Overslaan en naar de inhoud gaan

Knooppunt 69

Een gevarieerd bos met inheemse loofbomen

We mikken op een gevarieerd, structuurrijk bos met veel inheemse loofbomen. Ons ultieme streefdoel is een ‘eiken-beukenbos op zure bodem’ of een ‘oud eiken-berkenbos op heel voedselarme zand’. Dat zijn Europese beschermde leefgemeenschappen met een heel hoge biodiversiteitswaarde.

2022_Natuurwandeling-SCKCEN-Quercus-rubra

Amerikaanse eiken

De Amerikaanse eik die je net voorbij dit knooppunt ziet staan, horen in die vegetatie helaas niet thuis. De loofbossen in Noord-Amerika zijn eigenlijk de natuurlijke habitat van deze Amerikaanse eiken. De eiken werden destijds ingevoerd in onze bossen, omdat het goed hout oplevert en het zo’n mooie boom is. De bladeren verkleuren in de herfst in prachtig rood en geel, maar ze zijn dus ongewenst. Kenners noemen ze een invasieve uitheemse soort. Deze Amerikaanse eiken horen eigenlijk thuis in de loofbossen van Noord-Amerika, maar hij is ingevoerd in onze bossen, omdat het zo’n mooie boom is die goed hout oplevert.

Dat de boom uit zijn oorspronkelijke habitat is weggehaald, betekent ook dat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Met zijn uitstekende kiemkracht en een giftige looistof in de bladeren zorgt de Amerikaanse eik ervoor dat hij zelf massaal kan ontwikkelen en dat onze inheemse soorten het erg moeilijk krijgen. Dat willen we niet en daarom wordt Amerikaanse eik bestreden in dit bos. Dat is moeilijk en duurt lang (net door die kiemkracht), maar het gaat wel gebeuren. Let maar eens op hoeveel kleine Amerikaanse eiken je ziet in de komende honderd meter.

Doe je de wandeling van 5 km? Ga dan verder naar knooppunt 67. Stap verder naar knooppunt 65 als je de wandeling van 10 km wil doen.

Update:
Winter 2022: 40 ha van SCK CEN-bossen wordt uitgedund

Zag jij onderweg enkele ‘geschalmde’ bomen? En dus bomen met een felle markering? Zij zullen deze winter geveld en afgevoerd worden. Bedreigen we hiermee onze natuur? Nee, integendeel! Door gericht bomen te verwijderen, laten we de natuur floreren. We creëren groeiruimte voor jonge bomen en vooral ademruimte voor inheemse soorten. Een gerichte boskap geeft dus een boost aan ons bos.

De boomstammen worden verkocht, de kruinen blijven doelbewust liggen. Het dode hout zorgt immers voor nieuw leven. Denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen, kevers en spechten. Een plus voor de biodiversiteit! 

De opbrengst van de verkoop wordt integraal geïnvesteerd in andere initiatieven van het natuurbeheerplan. De rooiwerken zullen begin volgend jaar aangevat worden. In die periode zullen sommige delen van het bos niet toegankelijk zijn.

Op zoek naar de wandelkaarten van deze natuurwandeling?

Downloaden kan hier

Deel deze pagina