Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van wereldwijd unicum MYRRHA van start

25 juni '24

Startschot voor de bouw van MINERVA

25 juni 2024 – Na de eerste ideeën in 1998 en de regeringsbeslissing van 2018 om MYRRHA gefaseerd te bouwen, was het vanochtend zover. Minister van Energie, Tinne Van der Straeten, gaf het startschot voor de eerstesteenlegging op de constructiesite van MINERVA, de eerste fase van MYRRHA. Daarmee zetten MYRRHA IVZW en het Belgisch Nucleair Onderzoekscentrum (SCK CEN), onder leiding van reactorfysicus Hamid Aït Abderrahim, de deur open voor baanbrekende toepassingen. Denk maar aan betere kankerbehandelingen, fundamentele fysica, onderzoek voor fusie materialen, versnellerstechnologie en optimale verwerking van radioactief kernafval.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten gaf dinsdagochtend de kick-off op de constructiesite van MINERVA in Mol, en modeontwerpster Flora Miranda stelde ‘Spectralisatie’ voor, een textielkunstwerk geïnspireerd op MYRRHA.

MINERVA_header.png
MINERVA_3D.png

Unieke en multifunctionele onderzoeksinfrastructuur

MYRRHA is een veelzijdige onderzoeksinfrastructuur, maar bovenal een unicum. Het is ’s werelds eerste onderzoeksreactor die door een deeltjesversneller wordt aangedreven. MINERVA, waarvoor vandaag het startschot werd gegeven, is de eerste fase van het project. 

MINERVA zal bestaan uit een deeltjesversneller en twee bestralingsstations. Naast onderzoek naar nieuwe materialen voor de reactoren van morgen, fundamenteel onderzoek en verbetering van versnellerstechnologie, zal MINERVA ingezet worden voor medische doeleinden. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische radio-isotopen, die de kankercellen doelgerichter bestrijden en daarbij de bijwerkingen voor de patiënt aanzienlijk verminderen. 

MINERVA_groundbreaking.png

In een later stadium van MYRRHA, mits wordt voorzien in de nodige financiering, volgt de realisatie van de subkritische reactor van MYRRHA met onderzoek naar transmutatie. Dat is de technologie om het hoogradioactief kernafval te verminderen in hoeveelheid én radiotoxiciteit. 

Hamid Aït Abderrahim: “MYRRHA kan ervoor zorgen dat het hoogradioactief afval van huidige kerncentrales, dat tot 300.000 jaar radiotoxisch blijft, deels hergebruikt zou kunnen worden als brandstof. Met ons onderzoek kunnen we aantonen dat nucleair afval de natuurlijke radiotoxiciteit al na 300 jaar bereikt, waarmee we het probleem van kernafval kunnen herleiden van geologische naar menselijke tijden. Daarnaast kunnen we het volume met factor 100 verminderen. Als je het Belgisch hoogradioactief afval bekijkt na 40 jaar werking van de kerncentrales, dan zal dat de oppervlakte van één voetbalveld hebben, een halve meter hoog. Met de technologie die we met MYRRHA onderzoeken kunnen we die hoogte verminderen tot 5 millimeter. Daarmee is MYRRHA een interessant Europees onderzoekproject dat mee het kernafvalprobleem van huidige reactoren kan helpen optimaliseren. Maar vandaag zijn we hier voor de start van MINERVA”.

In België hebben we een stevige traditie opgebouwd op het gebied van medische radio-isotopen en baanbrekend onderzoek, dankzij onze gerenommeerde instellingen zoals SCK CEN en IRE. De lancering van MINERVA is een mijlpaal voor het nucleair onderzoek in België en opent een nieuw hoofdstuk in onze traditie van uitmuntendheid in nucleair onderzoek en de productie van medische radio-isotopen, waardoor uiteindelijk de continuïteit van de radio-isotopenproductieactiviteiten wordt verzekerd en de werkgelegenheid in de Kempen behouden blijft."
Minister van Energie: Tinne Van der Straeten

Vandaag start de bouw van MINERVA

Onderzoeksreactor MYRRHA wordt in drie fases gebouwd. MINERVA is de eerste fase en bestaat uit de deeltjesversneller en twee bestralingsstations. Op termijn volgt een uitbreiding van de deeltjesversneller (fase 2) en de bouw van de kernreactor zelf (fase 3). Vanaf 2038 zou het Europese onderzoeksproject operationeel moeten zijn. 

“MINERVA is een belangrijke nieuwe stap in de realisatie van MYRRHA. Wij maken projecten niet omdat ze makkelijk zijn, maar omdat ze gewenst en nodig zijn door en voor de samenleving”.
Hamid Aït Abderrahim
MINERVA_groundbreaking_spectralisatie_landschapforweb.png

Textielkunstwerk ‘Spectralisatie’

Tijdens de kick-off op de site waar MYRRHA straks gebouwd wordt, stelde modeontwerpster Flora Miranda

‘Spectralisatie’ voor, een textielkunstwerk geïnspireerd op de technische data van MYRRHA. Het kunstwerk bestaat uit 150 bedrukte textielpanelen, gemaakt van organisch materiaal. 

Flora Miranda: “Als kunstenares visualiseer ik graag gegevens om cultuur en schoonheid te creëren, waardoor de logica van de wetenschap samensmelt met de poëzie van de kunst. ‘Spectralisatie’ is een generatief kunstwerk dat een duizelingwekkende mix biedt van technische tekeningen, draadstructuren en lijngrafieken. Met dit kunstwerk wil ik een beeld vormen van het onderzoek dat hier plaatsvindt. We kunnen langs de toekomstige deeltjesversneller lopen en de fysische processen ervaren die zullen bijdragen aan het afbreken van kernafval.”

Deel dit artikel