Overslaan en naar de inhoud gaan

30 jaar doctoreren met SCK CEN

09 augustus '23

Academy blikt terug met alumni

Het doctoraatsprogramma van SCK CEN Academy bestaat liefst 30 jaar en leidde al tot 200 diploma’s. Een dubbele reden om te feesten en terug te blikken op heel wat knap, academisch werk. “Tegelijk kijken we vooruit, want onze PhD-werking blijft bijdragen aan de nucleaire expertise van morgen,” aldus Michèle Coeck, directeur van de SCK CEN Academy.

PhD-Header website 460x306

SCK CEN Academy: voor en door wetenschappers

Een uitgebreide ervaring in nucleaire wetenschap en technologie, veelzijdig onderzoek en innovatieve faciliteiten: dat maakt van SCK CEN niet alleen een gerenommeerd onderzoekscentrum, maar ook een sterke opleidingspartner. Met onze eigen SCK CEN Academy dragen we bij aan academische opleidingen en organiseren we cursussen op maat voor professionals, zowel in België als in het buitenland.

Dat omvat ook het begeleiden van wetenschappers in spe bij hun bachelor-, master- en doctoraatsstudies. Daarvoor werkt SCK CEN Academy nauw samen met alle Belgische universiteiten en enkele in het buitenland. Intussen bestaat het PhD-programma van SCK CEN meer dan 30 jaar.

“Drie decennia vol interessante en diverse onderzoeksthema’s, strenge selectieprocedures en een intense support van onze mentoren voor nieuwe talenten... Ja, daar zijn we fier op.” aldus Michèle Coeck.

Hoe gaat het nog met alumni van 30, 20 of 10 jaar geleden?
Hoe draagt hun doctoraat vandaag nog bij aan hun carrière?

💬 Je leest hun getuigenissen hieronder.

2023_30j-PhD-Nicolas

Nicolas Lewyckyj: “Eigenlijk wilde ik astrofysicus worden, maar Chernobyl veranderde alles”

30 jaar geleden PhD-student bij SCK CEN en UC Louvain, 1992-2000 - Mentor: Theo Zeevaart

Houden kleimineralen in de bodem radiocesiumsporen vast en zo ja, verspreiden die deeltjes zich naar planten en vervolgens naar onze voedselketen? Die vraag hield Nicolas Lewyckyj liefst 8 jaar bezig. In 1991 startte hij zijn PhD onderzoek bij SCK CEN, in 2000 verdedigde hij de resultaten. “Destijds had je 50% contractuele verplichtingen. Samen met andere zaken die een groot deel van mijn tijd namen, maakte dat dat ik er wat langer over gedaan heb om uiteindelijk mijn diploma te behalen.”

“Eigenlijk wilde ik astrofysicus worden, maar Chernobyl veranderde alles,” legt hij uit. “Ik ben zelf van Oekraïense afkomst en was enorm met de ramp begaan. Ik wilde mijn steentje bijdragen om de impact tegen te gaan.” Dus bedacht hij zijn eigen onderzoek, vond hij een professor die in hem geloofde en kreeg hij de kans op bij SCK CEN te doctoreren.

“Een parcours dat voor levenslessen zorgde,” zo vertelt hij zelf. “Ik vergeet mijn 1e keer in Chernobyl nooit. Op een bus met journalisten en collega-onderzoekers reden we er binnen. Niemand zei een woord, zo onder de indruk waren we. Het gaf een grote motivatie voor mijn PhD, want ik moest iets doen om de effecten van de ramp zo klein mogelijk te proberen maken.”              

Nicolas geloofde in zijn onderzoek. “Dat moet ook, want een PhD volbrengen vraagt veel van je. Je neemt weinig vakantie, je leeft in functie van je experimenten en je moet vaak je plan trekken. Tegelijk krijg je er zo veel voor terug. Vrijheid, creativiteit en vooral zelfstandigheid. Daar pluk ik vandaag nog altijd de vruchten van.”

Nicolas’ tip voor toekomstige PhD-studenten: “Wees kei hard gemotiveerd, omring je met mensen die in je geloven en doe je experimenten minstens 2 of 3 keer opnieuw alvorens je conclusies trekt. Doe het niet voor de glorie, maar omdat je iets wil betekenen voor de maatschappij.”

