen hun bestemming vinden. We bestuderen dus welk ‘rugzakje’ we moeten gebruiken om specifieke kankertypes te kunnen behandelen en waarmee de rugzak gevuld moet worden.

Drie specifieke kankers

En dat doen we - opdracht van klinische en industriële partners - voor talrijke kankers. Daarnaast hebben we een eigen kankersonderzoekslijn. Die onderzoekslijn richt zich op innovatieve behandelingen voor drie specifieke kankers:

  1. glioblastoma (hersenkanker);
  2. darmkanker;
  3. en eierstokkanker.

Vandaag de dag zijn vele van die kankers nog onbehandelbaar. Daar willen wij verandering in brengen.

🔗 Hoe vatten we de strijd tegen deze kankers aan? Lees hier verder.

Duik virtueel in een reactorkuip

Die radioactieve stofjes ontstaan niet zomaar! We produceren ze in onze onderzoeksreactor BR2. Op Nerdland kan je virtueel in de reactorkuip duiken. Wajow, als dat niet lit is!

SCK CEN - Nerdland Festival (2023)

Meer weten over het Nerdland Festival?

Surf naar de website!

Deel dit artikel