2023_30j-PhD_Joris

Joris Verheyde: “Dankzij mijn PhD werd ik een goede communicator én projectmanager”

20 jaar geleden PhD-student bij SCK CEN en VUB, 2002-2006 - Mentor: Rafi Benotmane & Co-mentor: Louis de Saint-Georges

Joris Verheyde blikt graag terug op zijn PhD-tijd bij SCK CEN, intussen ongeveer 20 jaar geleden. “Mijn onderzoek richtte zich tot de analyse van moleculaire veranderingen - veroorzaakt door een lage dosis straling - in het menselijk lichaam. Het doel was om een beter inzicht te krijgen in het effect op genen die als mogelijk doelwit konden dienen in de behandeling van stralingsschade. Een moeilijk thema, waar nogal wat tekst en uitleg bij kwam kijken, dus netwerkte en presenteerde ik erop los.”

Daar bleef het niet bij. Joris licht toe: “Het was een uitdaging om mijn resultaten op een duidelijke manier aan een heel divers publiek uit te leggen. Met mijn doctoraat bouwde ik niet alleen aan technische vaardigheden in de radiobiologie, maar werd ik ook een goede communicator en project manager. Gelukkig maar, want die skills brachten me naar de job die ik vandaag zo graag doe.”

“In mijn huidige job leid ik een team van meer dan 75 collega’s die opleidingen verzorgen en instrumenten onderhouden. Onze producten en systemen worden gebruikt in biologisch onderzoek en diagnostiek, dus ik werk nog dagelijks met en voor wetenschappers uit de academische, farmaceutische, industriële en klinische sector. Dankzij mijn eigen doctoraatservaring kan ik me makkelijk inleven in hun functies en werkomgeving.”

“Ik zal nooit vergeten hoeveel vertrouwen SCK CEN me gaf bij het ondersteunen van mijn doctoraatsthesis, zelfs nog voordat mijn masterstudies volledig waren afgerond. Een PhD op SCK CEN gaf me ook een bepaalde vrijheid om te bepalen waar ik mijn onderzoek op wilde richten. En de combinatie van het industriële karakter van SCK CEN met de academische connectie, in mijn geval VUB, hielp om het beste van twee werelden te gebruiken voor je onderzoek.”

Joris’ tip voor toekomstige PhD-studenten: “De reis is belangrijk dan het einddoel. Een PhD is een uitstekende vorm van ‘continuous learning’. Het laat je toe om kennis op te doen, om plannen uit te werken en je project van A tot Z te leiden. Ondertussen verbeter je ook je sociale skills, dankzij de interacties met promotoren, supervisors, techniekers... Je hebt alles en iedereen nodig om je felbegeerde PhD titel te halen.”

2023_30j-PhD-Bo

Bo Byloos: “Mijn doctoraat bij SCK CEN lanceerde mij naar een droomjob in de ruimtevaart.”

10 jaar geleden PhD-student bij SCK CEN en UGent, 2013-2017 - Mentor: Natalie Leys & Co-mentor: Rob Van Houdt

Terug naar 2013. Toen startte Bo Byloos haar doctoraat aan SCK CEN. “Mijn onderzoek richtte zich op de ontwikkeling van een bacterieel gebaseerde bioreactor. Daarin zet de bacterie ‘Cupriavidus metallidurans CH34’ elementen vrij vanuit de mineralen in het gesteente, in mijn geval CH34 en het gesteente basalt. Het onderzoek bood inzichten die gebruikt worden in bijvoorbeeld de ontwikkeling van life supportsystemen voor lange ruimtevaartmissies.”

Een van de meest memorabele momenten in haar doctoraat is het opsturen en analyseren van stalen die deel uitmaakten van een vluchtexperiment in een onbemande satelliet. “Je bent maanden bezig met de voorbereiding opdat die stalen mee kunnen met een lancering naar de ruimte. Het moment dat ze dan eindelijk terugkomen en je klaarstaat om er weer mee aan de slag te gaan is onvergetelijk. Ik ben SCK CEN en UGent heel dankbaar voor de kansen en herinneringen.”

Na haar doctoraatsverdediging zwaaide Bo het thema ‘ruimtevaart’ niet uit. Integendeel! Het was een toegangsticket voor haar verdere loopbaan in de sector. “Het was fantastisch om tijdens mijn PhD de Europese space-wereld van heel dichtbij te zien. Als onderzoeker leerde ik de processen – van tests, naar goedkeuring en lancering van experimenten bij ESA – veel beter kennen. En als collega leerde ik beter samenwerken in een nationale én internationale context. Die ervaringen zorgden er mee voor ik vandaag nog aan de slag ben bij Luxembourg Space Agency (LSA) als Project Officer – Exploration and Education.”

Space is altijd een fascinatie van Bo geweest, maar met een bijzondere interesse alleen komt je carrière niet van de grond. Een job vraagt ook een hele set ‘soft skills’ in een professionele context. Bo vertelt: “Mijn flexibiliteit is één van mijn troeven en dat schrijf ik toe aan mijn doctoraatservaring. Dat gaat over het snel aanpassen van onderzoek of werk, maar zeker ook een goede balans vinden tussen autonoom zaken uitvoeren en vragen naar ondersteuning en samenwerking.”

Bo’s tip voor toekomstige PhD-studenten: Kies een topic waar je zelf heel enthousiast over bent, maar zorg ook voor een goede relatie met je mentor, andere PhD-studenten en collega’s in het lab. Als je onvermijdelijke tegenslagen en moeilijke momenten tegenkomt, zijn die mensen er om je opnieuw op te peppen en je PhD-onderzoek sterker te maken.

2023_30j-PhD_Alberto

Jesus Alberto Casillas Trasviña: “Ik presenteerde aan Princeton University en won er een prijs. Waw!”

In 2022 PhD-student bij SCK CEN en UGent, 2018-2022 - Mentor: Bart Rogiers & Co-mentor: Koen Beerten

De COVID-19-pandemie: daar zit je niet op te wachten wanneer je doctoreert. Het was dan ook overweldigend voor Jesus Alberto Casillas Trasviña. In 2018 kwam hij als student van UGent bij SCK CEN toe. In 2022 rondde hij zijn doctoraat succesvol af. Het onderwerp van zijn onderzoek? Grondwaterstroming en –transport in Vlaanderen in het kader van het Belgische programma voor de geologische berging van radioactief afval. “Ik zal die tijd nooit vergeten,” aldus Alberto.

“COVID-19 maakte het me als PhD-student niet makkelijk. Het vroeg waanzinnige organisatorische vaardigheden! Daarbij was ik tijdens mijn PhD ook steevast bezig met het vinden van manieren om nog productiever te zijn en mijn tijd te optimaliseren én fysiek en mentaal gezond te blijven. Op het gebied van projectmanagement kregen mijn vaardigheden een ongelooflijke boost.”

Een wilde achtbaan was het, maar Alberto kijkt er blij op terug: “Naast het uitvoeren van mijn onderzoek, kreeg ik bij SCK CEN ook de kans om naar conferenties te gaan, om mijn plannen en resultaten mondeling te presenteren aan grote groepen en natuurlijk om te netwerken. De kers op de taart was mijn presentatie aan Princeton University waarna ik ook de award van beste presentatie in de wacht kon slepen. Waw, dat was absoluut een speciaal moment.”

Alberto’s tip voor toekomstige PhD-studenten: Leer om niet tegen de bierkaai te vechten. Neem ook de tijd om vrij te nemen. Leer wanneer je “nee” moet zeggen, maar ook wanneer je moet zeggen “Laten we verdergaan, we kunnen hier niet eeuwig aan vast blijven zitten”. En vergeet vooral niet om voor jezelf te zorgen: drink voldoende water en zoek manieren om geestelijk en mentaal gezond te blijven!

Benieuwd naar een eigen doctoraat via SCK CEN?
Op zoek naar meer informatie of naar de beschikbare topics?

Klik verder naar SCK CEN Academy voor meer info.

Deel dit artikel